Hovorí vám niečo studená polievka tarator? Táto tradičná bulharská uhorková polievka je skvelým pokrmom na leto. Bulharská studená polievka totižto dokáže skvelo osviežiť a tak ju môžeme zaradiť medzi letné polievky, ktorých príprava nie je vôbec náročná. V podstate príprava studenej polievky spočíva len v zmiešaní správnych prísad.
Studená bulharská uhorková polievka je podobná tzatziky, ktoré milujeme ako prílohu ku grilovaným pokrmom. Avšak, rozdiel medzi nimi je v konzistencii. Počas horúceho letného dňa je to perfektné osviežujúce a zdravé jedlo! Pripravuje sa veľmi ľahko z jednoduchých ingrediencií, a čo je najdôležitejšie, nevyžaduje si žiadnu tepelnú úpravu.
Bulharská polievka
Táto tradičná studená bulharská osviežujúca a chutná pochúťka je obľúbená nielen medzi miestnymi, ale stáva sa tiež čoraz populárnejšou v celosvetovom kontexte. Bulharská letná polievka je tradičná polievka s jednoduchými ingredienciami, no o to bohatšou chuťou. Skvelou správou je, že táto polievka je vhodná aj pre tých, ktorí uprednostňujú vegetariánsku stravu.
Studená uhorková polievka je skvelá ako predjedlo, ale aj hlavné jedlo. Hodí sa k nej najmä musaka, vyprážané papriky s paradajkovou omáčkou alebo kuracie pečienky s cibuľou. Avšak, tradičná studená bulharská polievka je chutná aj s krajcom čerstvého chleba.
Zbiehajú sa vám slinky na osviežujúcu polievku? Pevne veríme, že bulharská studená polievka tarator sa u vás dlho neohreje a zo stola zmizne v priebehu niekoľkých sekúnd.
Vyskúšaj aj: Jednoduchá nepečená tiramisu roláda: Rozkoš pre chuťové poháriky
Zdroj: Depositphotos
Bulharská letná polievka tarator
- 4 čerstvé uhorky
- 400 g bieleho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 hrste vlašských orechov
- čerstvý kôpor
- soľ a čierne mleté korenie
Uhorky si očistíme, prerežeme na polovicu a vydlabeme jadierka. Zvyšok si nakrájame na malé kocky.
V miske zmiešame jogurt, nakrájané uhorky, olivový olej, pretlačený cesnak a nasekaný kôpor - časť si odložte na dozdobenie pri servírovaní. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Hotovú polievku dáme na pár hodín do chladničky, aby poriadne vychladla.
Pri servírovaní hodíme na dno misky pár kociek ľadu, nalejeme tarator polievku, posypeme vlašskými orechmi a dozdobíme kôprom.
Studená uhorková polievka
- 500 g uhorky
- 250 ml bieleho jogurtu
- 100 ml sladkej smotany
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- vlašské orechy
- soľ a mleté čierne korenie
- kôprová vňať
Uhorky očistíme a nastrúhame na širšom strúhadle. Pridáme k ním smotanu, jogurt, pretlačený cesnak, nasekaný kôpor a premiešame. Nakoniec primiešame aj trochu olivového oleja a dochutíme soľou i korením.
Polievka by nebola dokonalá, keby sa nedala vychladiť do chladničky na pár hodím. Studená bulharská uhorková polievka chutí najlepšie posypaná vlašskými orechmi. Tie môžete chvíľku popražiť na panvičke, aby mali lepšiu chuť. Tarator polievku môžete podávať s nasekanou kôprovou alebo feniklovou vňaťou.
Odporúčame: Cuketové fašírky na obed i na večeru: Skvelé sú so syrom, ovsenými vločkami i mletým mäsom
Zdroj: Depositphotos
Bulharská studená polievka tarator
- 1 väčšia šalátová uhorka
- 1 l acidofilného mlieka
- 1,5 dcl vody
- 3 pretlačené strúčiky cesnaku
- 3 lyžice nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ
- 1 lyžica nasekaného kôpru
Príprava studenej polievky je jednoduchá. Ako prvé si ošúpte uhorku a nakrájajte ju na drobné kocky. Tie zmiešajte s acidofilným mliekom. Ak by bolo mlieko príliš husté, môžete ho podľa potreby zriediť vodou. Následne pridajte pretlačené strúčiky cesnaku, vlašské orechy, olivový olej a nasekanú kôprovú vňať. Dochuťte soľou a studenú polievku dajte ešte schladiť na pár hodín.
Bulharská letná polievka tarator zaručene zachutí každému! Prajeme vám DOBRÚ CHUŤ!