Listy v kalendári sa otočili na september. Neklamným znakom prichádzajúcej jesene sú aj chladnejšie noci a pomaly, ale isto opadávajúce lístie. Studené rána a skoré stmievanie v nás môžu vyvolať miestami aj pochmúrnu náladu. Tú ľahko zaženiete aj nejakou chutnou dobrôtkou. Ideálne takou, ktorá vás zohreje aj zvnútra. Odporúčame vám preto vyskúšať jesenné polievky, ktoré majú minimálne v názve ešte stále aj dovolenkový nádych.
Odporúčame: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!
Toskánska fazuľová
Ingrediencie: 4 lyžice olivového oleja, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, tri až štyri mrkvy, 2 veľké cukiny, 1 menší zväzok čerstvého špenátu, cca 10 ks menších paradajok, 1 hrnček bielej fazule, 1 šálka červenej fazule, soľ, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 4 – 6 hrnčekov kuracieho vývaru
Postup: Na rozpálenom oleji opražte cibuľu aj cesnak. Pridajte nakrájanú zeleninu, osoľte, prikryte a duste cca 20 minút. Potom prilejte vývar a pridajte fazuľu. Zosilnite oheň a varte do mäkka. Na záver pridajte paradajkový pretlak, nechajte prevrieť, dolejte cca 4 lyžice olivového oleja a podávajte.
Francúzska cibuľová
Ingrediencie: 5 ks veľkej cibule, 4 lyžice masla, silný hovädzí vývar, pol hrnčeka suchého sherry, 2 lyžičky worčesterovej omáčka, mleté čierne korenie, opečený chlieb, hrnček parmezánu, cca osem hrubých plátkov tvrdého syra (napr. švajčiarsky Gruyere)
Postup: Nakrájanú cibuľu opečte na masle do mäkka, pridajte vývar, sherry, worchester, aj korenie a varte cca 5 minút. Na čerstvo opečené pečivo uložte parmezán aj plátky hrubého syra. Hotovú polievku posypte zvyšným parmezánom a podávajte s pečivom.
Tortilla polievka
Ingrediencie: kurací alebo zeleninový vývar, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 veľká cibuľa, 3 veľké paradajky, 1 zväzok koriandra, 3 zrelé avokáda, 2 šálky strúhaného syra (napr. čedar), tortilla chipsy, 1 pohár zelenej chilli salsy, 1 strúčik cesnaku
Postup: Cibuľu a cesnak jemne opražte, zalejte vývarom. Pridajte nakrájané paradajky a pretlak a varte cca 30 minút až hodinu. Tesne pred podávaním pridajte do polievky na plátky nakrájané avokádo, chipsy, koriander, salsu aj strúhaný syr.
Odporúčame: Nadýchaná kávová pena s čokoládou: Nedá sa jej odolať!