Obľubuješ polievky? Tieto jesenné polievky si zamiluješ!

Listy v kalendári sa otočili na september. Neklamným znakom prichádzajúcej jesene sú aj chladnejšie noci a pomaly, ale isto opadávajúce lístie. Studené rána a skoré stmievanie v nás môžu vyvolať miestami aj pochmúrnu náladu. Tú ľahko zaženiete aj nejakou chutnou dobrôtkou. Ideálne takou, ktorá vás zohreje aj zvnútra. Odporúčame vám preto vyskúšať jesenné polievky, ktoré majú minimálne v názve ešte stále aj dovolenkový nádych.

Odporúčame: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!

fazuľová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Toskánska fazuľová

Ingrediencie: 4 lyžice olivového oleja, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, tri až štyri mrkvy, 2 veľké cukiny, 1 menší zväzok čerstvého špenátu, cca 10 ks menších paradajok, 1 hrnček bielej fazule, 1 šálka červenej fazule, soľ, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 4 – 6 hrnčekov kuracieho vývaru

Postup: Na rozpálenom oleji opražte cibuľu aj cesnak. Pridajte nakrájanú zeleninu, osoľte, prikryte a duste cca 20 minút. Potom prilejte vývar a pridajte fazuľu. Zosilnite oheň a varte do mäkka. Na záver pridajte paradajkový pretlak, nechajte prevrieť, dolejte cca 4 lyžice olivového oleja a podávajte.

cibuľová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Francúzska cibuľová

Ingrediencie: 5 ks veľkej cibule, 4 lyžice masla, silný hovädzí vývar, pol hrnčeka suchého sherry, 2 lyžičky worčesterovej omáčka, mleté čierne korenie, opečený chlieb, hrnček parmezánu, cca osem hrubých plátkov tvrdého syra (napr. švajčiarsky Gruyere)

Postup: Nakrájanú cibuľu opečte na masle do mäkka, pridajte vývar, sherry, worchester, aj korenie a varte cca 5 minút. Na čerstvo opečené pečivo uložte parmezán aj plátky hrubého syra. Hotovú polievku posypte zvyšným parmezánom a podávajte s pečivom.

tortilla polievka

Zdroj: Shutterstock®

Tortilla polievka

Ingrediencie: kurací alebo zeleninový vývar, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 veľká cibuľa, 3 veľké paradajky, 1 zväzok koriandra, 3 zrelé avokáda, 2 šálky strúhaného syra (napr. čedar), tortilla chipsy, 1 pohár zelenej chilli salsy, 1 strúčik cesnaku

Postup: Cibuľu a cesnak jemne opražte, zalejte vývarom. Pridajte nakrájané paradajky a pretlak a varte cca 30 minút až hodinu. Tesne pred podávaním pridajte do polievky na plátky nakrájané avokádo, chipsy, koriander, salsu aj strúhaný syr.

Odporúčame: Nadýchaná kávová pena s čokoládou: Nedá sa jej odolať!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Danka

Danka

06.10.2013 18:19

Toskánsku fazuľovú som mala možnosť niekoľko krát ochutnať v jednej parádnej reštavrácii, avšak doma by som ju sama neskúšala variť. Tortilla polievka vyzerá zaujímavo a veru rada by som ju vyskúšala ale napríklad Francúzska cibuľová ma nejak neláka a to zbožňujem cibuľu :)

Vaše meno:

Veronika Kulanová

Veronika Kulanová

23.10.2013 18:37

same dobroty....:D

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

28.10.2013 20:54

polievočky sú chutná varievam takmer každý deň

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

30.12.2015 18:25

Chutná polievka.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.