Netradičná polievka z červenej kapusty: Oplatí sa ochutnať!

Ako často si na nej pochutnáte? Zväčša pri príprave obedov siahame po bielej kapuste, avšak aj táto červená má zaujímavú chuť a je jednoduché ju pripraviť. Napríklad stačí k nej upiecť mäso v rúre, pripraviť k nej knedľu a obed je na svete. Popravde, ak by sme ju porovnali s bielou kapustou, tak červená obsahuje až 2-krát viac vitamínu C a 4-krát viac polyfenolov než biela kapusta. A to už je prvý dôvod, prečo si ju dopriať možno aj častejšie.

Červená kapusta by sa v našom jedálničku mala nachádzať aj z toho dôvodu, že obsahuje veľké množstvo antokyánov, ktoré disponujú silnými antioxidačnými účinkami a rovnako tak aj protirakovinovými i protizápalovými. Červená kapusta tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu v organizme, zlepšuje trávenie, posilňuje imunitný systém, podporuje tvorbu spermií, údajne zlepšuje náladu a pôsobí omladzujúco. Presvedčia vás tieto jej účinky o správnosti jej konzumácie? Ak ju máte radi a z času na čas sa ocitne vo vašom nákupnom vozíku, tak si z nej skúste pripraviť aj zaujímavú a hlavne chutnú kapustovú polievku.

kapustová polievka z červenej kapusty

Zdroj: Shutterstock®

Na polievku z červenej kapusty potrebujeme:

  • 1 menšiu hlávku červenej kapusty (postačí však aj polovica)
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 l vody
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • bylinky
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • feniklové semienka

Očistíme si cibuľu a nakrájame ju najemno. Medzitým si do hrnca dáme olej, ktorý necháme rozpáliť. Na rozpálenom ohni opražíme cibuľu a pridáme aj feniklové semienka, aby pustili arómu. Červenú kapustu si nakrájame na plátky (alebo aj na menšie kúsky), očistíme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky.

Červenú kapustu pridáme k popraženej cibuli a chvíľku ju popražíme. Pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Hrniec prikryjeme a polievku varíme dovtedy, kým kapusta a zemiaky nezmäknú (približne 25 minút). Po dovarení ochutnáme a podľa potreby osolíme a okoreníme. Hotovú polievku rozmixujeme dohladka, pridáme šťavu z citróna a servírujeme. Hotovú polievku v tanieri dozdobíme sušenými alebo čerstvými bylinkami. Prajeme dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.02.2022 09:27

robievam klasickú dusenú k mäsu, ale polievku som ešte nerobila

Vaše meno:

Monika Mikovčáková

Monika Mikovčáková

11.02.2022 08:20

Robievam túto polievku. Zemiaky do nej nepridávam. Na olivovom oleji opražím cibuľu, uvarím iba kapustu s cesnakom, servírujem s lyžicou kyslej smotany a tekvicovými semiačkami. Farba polievky je famózna.

Vaše meno:

Lenka Falatová

Lenka Falatová

13.02.2022 07:58

Červenú kapustu máme v rodine radi, určite vyskúčame

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.02.2022 12:42

Zaujímavý recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.