Ako často si na nej pochutnáte? Zväčša pri príprave obedov siahame po bielej kapuste, avšak aj táto červená má zaujímavú chuť a je jednoduché ju pripraviť. Napríklad stačí k nej upiecť mäso v rúre, pripraviť k nej knedľu a obed je na svete. Popravde, ak by sme ju porovnali s bielou kapustou, tak červená obsahuje až 2-krát viac vitamínu C a 4-krát viac polyfenolov než biela kapusta. A to už je prvý dôvod, prečo si ju dopriať možno aj častejšie.
Červená kapusta by sa v našom jedálničku mala nachádzať aj z toho dôvodu, že obsahuje veľké množstvo antokyánov, ktoré disponujú silnými antioxidačnými účinkami a rovnako tak aj protirakovinovými i protizápalovými. Červená kapusta tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu v organizme, zlepšuje trávenie, posilňuje imunitný systém, podporuje tvorbu spermií, údajne zlepšuje náladu a pôsobí omladzujúco. Presvedčia vás tieto jej účinky o správnosti jej konzumácie? Ak ju máte radi a z času na čas sa ocitne vo vašom nákupnom vozíku, tak si z nej skúste pripraviť aj zaujímavú a hlavne chutnú kapustovú polievku.
Na polievku z červenej kapusty potrebujeme:
- 1 menšiu hlávku červenej kapusty (postačí však aj polovica)
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 2 väčšie zemiaky
- 1 l vody
- 1 lyžicu olivového oleja
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- bylinky
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- feniklové semienka
Očistíme si cibuľu a nakrájame ju najemno. Medzitým si do hrnca dáme olej, ktorý necháme rozpáliť. Na rozpálenom ohni opražíme cibuľu a pridáme aj feniklové semienka, aby pustili arómu. Červenú kapustu si nakrájame na plátky (alebo aj na menšie kúsky), očistíme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky.
Červenú kapustu pridáme k popraženej cibuli a chvíľku ju popražíme. Pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Hrniec prikryjeme a polievku varíme dovtedy, kým kapusta a zemiaky nezmäknú (približne 25 minút). Po dovarení ochutnáme a podľa potreby osolíme a okoreníme. Hotovú polievku rozmixujeme dohladka, pridáme šťavu z citróna a servírujeme. Hotovú polievku v tanieri dozdobíme sušenými alebo čerstvými bylinkami. Prajeme dobrú chuť!