Viete, čo je kimchi, alebo u nás tiež kimči? Ak patríte k milovníkom ázijských kuchýň, tak ste sa s týmto pokrmom možno už stretli. Tým, ktorí nevedia, môžeme prezradiť, že reč je o tradičnom národnom kórejskom pokrme, ktorý je však obľúbený i v ďalších kútoch Ázie. Ide o pikantný šalát z fermentovanej, čiže kvasenej zeleniny, ktorý sa pripravuje dlhým kvasením kapusty, reďkoviek, cibule a ďalších druhov zeleniny spolu s koreninami, najmä soľou, chilli papričkami či rybacou omáčkou.
Vďaka procesu fermentácie je kimchi zdrojom prospešných probiotických baktérií, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť tráviaceho traktu. Okrem toho kimchi doplní telu i viaceré vitamíny a minerálne látky. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na trávenie, imunitný systém, ako aj hladinu cholesterolu. V Kórei je kimchi podávané prakticky ku všetkému. Možno ho konzumovať samostatne, ale aj ako prílohu k jedlu, napríklad k ryži či mäsu.
Kimchi sa však používa aj na dochutenie jedál, respektíve ako ingrediencia do pokrmov. Jedným z pokrmov z kimchi je aj kórejská polievka zvaná kimchi jjigae. Ide o hustú polievku na spôsob u nás známeho guláša, ktorá sa pripravuje hlavne z bravčového mäsa alebo morských plodov. Samozrejme, i v samotnej Kórei je mnoho rôznorodých receptov na prípravu tohto pokrmu. Ak vás polievka zaujala a s obľubou skúšate nové chute, pripraviť si ju môžete podľa receptu nižšie.
Skús aj: Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika
Ingrediencie:
- 2 šálky kimchi (tu je návod, ako pripraviť domáce kimchi)
- 1 šálka šťavy z kimchi
- 450 g bravčového mäsa
- 200 g tofu (natural alebo údené)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 PL nastrúhaného zázvoru
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL chilli korenia gochugaru (alebo mletého čili či ostrej červenej papriky)
- 1 PL pasty gochujang (alebo chilli pasty)
- 8 šálok vývaru (alebo vody)
- 1 ČL sezamového oleja
Postup prípravy:
- Ako prvé si bravčové mäso nakrájame na menšie kocky či rezančeky. V mise k nemu pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, sezamový olej, sójovú omáčku a nastrúhaný zázvor. Premiešame a necháme postáť aspoň pol hodinu.
- Mäso premiestnime aj so zvyškom marinády do väčšieho hrnca a na troche oleja ho pár minút podusíme na miernom plameni.
- Pridáme na plátky nakrájanú cibuľu a dusíme do zmäknutia.
- Potom plameň zvýšime a pridáme najemno nakrájané kimchi, s korením gochugaru a pastou gochujang. Povaríme 5 minút.
- Následne pridáme aj šťavu z kimchi s vývarom (alebo vodou) a privedieme k varu. Stiahneme plameň a povaríme asi 20 až 25 minút.
- Posledných pár minút pred varením ešte pridáme do pokrmu na veľké kocky nakrájané tofu a podľa potreby ešte dochutíme korením.
- Odstavíme a môžeme podávať. Dobrú chuť!