V týchto horúčavách poznám jedinú rýchlu a jednoduchú záchranu pre žalúdok a zároveň aj potešenie pre chuťové poháriky. Volá sa GAZPACHO.
Studená polievka z čerstvej zeleniny, olivového oleja a pre mňa neodmysliteľnou trochou suchého bieleho vína.
Príprava: 30 min + chladenie 30 min
Náročnosť: nízka
Potrebujeme na 4 porcie:
- 600 g paradajok
- 2 šalotky, 2 papriky, 1 stredne veľkú šalátovú uhorku, 3 strúčiky nového cesnaku, 5 PL olivového oleja
- 100 ml suchého červeného vína
- 2 PL červeného vínneho octu
- soľ, čerstvo zomleté čierne korenie a cukor na dochutenie
- bazalka
- 4 plátky celozrnného chleba
Postup:
- Paradajkám navrchu zľahka nakrojíme do tvaru kríža šupku a zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice. Vyberieme deravou naberačkou, ošúpeme a nakrájame nadrobno. Papriky zbavené jadrovníkov, a šalotku nakrájame nadrobno.
- Paradajky, šalotku, papriku a cesnak rozmixujeme na hrubšiu hmotu. Pridáme ošúpanú a nakrájanú uhorku a mixujeme dohladka. Dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a cukrom. Prelejeme do sklenenej nádoby a dáme do chladničky vychladnúť.
- Chlieb nakrájame na kocky a mierne orestujeme na 2 PL olivového oleja. Polievku nalejeme do tanierov, polejeme olivovým olejom, posypeme chlebovými kockami a dozdobíme lístkami bazalky.
Môj tip: Bazalka je bylinka obľúbená najmä v stredomorskej kuchyni a pre jej blahodarné účinky na zdravie ju mnohé národy uctievali ako posvätnú rastlinku. Dnes vieme, že táto bylina upokojuje nervový aj tráviaci systém. Zlepšuje chuť do jedla a má výrazne antimikrobiálne účinky. Vynikajúci prostriedok na zmiernenie plynatosti. V kuchyni ju používame najmä pri dochucovaní cestovín a pochúťok pripravených z paradajok. Vynikajúca je kombinácia tejto bylinky aj s mäsom či rybami, neodolateľne chutí aj v omáčkach a dresingoch.
Príprava receptu, foto, text: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk