Recept: Poctivá dubáková krémová polievka

Ak nemáte čas loviť huby v lese, kúpte si aspoň na trhu čerstvé dubáky a potešte svojich blízkych a najmä svoje chuťové bunky touto jednoduchou dubákovou krémovou polievkou.

 

Poctivá dubáková krémová polievka vám bude zaručene chutiť!

 

Príprava: 55 minút

Náročnosť: nízka

 

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 400 g dubákov
  • 900 g zemiakov
  • 1 ks šalotky
  • 250 ml sladkej smotany
  • 1 čerstvý nasekaný kôpor
  • soľ
  • biele korenie
  • olivový olej

 

Vyskúšaj tiež: Medová torta s tvarohom a malinami

Dubáková krémová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Nadrobno nakrájame cibuľu a speníme ju na oleji, pridáme dubáky. Podlejeme trochou vody a necháme variť asi 15 minút. Potom odoberieme asi tretinu dubákov na tanier. Zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do hrnca so zvyšnými dubákmi, pridáme soľ a biele korenie podľa chuti. Pridáme pol litra vriacej vody alebo horúceho zeleninového vývaru a dáme variť asi na 30 minút, kým sa uvaria zemiaky. Celú polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme sladkú smotanu a necháme chvíľu povariť. Ak by sa vám zdala polievka priveľmi hustá, môžeme ešte pridať vriacu vodu alebo zeleninový vývar. Ale dubáková krémová má byť hustejšia. Do rozmixovanej polievky vložíme odložené hríby a necháme prejsť varom, pridáme nasekaný kôpor a dochutíme ešte soľou a bielym korením podľa chuti.

 

Môj tip: Ak pôjdete na huby alebo zoženiete viac čerstvých dubákov, zmrazte ich a pripravujte si dubákovú krémovú kedy sa vám zažiada. Zo sušených húb totiž nechutí tak výnimočne.

 

Príprava receptu, text, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

29.07.2017 23:12

mnammmm milujem huby a hlavne cerstve ale aj susene.... hriby mozem jest kazdy den ... ci je to polievka alebo hriby ako priloha k masuu

Vaše meno:

janko komada

janko komada

31.07.2017 16:05

rad chodím na huby a polievku varievam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.08.2017 10:27

to musí byť dobrota.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

11.08.2017 10:59

dubáková polievka je výborná :) mňam :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

17.08.2017 09:00

mňam

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:15

huby zbožňujem, dubáky a bedle úplne najviáááác

Vaše meno:

Janka Sláviková

Janka Sláviková

07.09.2017 21:42

hríbovú polievku mám veľmi rada, škoda, že huby neviem hľadať

Vaše meno:

Janka Sláviková

Janka Sláviková

25.09.2017 21:10

vôňa dubákovej polievky mi pripomína Vianoce

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

27.09.2017 11:45

huby máme radi, taká super polievočka je vynikajúca :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.06.2018 23:08

Mňamký vatievam často

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

30.11.2018 22:21

dalsi skvely recept, pomaly aby som si ich kopirovala do nejakeho suboru ked budu narychlo treba

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.