Recept: Šťavnaté talianske hubové rizoto

Dlho som si myslela, že pripraviť výborné talianske rizoto je veda. Na vlastnej koži som sa ale presvedčila, že je to celkom jednoduché.

 

Ale len vtedy, keď si zoženiete čerstvé dubáky, taliansku ryžu Arborio a pri varení sa od svojho rizotového hrnca ani nehnete smiley.

 

Príprava: 35 minút

 

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 500 g čerstvých lesných húb
  • 1 kg ryže typu Arborio
  • 200 g šalotky
  • 40 g cesnaku
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 6 dl zeleninového vývaru
  • 5 dl bieleho vína
  • 5 g soli
  • 1 g mletého bieleho korenia
  • 250g masla
  • 100 g nastrúhaného parmezánu

 

Odporúčame: Recept: Poctivá dubáková krémová polievka

Talianske hubové rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Huby očistíme a nakrájame nahrubo. Šalotku nakrájame nadrobno a spolu s jednou vetvičkou čerstvého tymiánu speníme na 2 PL olivovom oleji. Keď bude šalotka orestovaná vyberieme tymián a pridáme ryžu, trochu orestujeme. Potom prilejeme biele víno, miešame, kým sa alkohol neodparí. Potom prilejeme len toľko vývaru, aby tekutina len mierne presahovala množstvo ryže. Pridáme soľ a biele korenie. Talianske rizoto je iné v tom, že v hrnci čoskoro začnú dochádzať tekutiny, preto sa počas varenia musí dolievať vývarom. A počas varenia kontrolujeme, či je ryža al dente, teda polotvrdá, podobne, ako keď varíme pravé talianske cestoviny. Kým čakáme, nakrájané huby orestujeme na 2 PL olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a vetvičku čerstvého tymiánu, ktorý huby krásne prevonia, potom ho z hrnca vyberieme. Medzitým ryžu miešame a prilievame vývar, až kým nemá rizoto tú správnu konzistenciu. Keď už bude len krôčik od toho, aby bola ryža hotová, primiešame orestované huby a necháme ešte asi päť minút pod pokrievkou dôjsť. Potom skontrolujeme konzistenciu. Ak ryža vsiakla zvyšok oleja a vývaru, pridám e ešte trochu vývaru, parmezán, maslo, odstavíme a môžeme podávať.

 

Moje tipy: Na prípravu talianskeho rizota potrebujeme stredomorskú ryžu typu Arborio, ktorá obsahuje omnoho väčšie množstvo škrobu ako klasická ryža. Používame len cibuľu šalotku, pretože príjemne zosladne a zmäkne, v rizote chutí veľmi lahodne.

 

Príprava receptu, text, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.08.2017 10:08

Rada by som som ho ochutnala.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

01.08.2017 11:52

ja by som si ho už aj teraz dala....

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

02.08.2017 20:36

Huby mám veľmi rada, ale v rizote som ich ešte nemala :)

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:19

rizoto patrí k mojim najobľúbenejším jedlám, obzvlášť s hubami, parmezánom a rukolou...mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.