Dlho som si myslela, že pripraviť výborné talianske rizoto je veda. Na vlastnej koži som sa ale presvedčila, že je to celkom jednoduché.
Ale len vtedy, keď si zoženiete čerstvé dubáky, taliansku ryžu Arborio a pri varení sa od svojho rizotového hrnca ani nehnete .
Príprava: 35 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
- 500 g čerstvých lesných húb
- 1 kg ryže typu Arborio
- 200 g šalotky
- 40 g cesnaku
- 4 PL olivového oleja
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 6 dl zeleninového vývaru
- 5 dl bieleho vína
- 5 g soli
- 1 g mletého bieleho korenia
- 250g masla
- 100 g nastrúhaného parmezánu
Odporúčame: Recept: Poctivá dubáková krémová polievka
Postup:
Huby očistíme a nakrájame nahrubo. Šalotku nakrájame nadrobno a spolu s jednou vetvičkou čerstvého tymiánu speníme na 2 PL olivovom oleji. Keď bude šalotka orestovaná vyberieme tymián a pridáme ryžu, trochu orestujeme. Potom prilejeme biele víno, miešame, kým sa alkohol neodparí. Potom prilejeme len toľko vývaru, aby tekutina len mierne presahovala množstvo ryže. Pridáme soľ a biele korenie. Talianske rizoto je iné v tom, že v hrnci čoskoro začnú dochádzať tekutiny, preto sa počas varenia musí dolievať vývarom. A počas varenia kontrolujeme, či je ryža al dente, teda polotvrdá, podobne, ako keď varíme pravé talianske cestoviny. Kým čakáme, nakrájané huby orestujeme na 2 PL olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a vetvičku čerstvého tymiánu, ktorý huby krásne prevonia, potom ho z hrnca vyberieme. Medzitým ryžu miešame a prilievame vývar, až kým nemá rizoto tú správnu konzistenciu. Keď už bude len krôčik od toho, aby bola ryža hotová, primiešame orestované huby a necháme ešte asi päť minút pod pokrievkou dôjsť. Potom skontrolujeme konzistenciu. Ak ryža vsiakla zvyšok oleja a vývaru, pridám e ešte trochu vývaru, parmezán, maslo, odstavíme a môžeme podávať.
Moje tipy: Na prípravu talianskeho rizota potrebujeme stredomorskú ryžu typu Arborio, ktorá obsahuje omnoho väčšie množstvo škrobu ako klasická ryža. Používame len cibuľu šalotku, pretože príjemne zosladne a zmäkne, v rizote chutí veľmi lahodne.
Príprava receptu, text, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk