Avokádo, pšeno, chia a quinoa. To sú hlavné suroviny v 5 rýchlych a zdravých receptoch, ktoré sú vhodné na fit raňajky, prípadne večeru.
Chutia skvelo, pomáhajú vám pri chudnutí a prispievajú k celkovému zdraviu organizmu.
S nimi budú vaše raňajky zdravé, nabité vitamínmi, proteínom, vlákninou a zasýtia vás na dlhšiu dobu.
1. Avokádový toast s vajíčkom
V miske roztlačíme avokádovú dužinu vidličkou a pridáme citrónovú šťavu. Natrieme na toasty a jemne posypeme morskou soľou a čiernym mletým korením. Na vrch položíme vajíčko nakrájané na plátky. Podávať môžeme s mozzarellou a cherry paradajkami.
2. Plnené avokádo
Rozkrojíme avokádo na polovicu a vyberieme z neho kôstku. Veľkou lyžicou ešte trochu vyhĺbime jamku a naplníme ju 3 lyžicami tuniaka. Navrch rozbijeme celé vajíčko, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 10-15 minút. Potom naň položíme plátok mozzarelly a dochutíme soľou a bylinkami. Podávame s rukolou a nakrájanými cherry paradajkami.
Odporúčame prečítať: Špagety s hubami a mätou
3. Chia jogurt
Vo veľkej mise zmiešame grécky jogurt, 1/2 šálky mandľového mlieka, lyžičku medu a 1/4 šálky chia semienok. Necháme v chladničke po dobu asi 30 minút, aby chia semienka nabobtnali. Na záver pridáme topping podľa vlasnej chuti (vločky, nakrájané banány, vlašské orechy a ďalšie). Môžeme si pripraviť viacero variant chia jogurtu a skladovať ich v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.
Odporúčame prečítať: Zdravá maškrta - pečený cícer
4. Quinoa raňajková misa
Preplachujeme 1/2 šálky quinoi, pokiaľ voda, ktorá z nej tečie, nebude čistá. V hrnci ju zmiešajme s 1 a 1/2 šálkou vody, 1/2 šálkou kokosového mlieka a 2 sušenými, nasekanými ďatlami. Privedieme k varu, potom znížime teplotu a dusíme cca 15 minút, kým quinoa zmäkne. Pridáme lyžičku škorice, hrozienok, strúhaného kokosu a goji bobúľ. Ďalej pridáme štipku muškátového orieška a 2 lyžice tekvicových semienok. Varíme pri nízkej teplote ďalších cca 5 minút, kým hrozienka a kokos zmäknú. Ak treba, pridáme trochu vody. Podávame horúce a môžeme dozdobiť s banánom, goji, chia semienkami a vločkami. Dosladiť môžeme s medom alebo javorovým sirupom.
Odporúčame prečítať: Lahodné silvestrovské chuťovky
5. Pšenová kaša s makom a ovocím
120 gramov pšena premyjeme 2-3 krát horúcou vodou a vložíme do hrnca alebo na panvicu. Pridáme 4 polievkové lyžice mletého maku, 2 čajové lyžičky medu a 2 hrste sušeného ovocia podľa výberu. Všetko zalejeme 500 ml kokosového mlieka a privedieme k varu. Prikryté varíme na miernom plameni cca 15-20 minút, pokým zmes nezhustne a následne pridáme 2 nastrúhané mrkvy. Priebežne miešame, aby sa pšeno nepripálilo a varíme ďalších 5 minút. Keď je zmes uvarená, prelejeme ju do hlbokej misky a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Prípadne vložíme na pár hodín do chladničky a podávame ako dezert alebo zdravé raňajky. Na záver môžeme posypať orechmi, slnečnicovými semienkami, sušenými slivkami alebo iným ovocím.
Odporúčame prečítať: 7 dokonalých vianočných punčov!
bratilicious.com, fitfoodiefinds.com, camillestyles.com