Artičoka - kráľovská rastlina, o ktorej musíte počuť!

Počuli ste už o blahodarných účinkoch artičoky? Ak nie, nič si z toho nerobte, pretože si ju dnes predstavíme.

 

Artičoka je kráľovská rastlina, ktorá sa zaraďuje medzi zabudnutú zeleninu. Našim cieľom je túto rastlinu nielen opísať, ale aj poukázať na jej skvelé účinky a chutnú prípravu.

 

 

 

Odporúčame prečítať: 5 jóga cvičení na dokonalé brucho!

Artičoka, kráľovská rastlina o ktorej musíte počuť!

Zdroj: Shutterstock®

Čo je to artičoka?

 

Ako sme už vyššie prezradili, ide o veľmi zdravú rastlinu, ktorá je známa a využívaná najmä v Stredomorí. Jej pôvod siaha do ďalekej minulosti, kedy bola špeciálnou pochúťkou na kráľovských hostinách.

 

Vo všeobecnosti ide o zvláštne vyzerajúcu rastlinu, ktorá dorastá až do výšky 1 - 2 m. V našom prostredí sa veľmi ťažko pestuje a možno aj preto je menej známa. Artičoka sa využíva prevažne v medicíne a v gastronómii.

 

Odporúčame prečítať: Pažítka - rastlina, ktorá v domácnosti nemôže chýbať

Artičoka, kráľovská rastlina o ktorej musíte počuť!

Zdroj: Shutterstock®

Medicínske využitie a nutričné hodnoty

 

Medicínske využitie artičoky spočíva predovšetkým v hlavnej účinnej látke – cynaríne. Azda žiadna iná rastlina nemá taký vysoký obsah tejto biologicky neobyčajne aktívnej zložky, ktorá omladzuje bunky, chráni pečeň a mimoriadne účinne stimuluje vyplavovanie žlče z pečene. Okrem iného má viaceré liečivé účinky:

  • Chránia a posilňujú pečeň
  • Zabezpečujú optimálne vyplavovanie žlče
  • Pôsobí preventívne proti vzniku žlčníkových kameňov
  • Majú omladzujúce účinky na organizmus
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • Pôsobia odvodňujúco a zmierňujú opuchy v tkanivách
  • Upravujú hladinu cukru v krvi
  • Odstraňujú tráviace poruchy
  • Majú protizápalové účinky

 

Nutričné hodnoty sú naozaj priaznivé pre váš jedálniček a organizmus. Obsahuje: draslík, fosfor, horčík, mangán, sodík, vápnik, železo. Vitamíny: vitamín K, E, C, B9, B6, B5, B3, B2 a B1. 

 

Odporúčame prečítať: 10 sladkých a slaných toastových receptov

Artičoka, kráľovská rastlina o ktorej musíte počuť!

Zdroj: Shutterstock®

Gastronómia

 

Vo všeobecnosti sa artičoka môže využívať ako ktorákoľvek iná rastlina. Jedinou jej ,,chybou" je horkastá chuť, takže odporúčame jej kombináciu s chuťovo prijateľnejšou potravinou/omáčkou.

 

 

Zapekané šunkové artičoky s cestovinou

 

Potrebujete:

  • 4 konzervy artičoky
  • 100 g šunky
  • 4 vajcia
  • 4 dcl mlieka
  • 2 PL hladkej múky
  • 100 g tvrdého syra
  • cestovina

Artičoky z konzervy necháme dobre odkvapkať. Misku na pečenie natrieme olejom, položíme do nej artičoky, rozhodíme cestovinu, rozsypeme kockami šunky a pokvapkáme citrónom. V mlieku rozšľaháme vajcia, pridáme múku, nastrúhaný syr a osolíme. Zmesou zalejeme artičoky a zapečieme v trúbe.

 

 

Artičoky so syrom

 

Potrebujete:

  • 4 artičoky
  • Citrónovú šťavu
  • Soľ
  • Korenie
  • Strúhaný syr
  • Strúhanku
  • Maslo

Artičoky očistite, uvarte, roztlačte, osoľte a okoreňte podľa chuti. Následne pridajte trochu citrónovej šťavy a vložte ich do vymastenej nádoby. Striedajte vrstvu artičoky s vrstvou syra, opäť artičoku až dokiaľ nespotrebujete všetky suroviny. Vrch nakoniec posypte syrom a strúhankou a rovnomerne poukladajte kúsky masla. Pečte v rúre cca 10 minút.

 

Odporúčame tiež: Benefity granátového jablka a správny spôsob jeho spracovania

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

10.05.2016 08:01

no ja som ju jedla iba na pizzi, ale možno vyskúšam aj Vás recept....

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.05.2016 08:26

doma sme ju zatial nemali,ale teraz asi vyskusame

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

10.05.2016 09:38

artičoky nejedávam ale možno je načase vyskúšať keďže má také pozitívne účinky na naše zdravie

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

14.05.2016 22:30

ešte som ich nejedla

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 10:11

Artičoku som mala iba v reštaurácii, ale určite by bol super nápad ju zakomponovať do domácej kuchyne :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 08:55

Ešte som ju neskúšala, čo je veľká chyba ako tak čítam :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.