Počuli ste už o blahodarných účinkoch artičoky? Ak nie, nič si z toho nerobte, pretože si ju dnes predstavíme.
Artičoka je kráľovská rastlina, ktorá sa zaraďuje medzi zabudnutú zeleninu. Našim cieľom je túto rastlinu nielen opísať, ale aj poukázať na jej skvelé účinky a chutnú prípravu.
Odporúčame prečítať: 5 jóga cvičení na dokonalé brucho!
Čo je to artičoka?
Ako sme už vyššie prezradili, ide o veľmi zdravú rastlinu, ktorá je známa a využívaná najmä v Stredomorí. Jej pôvod siaha do ďalekej minulosti, kedy bola špeciálnou pochúťkou na kráľovských hostinách.
Vo všeobecnosti ide o zvláštne vyzerajúcu rastlinu, ktorá dorastá až do výšky 1 - 2 m. V našom prostredí sa veľmi ťažko pestuje a možno aj preto je menej známa. Artičoka sa využíva prevažne v medicíne a v gastronómii.
Odporúčame prečítať: Pažítka - rastlina, ktorá v domácnosti nemôže chýbať
Medicínske využitie a nutričné hodnoty
Medicínske využitie artičoky spočíva predovšetkým v hlavnej účinnej látke – cynaríne. Azda žiadna iná rastlina nemá taký vysoký obsah tejto biologicky neobyčajne aktívnej zložky, ktorá omladzuje bunky, chráni pečeň a mimoriadne účinne stimuluje vyplavovanie žlče z pečene. Okrem iného má viaceré liečivé účinky:
- Chránia a posilňujú pečeň
- Zabezpečujú optimálne vyplavovanie žlče
- Pôsobí preventívne proti vzniku žlčníkových kameňov
- Majú omladzujúce účinky na organizmus
- Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
- Pôsobia odvodňujúco a zmierňujú opuchy v tkanivách
- Upravujú hladinu cukru v krvi
- Odstraňujú tráviace poruchy
- Majú protizápalové účinky
Nutričné hodnoty sú naozaj priaznivé pre váš jedálniček a organizmus. Obsahuje: draslík, fosfor, horčík, mangán, sodík, vápnik, železo. Vitamíny: vitamín K, E, C, B9, B6, B5, B3, B2 a B1.
Odporúčame prečítať: 10 sladkých a slaných toastových receptov
Gastronómia
Vo všeobecnosti sa artičoka môže využívať ako ktorákoľvek iná rastlina. Jedinou jej ,,chybou" je horkastá chuť, takže odporúčame jej kombináciu s chuťovo prijateľnejšou potravinou/omáčkou.
Zapekané šunkové artičoky s cestovinou
Potrebujete:
- 4 konzervy artičoky
- 100 g šunky
- 4 vajcia
- 4 dcl mlieka
- 2 PL hladkej múky
- 100 g tvrdého syra
- cestovina
Artičoky z konzervy necháme dobre odkvapkať. Misku na pečenie natrieme olejom, položíme do nej artičoky, rozhodíme cestovinu, rozsypeme kockami šunky a pokvapkáme citrónom. V mlieku rozšľaháme vajcia, pridáme múku, nastrúhaný syr a osolíme. Zmesou zalejeme artičoky a zapečieme v trúbe.
Artičoky so syrom
Potrebujete:
- 4 artičoky
- Citrónovú šťavu
- Soľ
- Korenie
- Strúhaný syr
- Strúhanku
- Maslo
Artičoky očistite, uvarte, roztlačte, osoľte a okoreňte podľa chuti. Následne pridajte trochu citrónovej šťavy a vložte ich do vymastenej nádoby. Striedajte vrstvu artičoky s vrstvou syra, opäť artičoku až dokiaľ nespotrebujete všetky suroviny. Vrch nakoniec posypte syrom a strúhankou a rovnomerne poukladajte kúsky masla. Pečte v rúre cca 10 minút.
Odporúčame tiež: Benefity granátového jablka a správny spôsob jeho spracovania