Bezlepkové tartaletky so sezónnym ovocím

Tartaletky sú univerzálne a dajú sa naplniť ovocím podľa sezóny, alebo obľúbenosti vo vašej rodine. Okrem ovocia môžete plniť tieto tartaletky čokoládovým krémom, vanilkovým pudingom a ozdobiť podľa fantázie. 

 

Tartaletky si môžete pripraviť vopred a skladovať v plechovej krabici a keď nastane tá chvíľa, že potrebujete niečo sladké, chrumkavé a chutné tak si ich naplníte a pohostenie je na stole za pár minút. Ak nemáte tartaletkové formičky upečte si cesto vo formičkách na košíčky resp. muffinky, ale cesto nedávajte až po okraj, len do polovice.

 

Odporúčame tiež:  Obdobie jahôd čoskoro v plnom prúde

 

Recept bez lepku: Tartaletky so sezónnym ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Na cca 12 porcií budete potrebovať:

  • sezónne ovocie (jahody, rebarbora, marhule, broskyne, slivky  a pod.)
  • 140g pohánkovej múky (alebo môžete použiť hladkú špaldovú múku, ak sa nevyhýbate lepku)
  • 140g kokosového tuku (alebo čerstvého masla, ak môžete mliečnu bielkovinu, či laktózu)
  • 40g mletých mandlí
  • 60g medu

 

 Príprava:

 

Múku, tuk, mleté mandle a med spracujte do hladkého cesta a nechajte v chladničke približne 1 hodinu postáť. Odporúčam pred chladením cesto rozdeliť na jednotlivé porcie. Formičky naplňte tenkou vrstvou cesta, popichajte dno formičiek  vidličkou a naplňte ovocím. Ako posýpku používam orechy.  Môžete si pripraviť aj “drobenku” z mandľovej resp. kokosovej múky, trochu medu a orechmi.

 

Odporúčame tiež: Zacvičte si s fit loptou. Tukové faldíky zavelia na ústup!

 

Recept bez lepku: Tartaletky so sezónnym ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Ja som použila rebarboru, ktorú som očistila, nakrájala na centimetrové kúsky a s trochou trstinového cukru som ju pár minút varila bez pridania vody ( pustí sama šťavu). Keď trochu zmäkla pridala som na 1/4 nakrájané jahody a ďalej som už nevarila. Vychladenú ovocnou zmesou som naplnila pripravené tartaletky, posypala mandľami a upiekla. Tartaletky si môžete upiecť aj bez náplne a túto urobiť keď potrebujete. Pečte pri teplote 190°C asi 15 – 20 minút.

 

Odporúčame tiež:  Objavte ázijskú lahôdku: umeboshi slivky

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

 

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
7 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

21.05.2016 11:19

zaujimave, este som take nerobila, mozno vyskusam, ale najprv si musim kupit formu na pecenie

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

21.05.2016 16:44

je to chutný koláčik

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

21.05.2016 20:40

Vyzerá dobre. Aj som vyhladla

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.05.2016 21:24

Je to fajn že sa aj takéto receptík pripravujú bezlepkové

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

22.06.2016 21:44

určite ich vyskúšam

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

18.07.2016 09:42

Určite vyskúšame... máme aj my pre koho robiť bezlepkový koláč :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 10:54

Tartaletky patria ku takým moderným koláčom, musím vyskúšať, nakoľko zatiaľ sa držím skôr pri overenej starej dobrej klasike :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE