Tartaletky sú univerzálne a dajú sa naplniť ovocím podľa sezóny, alebo obľúbenosti vo vašej rodine. Okrem ovocia môžete plniť tieto tartaletky čokoládovým krémom, vanilkovým pudingom a ozdobiť podľa fantázie.
Tartaletky si môžete pripraviť vopred a skladovať v plechovej krabici a keď nastane tá chvíľa, že potrebujete niečo sladké, chrumkavé a chutné tak si ich naplníte a pohostenie je na stole za pár minút. Ak nemáte tartaletkové formičky upečte si cesto vo formičkách na košíčky resp. muffinky, ale cesto nedávajte až po okraj, len do polovice.
Odporúčame tiež: Obdobie jahôd čoskoro v plnom prúde
Na cca 12 porcií budete potrebovať:
- sezónne ovocie (jahody, rebarbora, marhule, broskyne, slivky a pod.)
- 140g pohánkovej múky (alebo môžete použiť hladkú špaldovú múku, ak sa nevyhýbate lepku)
- 140g kokosového tuku (alebo čerstvého masla, ak môžete mliečnu bielkovinu, či laktózu)
- 40g mletých mandlí
- 60g medu
Príprava:
Múku, tuk, mleté mandle a med spracujte do hladkého cesta a nechajte v chladničke približne 1 hodinu postáť. Odporúčam pred chladením cesto rozdeliť na jednotlivé porcie. Formičky naplňte tenkou vrstvou cesta, popichajte dno formičiek vidličkou a naplňte ovocím. Ako posýpku používam orechy. Môžete si pripraviť aj “drobenku” z mandľovej resp. kokosovej múky, trochu medu a orechmi.
Odporúčame tiež: Zacvičte si s fit loptou. Tukové faldíky zavelia na ústup!
Ja som použila rebarboru, ktorú som očistila, nakrájala na centimetrové kúsky a s trochou trstinového cukru som ju pár minút varila bez pridania vody ( pustí sama šťavu). Keď trochu zmäkla pridala som na 1/4 nakrájané jahody a ďalej som už nevarila. Vychladenú ovocnou zmesou som naplnila pripravené tartaletky, posypala mandľami a upiekla. Tartaletky si môžete upiecť aj bez náplne a túto urobiť keď potrebujete. Pečte pri teplote 190°C asi 15 – 20 minút.
Odporúčame tiež: Objavte ázijskú lahôdku: umeboshi slivky
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk