Cviklové placky s jogurtovým dresingom: Zdravá jesenná pochúťka

Červená repa je známa už mnoho rokov. Kedysi sa využívala pre jej liečebné účely, neskôr objavili jej využitie aj v kozmetickom priemysle. Cvikla má totižto krásnu výraznú farbu, ktorú kedysi využívali namiesto rúžu na pery či dokonca namiesto lícenky. Ba aj dnes ju mnohí využívajú práve na tieto účely a pridávajú ju do balzamov na pery.

Cvikla sa však nestratí ani v gastronómii. Skvelé je cviklové rizoto, cviklové smoothie s ananásom a jablkom, no dopriať si môžete aj ďalšie recepty z cvikly, ako je šalát s cviklou a vlašskými orechmi alebo cviklové hranolčeky. Receptov je mnoho a jeden ďalší dnes máme pre vás aj my.

Odporúčame: Tekvicový smoothie nápoj: Dopraj si zdravú tekvicu v tekutej forme!

recept na zdravé placky

Zdroj: Shutterstock®

Na cviklové placky potrebujete:

  • 1 uvarenú cviklu
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžicu hladkej múky (špaldovej)
  • 1 lyžicu celozrnnej špaldovej múky
  • soľ, čierne korenie, drvenú rascu a iné korenie (podľa chuti)
  • olivový olej

Jogurtový dresing:

  • 70 g bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • syr podľa chuti (feta, niva, balkánsky)
  • soľ a korenie na dochutenie
recept na cviklové placky

Zdroj: Shutterstock®

Uvarenú cviklu očistíme a postrúhame na najširšom strúhadle. Pridáme k nej vajíčko, nadrobno nasekanú cibuľu, múku a korenie. Všetko premiešame a necháme chvíľku postáť, aby sa nám spojili všetky ingrediencie a prepojili všetky arómy.

Medzitým si pripravíme dresing. Zmiešame biely jogurt s pretlačeným cesnakom, dochutíme korením a pridáme syr (najlepšie nastrúhaný).

Dáme si rozohriať panvicu, potrieme ju troškou olivového oleja a pomocou lyžičky si na panvici vytvoríme menšie placky, ktoré opekáme z oboch strán. Nerobte úplne hrubé placky, aby sa vám dobre prepiekli. Ak sa vám nechce stať pri sporáku, tak ich môžete dať upiecť do rúry. Po upečení podávame s pripraveným dresingom. Prajeme dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Jana Komadová

Jana Komadová

02.11.2020 12:35

Zaujímavý recept

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.11.2020 07:31

Rada vyskúšam, ďakujem za recept!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.11.2020 12:11

pre mňa nie veľmi lákavé ,aj keď mám cviklu rada.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.11.2020 20:39

Placky som skúšala už všelijaké,ale cviklové ešte nie.Žeby som vyskúšala ?

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.11.2020 17:36

ešte máme niečo z úrody, rada vyskúšam

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

09.11.2020 21:21

cviklu na jesen velmi rada zaradujem do nasho jedalnicka, tento recept urcite vyskusam

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

23.11.2020 16:51

Tak dnes na obed sme si do práce objednali niečo podobné a zaumienila som si že si aj nájdem recept lebo mi veľmi chutili a hľa.. hneď prvý recept mi od Vás vybehol. Som veľmi rada a vyskúšam ich urobiť aj mojej rodinke :) Ďakujem

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:24

Ani som nevedela, že cvikla sa dá pripraviť na toľko rôznych spôsobov. Vždy keď jej mám veľa, tak ju iba zavarím a hotovo, musím to napraviť :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.