Červená repa je známa už mnoho rokov. Kedysi sa využívala pre jej liečebné účely, neskôr objavili jej využitie aj v kozmetickom priemysle. Cvikla má totižto krásnu výraznú farbu, ktorú kedysi využívali namiesto rúžu na pery či dokonca namiesto lícenky. Ba aj dnes ju mnohí využívajú práve na tieto účely a pridávajú ju do balzamov na pery.
Cvikla sa však nestratí ani v gastronómii. Skvelé je cviklové rizoto, cviklové smoothie s ananásom a jablkom, no dopriať si môžete aj ďalšie recepty z cvikly, ako je šalát s cviklou a vlašskými orechmi alebo cviklové hranolčeky. Receptov je mnoho a jeden ďalší dnes máme pre vás aj my.
Odporúčame: Tekvicový smoothie nápoj: Dopraj si zdravú tekvicu v tekutej forme!
Na cviklové placky potrebujete:
- 1 uvarenú cviklu
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 1 vajíčko
- 1 lyžicu hladkej múky (špaldovej)
- 1 lyžicu celozrnnej špaldovej múky
- soľ, čierne korenie, drvenú rascu a iné korenie (podľa chuti)
- olivový olej
Jogurtový dresing:
- 70 g bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- syr podľa chuti (feta, niva, balkánsky)
- soľ a korenie na dochutenie
Uvarenú cviklu očistíme a postrúhame na najširšom strúhadle. Pridáme k nej vajíčko, nadrobno nasekanú cibuľu, múku a korenie. Všetko premiešame a necháme chvíľku postáť, aby sa nám spojili všetky ingrediencie a prepojili všetky arómy.
Medzitým si pripravíme dresing. Zmiešame biely jogurt s pretlačeným cesnakom, dochutíme korením a pridáme syr (najlepšie nastrúhaný).
Dáme si rozohriať panvicu, potrieme ju troškou olivového oleja a pomocou lyžičky si na panvici vytvoríme menšie placky, ktoré opekáme z oboch strán. Nerobte úplne hrubé placky, aby sa vám dobre prepiekli. Ak sa vám nechce stať pri sporáku, tak ich môžete dať upiecť do rúry. Po upečení podávame s pripraveným dresingom. Prajeme dobrú chuť!