Slnečné dni nám stále viac a viac pripomínajú, že jar pomaly prichádza. K nej patrí aj čerstvá zelenina a bylinky, ktoré si môžete vo veľkom množstve dopriať v tejto lahodnej krémovej polievke.
Tento ako aj mnoho podobných receptov nájdete v kuchárskej knihe Varíme a pečieme na sviatky od Vladimíra a Zdenky Horeckých.
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- olej
- 2 zemiaky
- 250 ml zeleninového bujónu
- 200 ml kyslej smotany
- ½ zväzku byliniek (bazalka, pažítka, petržlenová vňať, tymian)
- soľ
- štipka strúhaného muškátového orieška
Recenziu na knihu, z ktorej recept pochádza, si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Varíme a pečieme na sviatky (recenzia)
![Recept: Bylinková polievka](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/33d/434/aIMG_2831uu3-1514283541_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
![Recept: Bylinková polievka](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/33d/446/IMG_2894uu-1514283560_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Príprava:
Očistenú, pokrájanú cibuľu spolu s očistenými a pokrájanými zemiakmi jemne opražíme na troche oleja, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Bylinky umyjeme, pokrájame, dáme do mixéra, pridáme uvarené zemiaky s vývarom a rozmixujeme.
Prelejeme späť do hrnca, pridáme 750 ml vriacej vody, podľa chuti osolíme, okoreníme muškátovým orieškom, za stáleho miešania privedieme do varu a krátko povaríme. Kyslú smotanu rozmiešame, dve tretiny miešame do polievky a už nevaríme. Pred podávaním pridáme do každej porcie trochu kyslej smotany a ozdobíme bylinkami.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
![Recept: Bylinková polievka](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/33d/456/aIMG_2831uu-1514283571_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová