Biskupský chlebíček piekla na sviatky vždy moja babka. Milovala som na ňom horkú čokoládu a dobroty vnútri. Starý recept som oprášila a vylepšila, je úplne bez múky!
Na prípravu potrebujeme nasledovné ingrediencie:
Cesto:
- 125 g masla
- 100 g hnedého trstinového
- alebo kokosového cukru
- 4 vajcia
- 150 g mletých mandlí
- 50 g strúhanej horkej čokolády
- 30 g hrozienok
- 20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
- 50 g na kúsky nalámaných orechov – mandlí, vlašských, lieskových
- 30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
- ½ balíčka kypriaceho prášku
- nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov
Poleva:
- 100 g horkej čokolády
- orechy na ozdobenie
- ovocný džem na potretie – najlepšie pomarančový, marhuľový alebo ríbezľový
Forma na pečenie - klasický srnčí chrbát
Ďalšie recepty z ktorých sa nepriberá:
Kuchárska kniha Sladkosti, od ktorých sa nepriberá 3 (recenzia)
Postup prípravy:
1. Srnčí chrbát vymažem maslom a vysypem strúhankou alebo mletými orechami.
2. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahám do peny, potom postupne zašľahám žĺtky.
3. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh.
4. Do žĺtkovej hmoty vmiešam zmes mandlí, čokolády, citrónovej kôry, hrozienok, kandizovaného ovocia, sušených sliviek, orechov a kypriaci prášok.
5. Nakoniec do celého zľahka zapracujem sneh z bielkov. Cesto rozotriem do pripravenej formy.
6. Chlebík pečiem pri teplote 160 °C približne 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšam drevenou špajľou.
7. Biskupský chlebík nechám trochu vychladnúť a opatrne vyklopím na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. Povrch potriem džemom, až potom ho nechám úplne vychladnúť.
8. Zatiaľ si roztopím v teplom vodnom kúpeli čokoládu, ktorou polejem vrch chlebíka a dozdobím orechmi.
Knihu - Sladkosti, od ktorých sa nepriberá si môžete zakúpiť za 12,99 eur na www.sladkaema.com