Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Biskupský chlebíče

Biskupský chlebíček piekla na sviatky vždy moja babka. Milovala som na ňom horkú čokoládu a dobroty vnútri. Starý recept som oprášila a vylepšila, je úplne bez múky! 

 

Na prípravu potrebujeme nasledovné ingrediencie:

 

 

 

 

 

 

Cesto: 

  • 125 g masla
  • 100 g hnedého trstinového 
  • alebo kokosového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g strúhanej horkej čokolády
  • 30 g hrozienok
  • 20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
  • 50 g na kúsky nalámaných orechov – mandlí, vlašských, lieskových
  • 30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov

 

Poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • orechy na ozdobenie
  • ovocný džem na potretie – najlepšie pomarančový, marhuľový alebo ríbezľový

 

Forma na pečenie - klasický srnčí chrbát

 

Ďalšie recepty z ktorých sa nepriberá: 

Kuchárska kniha Sladkosti, od ktorých sa nepriberá 3 (recenzia)

recept na Biskupský chlebíček

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy: 


1. Srnčí chrbát vymažem maslom a vysypem strúhankou alebo mletými orechami.

 

2. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahám do peny, potom postupne zašľahám žĺtky.

 

3. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh.

 

4. Do žĺtkovej hmoty vmiešam zmes mandlí, čokolády, citrónovej kôry, hrozienok, kandizovaného ovocia, sušených sliviek, orechov a kypriaci prášok.

 

5. Nakoniec do celého zľahka zapracujem sneh z bielkov. Cesto rozotriem do pripravenej formy.

 

6. Chlebík pečiem pri teplote 160 °C približne 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšam drevenou špajľou.

 

7. Biskupský chlebík nechám trochu vychladnúť a opatrne vyklopím na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. Povrch potriem džemom, až potom ho nechám úplne vychladnúť.

 

8. Zatiaľ si roztopím v teplom vodnom kúpeli čokoládu, ktorou polejem vrch chlebíka a dozdobím orechmi.

 

Knihu - Sladkosti, od ktorých sa nepriberá si môžete zakúpiť za 12,99 eur na www.sladkaema.com

sladkosti od ktorych sa nepribera emma a ema teketyove

Zdroj: Shutterstock®

5 komentárov
Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

26.11.2015 16:00

jednoduché a isto chutné, vyskúšam

Vaše meno:

Lucia Pirmanová

Lucia Pirmanová

11.12.2015 10:00

mnam, tak toto isto vyskusam :)

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

17.12.2015 13:01

Dnes som piekla, je výborná.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

10.07.2018 16:31

vyzera dobre

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

04.11.2021 18:55

Vždy som chcela vyskúšať biskupský chlebíček a asi sa konečne tento rok na Vianoce odhodlám a spravím ho presne podľa tohto receptu :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE