Klasické dezertné guľky, ktoré sa robia na Vianoce, sú z čokolády a stuženého tuku.
Mrkvová verzia sa im nielen vyrovná, ale ak do stredu schovám mandľu alebo višňu namočenú v rume, ani chlapi si nevšimnú, že tradičné guľky sú iné, z mrkvy.
Však im netreba všetko hovoriť, nie?
Na prípravu potrebujeme nasledovné ingrediencie:
- 250 g postrúhanej mrkvy
- 250 g kokosového cukru
- 150 g mletých celozrnných piškót
- šťava a kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
- štamprlík alkoholu –môže byť koňak alebo rum
- mleté na sucho opražené vlašské alebo lieskové oriešky na obaľovanie
- papierové košíčky
Postup prípravy:
- Mrkvu očistím a nastrúham na veľmi jemno.
- Na panvici ju podusím spolu s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Keď mrkva vychladne, ochutím ju citrónovou šťavou, alkoholom a prisypem na jemno postrúhané piškóty.
- Z tejto zmesi tvarujem malé guličky, ktoré obalím v nastrúhaných orechoch.