Pestíčko som robila približne pred 2 týždňami, keď sa medvedí cesnak ešte dal zohnať aj v obchode.
Ak ho v potravinách, či na trhu už nenájdete, nezúfajte! Vybehnite na prechádzku do lesa, spojíte príjemné s užitočným a tento úžasný dar prírody ešte určite nájdete.
Suroviny na prípravu:
- 50 g medvedieho cesnaku
- 2 hrste mandlí
- olivový olej podľa potreby
- soľ podľa chuti
- čierne mleté korenie podľa chuti
- citrónová šťava podľa potreby
Postup prípravy:
1. Medvedí cesnak si umyjeme a zľahka vysušíme v kuchynskej utierke.
2. Najprv si vymixujeme mandle, približne 2 menšie hrste najemno.
3. Do mixéra vložíme medvedí cesnak, pridáme olivový olej a mixujeme. Medvedí cesnak mi olej dosť „pil“, takže som ho dala celkom dosť, čo však nie je vôbec zlé. Pesto nebolo chuťovo preolejované, bolo výborné. Väčšinou nemám rada jedlá, kde je veľa oleja, ale tu množstvo oleja pasovalo, aj keď na môj vkus mi to prišlo pri dolievaní celkom dosť.
Odporúčame vyskúšať: Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom
4. A nakoniec už len dochuťte soľou a čiernym mletým korením, premixujte alebo premiešajte, pridajte citrónovú šťavu a preložte do sklenenej, dobre uzatvárateľnej nádoby.
5. Pesto uchovávajte v chladničke. Iste vydrží dlho, mne však dlho nevydržalo, nakoľko bolo výborné, ale v prípade, že by ste si ho chceli uchovať na dlhšiu dobu, nemusíte sa obávať toho, že by sa pokazilo.
Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Paradajková polievka
Tip na konzumáciu: Konzumovať môžete klasicky, s cestovinami, napr. špagety, penne. Ďalším dobrým tipom na konzumáciu je natrieť pesto na čerstvý domáci chlieb alebo na hrianky.
Nakoľko sa mi veľmi páčia jedlé darčeky, ak chcete niekoho obdarovať a daná osoba má tiež rada takéto foodie gifts alebo len zbožňuje pesto, tak toto z medvedieho cesnaku je to pravé.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Nátierka z červenej šošovice
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk