Že vám šaláty chutia predovšetkým v lete, zatiaľ čo na jeseň už sa na stôl pýtajú skôr jedlá, ktoré zahrejú? Vôbec to však nemusí byť pravidlom, pretože práve šalát je skvelým zdrojom čerstvej zeleniny či ovocia, ktoré nemusí prechádzať tepelnou úpravou a nestráca tým pádom nič z bohatstva, ktoré ukrýva. A tieto živiny predsa potrebujeme celoročne, na jeseň snáď ešte o čosi viac, aby sme si posilnili imunitu a predišli tak nepríjemným vírusom.
Prečo tento úvod? Pretože vám prinášame recepty na jesenné šaláty, plné sezónnych surovín, ktorých je aj u vás doma isto viac, než dosť. Ktorý si teda pripravíte?
To, čo všetky tieto šaláty spája, je absolútna jednoduchosť a rýchlosť ich prípravy. Vyhli sme sa zbytočne komplikovaným receptom, veď len málokomu by sa chcelo stráviť pri sporáku pol dňa, ak má byť na jeho konci práve... šalát. Recepty sú vhodné na prípravu štyroch porcií. Inšpirujte sa našimi tipmi a uchovajte si zdravie aj v tomto období!
Odporúčame: Chytá ťa hlad? Máme 4 tipy, ako poraziť večerné prejedanie sa
Šalát z čakanky
Budete potrebovať: 4 malé strúčiky čakanky, 3 mandarínky, 2 PL orechového oleja (alebo tekvicového oleja), šťavu z jedného citróna, soľ, lyžičku vínneho octu, šupku z pomaranča, trochu mandarínkovej šťavy (nemusí byť)
Čakanku pokrájajte na rezance, mandarínky ošúpte a rozdeľte na mesiačiky. Pripravte si marinádu, zmiešaním vínneho octu, soli, orechového oleja, kôry z pomaranča a mandarínkovej šťavy. Zalejte čakanku s mandarínkami a všetko dôkladne zmiešajte.
Šalát z kapusty
Budete potrebovať: 350 g bielej kapusty, zelenú papriku, červenú papriku, rascu, bylinkovú soľ, jablčný ocot, slnečnicový olej
Zeleninu nakrájajte na tenké prúžky. Kapustu premiešajte s bylinkovou soľou a rascou a nechajte postáť 15 až 30 minút. Nakoniec ku kapuste pridajte aj papriku a zalejte zmesou octu, oleja a bylinkovej soli.
Šalát z mrkvy
Budete potrebovať: 500 g mrkvy, 2 pomaranče, šťavu z jedného citróna, med, štipku škorice, trochu oleja
Mrkvu postrúhajte nahrubo, pomaranče ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a každý ešte prekrojte napoly. Zmiešajte s ostatnými prísadami.
Šalát z pšeničných klíčkov
Budete potrebovať: hrnček naklíčených pšeničných zŕn (môže byť aj naklíčená mungo fazuľa), 50 g žeruchy, 2 PL tvarohu, bylinkovú soľ
Všetko dobre vymiešajte v miske a už si len užívajte chuťovo vynikajúce jedlo, plné vitamínu C, ideálne s celozrnným pečivom!
Inšpiruj sa: Obľubuješ jedlá na paličke? Vyskúšaj tieto recepty na špízy!
Šalát zo zeleru
Budete potrebovať: 50 g nahrubo nastrúhaného zeleru, 2 – 3 PL klíčkov (z pšenice alebo mungo fazule), 1 PL hustej kyslej smotany, 1 ČL olivového oleja, 1 PL bieleho jogurtu alebo mlieka, 1 PL posekaných čerstvých bylín, bylinkovú soľ (väčšiu štipku)
Zeler a klíčky vložte do misky a zalejte marinádou, pripravenou z ostatných ingrediencií. Všetko dobre premiešajte.
Vyskúšaj: Recept na špagety s nivou a hruškou: Nič lepšie si určite nejedla!