Dnešným receptom zaručene poteším milovníkov sladkých jedál, ktorí z času na čas dostanú chuť aj na takú klasiku. Ako malá som žemľovku nikdy nemala rada (to mi zostalo zo školskej jedálne), ale odkedy som skúšala doma takéto domáce vylepšené verzie, tak som si tento typ jedla veľmi obľúbila.
Kombinácia jablko-škorica nikdy nesklame a tak som ju využila aj pri príprave tohto receptu.
Túto vylepšenú žemľovku si tak môžete vychutnať nielen na raňajky, ale napríklad aj na desiatu, olovrant, či ako sladký dezert po obede.
Odporúčame tiež: 6 tipov ako si môžete užiť skvelú dovolenku a ušetriť
Ingrediencie na 1 menšiu zapekaciu misu:
- 220 gr špaldového/celozrnného pečiva (buď domáce alebo kupované)
Zmes na zaliatie chlebíka:
- 2 vajíčka
- 250 ml rastlinného mlieka (kokosové/mandľové/ryžové)
- 3 čl medu (sladenie podľa chuti)
- 2 čl cejlónskej škorice
- 5 PL jablkovej výživy (výživa len z čistého ovocia)
- 1 jablko (+ 1 jablko zvlášť do receptu použité na vrstvenie)
Domáca granola na posypanie:
- 40 gr ovsených vločiek
- 1 PL medu
- sušené hrozienka
- 1 čl cejlónskej škorice
Odporúčame vyskúšať: Mýty a fakty o formovaní brušných svalov
Postup prípravy:
Chlebík si nakrájate na drobné kocky a približne 190 gr chlebíka poukladáte na spodok zapekacej misy.
Jedno jablko postrúhate, vajíčka pomocou vidličky rozšľaháte a zmiešate ich spolu s ostatnými ingredienciami, ktoré sú uvedené v zmesi na zaliatie chlebíka. Približne 3/4 množstva tejto zmesi nalejete na chlebovú vrstvu. Druhé jablko si pokrájate na mesiačiky a poukladáte ho na vrch chlebíka. Ak máte radi hrozienka, tak môžete zopár prisypať aj na jablkovú vrstvu.
V miske si zmiešate zvyšok chlebíka (tých 30 gr) s vajíčkovou zmesou, ktorá vám zostala a prisypete sušené hrozienka. Túto zmes opäť nalejete do zapekacej misy na jablkovú vrstvu a môžete sa pustiť do prípravy granole.
Všetky ingrediencie na granolu jednoducho poriadne premiešate a posypete ňou vrch žemľovky. Zapekaciu misu vložíte do rúry a pečiete približne 20 minút pri teplote 180°C.
Nezabudnite si to však sledovať. Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť, aby chlebík dodatočne vsiakol zmes a po vychladnutí môžete podávať.
Odporúčame vyskúšať: Pripravte si nízkokalorické drinky
Viac zdravých receptov od Lucky nájdete na: www.theblogger-girl.blogspot.sk
7 komentárov
Kristína Sekeráková
07.11.2021 20:05Vyzerá to zaujímavo, žemľovku zbožňujem, možno vyskúšam oproti klasickej aj túto zdravšiu verziu :-)
Jana Komadová
08.09.2016 18:06Ja som tiež za klasiku a to pečiem veľa no a dávam menej cukru a podobne
Marianna Rajniaková
26.07.2016 18:06mne sa pozdáva táto vylepšená verzia
Iveta Moravčíková
26.07.2016 11:08ja ju strašne lubim, len nikto iný ju nechce
Mária Chromíková
26.07.2016 10:37Nič neprekoná klasickú tvarohovo jablkovú žemľovku z vianočky.
Soňa Krátka
26.07.2016 08:17tiež mame doma veľmi radi takto "vylepšene" recepty, aspoň máme pocit, že robíme niečo pre svoje zdravie...
Lucia Valková
26.07.2016 06:24Tieto obmeny klasickych dezertov sa mi páčia.Ja sama tak experimentujem,nahrádzam a doma to ochotne jedia.