Zdravý recept: Pečené huby s cviklou, fazuľou a celozrnným kuskusom

 Tento recept je určite pre vás, ak ste doteraz poznali cviklu len ako nudnú a nie veľmi chutnú prílohu, s ktorou sa toho veľa robiť nedá.​ Omyl! Cvikla je neskutočne zaujímavá a flexibilná zelenina, z ktorej dokážete vyčarovať čokoľvek, vrátane sladkých dezertov.

 

Súčasťou tohto šalátu je aj rozdrobená feta, ktorá vám v spojení so sladkou cviklou spôsobí neuveriteľnú explóziu chutí. Čo sa týka šampiňónov, vždy pri ich spracúvaní pamätajte na tymian a cesnak - nič tak nezvýrazní chuť húb, ako práve tieto dve ingrediencie. Sypký celozrnný kuskus slúži ako dokonalá ľahká príloha. Tento recept je jednoduchý, zdravý a vonia končiacou sa jeseňou. Prečo ho teda nevyskúšať?

 

Odporúčame vyskúšať: Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

 

Množstvo: 1 porcia
Čas: 25 minút
 
 

 Ingrediencie potrebné na prípravu:

 

 Huby:
  • 125g čerstvých šampiňónov
  • 1 PL olivový olej
  • 1/3 ČL balzamikový ocot
  • tymián
  • petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie
  • 1 rozkrojený cesnak

 Cviklový šalát:
  • 125g varenej cvikle
  • 2 PL červenej varenej fazule
  • 1 PL rozdrobenej fety
  • 1/2 červenej cibule
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • rozmarín
  • soľ
  • olivový olej
  • 1/4 balzamikový ocot

 Kuskus:
  • 1/4 HR celozrnný kuskus
  • štipka soli
  • vriaca voda
  • lístky bazalky

 

Odporúčame vyskúšať:  Recepty na zdravé varianty vianočného pečiva, z ktorého nehrozia tukové

 

Huby a cvikla

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

1. Umyté šampiňóny vložte do zapekacej misy, pokvapkajte olejom, balzamikom, pridajte korenie, soľ a bylinky a poriadne ich rukami premiešajte, aby sa huby v oleji krásne obalili. Na záver rozkrojte strúčik cesnaku a vhoďte ho medzi huby. Pečte na 200°C asi 15-20 minút, až kým nebudú opečené dohneda.

2. Kuskus v menšej nádobe zalejte vriacou vodou tak, aby bol úplne zakrytý. Osoľte, premiešajte, zakryte tanierikom a nechajte ho napučať. Mal by byť sypký a nadýchaný.
 
3. Pokrájajte uvarenú cviklu na kocky. Fazuľu z konzervy nechajte odkvapkať. Na oleji opečte cibuľu s rascou, pridajte fazuľu a cviklu. Krátko opečte na nízkom plameni, pridajte roztlačený cesnak, balzamiko, bylinky a osoľte.
 
4. Ak už kuskus vstrebal všetku vodu, jemne ho (smerom od steny misky k stredu) vidličkou premiešajte. 
 
5. Cviklovo-fazuľovú zmes dajte na tanier a posypte rozdrobenou fetou. Huby vyberte z rúry a pridajte spolu s nadýchaným kuskusom. Dobrú chuť!
 
 
Zdroj foto:

Ema Stanovská

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.12.2016 09:49

niečo podobné ale s hlivou som tento týždeň kuchtila.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

17.12.2016 15:46

vyzerá to výborne, cvikla je naozaj zdravá..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.12.2016 16:59

veľmi sa mi to pozdáva, mám rada tieto zdravé potraviny, cviklový šalátik s fazuľou vyskúšam

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 11:39

Super zdravý recept.. ako stvorené pre mňa :)

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:03

skvelé

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:03

tak toto poiadne zasýti

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:04

mňamka

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 22:44

Tak takéto recepty sú presne pre mňa :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.