Cuketové čatní: Dokonalo nahradí všetky bežné dochucovadlá

Tiež patríte medzi tých, ktorým sa už o cuketách aj sníva? Skôr, ako ich všetky rozdáte svojim kamarátkam a susedkám, vyskúšajte ešte jeden netradičný, no zato mimoriadne vydarený a chutný cuketový recept, ktorý vám prinášame! Cuketové čatní je dobrota, na ktorej si môžete pochutnávať po celý rok a využiť ho môžete naozaj akokoľvek. A hoci cuketu je možné spracovať snáď na sto spôsobov, ak si vyberiete práve tento, určite neoľutujete. Ako na to? Čítajte ďalej!

Čo je čatní?

V prvom rade si pripomeňme, čo sa pod týmto, nie úplne slovenským pojmom, skrýva. Čatní (chutney) je hustá omáčka, ktorej domovom je India a používaná je na dochucovanie najrôznejších jedál. V našich končinách sa najčastejšie pridáva k dusenému mäsu, ale populárna je tiež ako hrianková nátierka. Čatní však môžete použiť aj všade tam, kde by ste bežne použili horčicu, kečup či tatársku omáčku, ale chutiť vám bude aj ako zmes na cestoviny.

 

Vyskúšaj: Recept na chutné cuketové chipsy so syrom a cesnakom

omáčka z cukety

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu cuketového čatní budete potrebovať:

  • väčšiu cuketu
  • kilogram paradajok
  • kilogram zelenej papriky
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g zázvoru
  • 50 g hrozienok (alebo sušených brusníc)
  • 50 g sušených sliviek (alebo datlí)
  • feferónky (môžu byť, ale nemusia)
  • soľ a vínny ocot (môže byť aj klasický)
recepty z cukety

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Cuketu ošúpte a zbavte semienok. Šúpať ju nemusíte len v prípade, že je naozaj mladá. Následne pokrájajte na malé kocky. Aj ostatné suroviny, pokrájané nadrobno, pridajte k cukete, len hrozienka nechajte celé. Ak chcete pikantný variant čatní, pridajte aj približne 5 feferóniek, nadrobno pokrájaných. Celú zmes duste v hrnci spolu s ½ litrom vody, 3 PL octu a soľou.

 

Približne po dvoch hodinách by mali byť všetky suroviny dostatočne mäkké. Posledným krokom bude naplnenie čistých menších fliaš zmesou, uzatvorenie a otočenie hore dnom. Ak si chcete čatní uchovať dlhšie, dajte ho do rúry sterilizovať zhruba na 15 minút.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

29.07.2018 21:23

cukety pripravujeme aj zavárame na viacero spôsobov, určite vyskúšam aj toto čatni

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

02.08.2018 14:17

uz neviem co s tolkymi cuketami, urcite skusim :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.08.2018 00:35

Cuketu mám určité vyskúšam

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 15:00

škoda, že už v záhrade nemám cukety. na budúci rok určite vyskúšam

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

31.07.2019 15:01

cukiet sa nám urodilo až-až,tak vyskúšam tento recept na čatní

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.