Oberačky hrozna sú v plnom prúde a pri tejto práci je treba sa občerstviť sviežim nápojom a niečo k tomu zajesť. Nie vždy nám ide na chuť sladký koláč, a tak si pripravíme osúch s vynikajúcou chuťou a krásnymi farbami.
Použijeme jesenné plody zo záhrady a vinohradu – modré hrozno, červenú cibuľu a vlašské orechy. Dochutíme kyslou smotanou a čerstvými lístkami tymiánu.
Tieto osúšky si môžete obložiť podľa vlastnej fantázie, kúsok modrého plesnivého syra, či domáceho kozieho zmení chuť a spríjemní posedenie po práci s priateľmi. Ja som do cesta použila čerstvé kvasnice, ale rovnako dobre si ho zamiesite s vlastným kváskom a zvýšite tak hodnotu tohto pečiva.
Na cesto budete potrebovať:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- štipku soli
- 1 čajovú lyžičku trstinového cukru (medu)
- 12 g čerstvého droždia
- 150 ml vlažnej vody
- 3 polievkové lyžice oleja
Postup:
Z droždia, cukru a vlažnej vody pripravte kvások, pridajte ho do múky, potom pridajte štipku soli a olej a vypracujte vláčne, nie tuhé cesto. Prikryté ho nechajte vykysnúť (30-40 minút).
Odporúčame tiež: Recepty: Na každý deň iné špagety
Na náplň budete potrebovať:
- 3 červené cibule
- 150 g modrého hrozna
- hrsť vlašských orechov
- 3 polievkové lyžice hustej kyslej smotany
- soľ
- čerstvý tymián
- trochu oleja
Odporúčame tiež: Zabojujte s celulitídou vďaka káve
Postup:
- Červenú cibuľu očistite, nakrájajte na plátky a na oleji asi 5 minút restujte. Bobule hrozna rozkrojte na polovičky a orech nahrubo nasekajte.
- Z vykysnutého cesta vyformujte tenké osúchy, okraj nechajte trochu vyšší. Potrite ich hustou smotanou, osoľte, môžete posypať mletým korením a rozdeľte udusenú cibuľku.
- Povrch poklaďte hroznom a posypte orechmi. Čerstvý tymián nasekajte a posypte na osúchy. Môžete ešte pokvapkať olejom.
- Pečte pri teplote 200°C asi 20-30 minút.
Osúchy chutia najlepšie teplé :)
Odporúčame tiež: 5 účinných červených antioxidantov