Višňový džem je lahodná pochúťka, ktorá sa skvele hodí na rôzne sladké pokrmy a raňajky. Jeho sladko-kyslá chuť a bohatá aróma višní robia z tohto džemu skutočnú lahôdku pre chuťové poháriky. A čo je ešte lepšie, višňový džem si môžete pripraviť aj sami doma s jednoduchým a osvedčeným receptom.
Ak ste milovníkom višní a chcete si vychutnať ich chuť aj mimo sezóny, tak si pripravte domáci višňový džem, ktorému sa nedá odolať. Máme pre vás hneď 5 skvelých receptov, z ktorých každý jeden stoji za ochutnanie.
Výber správnych višní je kľúčovým krokom pri príprave vynikajúceho višňového džemu. Odporúča sa používať zrelé a šťavnaté višne, ktoré majú intenzívnu chuť a sladkosť. Čítajte ďalej a pripravte si svoj vlastný domáci višňový džem, ktorý vám bude slúžiť ako vynikajúci spoločník pri sladkých raňajkách alebo večeriach, dezertoch či pečení.
Višňový džem s rumom
- 1 kg višní
- 50 ml rumu
- 300 g kryštálového cukru
- ½ lyžičky škorice
Postup prípravy: Ako prvé si višne umyjeme a odkôstkujeme. Následne ich dáme do hrnca, zasypeme cukrom, pridáme rum a škoricu. Spolu varíme za stáleho miešania. Privedieme do varu, následne stiahneme plameň a necháme pomaly prebublávať. Po hodine by mal byť džem hotový.
Správne skúšku – naberte trochu džemu a nalejte na tanierik. Nechajte chvíľku odstáť a vychladnúť. Keď sa džem neleje, môžete ho odstaviť a naplniť ním pripravené zaváraninové poháre. Uzavrite viečkom a vložte do rozohriatej rúry na 250 °C.
Džemy poukladajte na plech na pečenie, prilejte asi 2 dcl vody a džem vložte do vyhriatej, ale už vypnutej rúry a nechajte ich v nej 12 hodín.
Odporúčame aj: Šťavnatý višňový koláč – tomuto lahodnému dezertu neodoláš!
Zdroj: Depositphotos
Višňový džem s vanilkou
- 1,5 kg odkôstkovaných višní
- 1 vanilkový struk
- 1 balenie želírovacieho cukru 3:1
Postup prípravy: Odkôstkované višne vložte do hrnca, nasypte želírovací cukor a pridajte aj rozkrojený vanilkový struk. Priveďte do varu a za stáleho miešania varte aspoň 5 minút. Po dovarení struk vyberte a pozberajte aj prípadnú penu a hotový višňový džem prelejte do pripravených pohárov. Uzavrite viečkom a obráťte hore dnom na 5 minút.
Višňový džem s gelfixom
- 1 kg čerstvých višní
- 700 g kryštálového cukru
- 1 gelfix
Postup prípravy: Višne umyjeme, odkôstkujeme a dáme do hrnca. Pomaly ich dusíme, v prípade potreby podlejeme troškou vody. Asi po 10 minútach pridáme gelfix rozmiešaný v 100 g cukru. Premiešame, privedieme k varu a postupne vmiešame aj zvyšný cukor. Za občasného miešania varíme na miernom ohni približne 25 minút.
Akonáhle džem zhustne, spravte skúšku na tanieriku, môžete džem odstaviť a naliať do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme 10 minút odstáť. Potom poháre pretočíme a necháme úplne vychladnúť.
Vyskúšaj aj: Recept: Višne pod limetkovo-snehovou perinou
Zdroj: Depositphotos
Višňový džem s mätou
- 1 kg višní
- 1 kg krupicového cukru
- 1 balenie ovocného pektínu
- 2 hrste čerstvej mäty
Postup prípravy: Listy mäty umyjeme a necháme ich poriadne vyschnúť – ideálne na bavlnenej utierke. Mätu následne nasekáme na menšie kúsky.
Višne umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do mixéra a spolu s mätou rozmixujeme. Zmes prelejeme do hrnca, pridáme cukor, pektín a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme približne 5 minút. Hotový džem odstavte a naplňte do pohárov. Uzavrite a otočte hore dnom. Po chvíľke otočte a nechajte úplne vychladnúť.
Jednoduchý višňový džem
- 1 kg odkôstkovaných višní
- 1 kg kryštálového cukru
- šťava z 1 citróna
Postup prípravy: Umyté a odkôstkované višne dáme do hrnca. Zasypeme cukrom a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka, poprípade môžete nechať aj väčšie kúsky. Privedieme do varu a za stáleho miešanie varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne znížime teplotu a varíme ešte približne 10 minút. Horúci džem nalejeme do pohárov, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.