Milujeme akékoľvek nátierky, pretože v priebehu niekoľkých minút máme o večeru alebo raňajky postarané. Hotovú nátierku stačí natrieť na chlieb alebo iné pečivo a vychutnať si do sýtosti. Nami obľúbená je mrkvová i tuniakova nátierka, ale v tomto období nepohrdneme ani bryndzovou nátierkou. Všetko sú to tradičné nátierky, ktoré vždy padnú vhod.
No ochutnali ste už niekedy citrónovú nátierku? Môže sa zdať, že táto nátierka je vhodná skôr do zákuskov, opak je však pravdou. Pokojne si ju môžete natrieť na chlebík alebo toast.
Áno, uznávame – je to netradičná nátierka a nemusí osloviť úplne každého. Ale jej lahodná osviežujúca citrónová chuť je pre toto letné obdobie stvorená. Neváhajte a vyskúšajte niečo nové. Spoznajte nové chute, ktoré za to rozhodne stoja! Tak hor sa do prípravy tejto nátierky z netradičnej ingrediencie.
Odporúčame aj: Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín
Na citrónovú nátierku potrebujeme:
- 2 citróny
- 2 vajíčka
- 80 g masla
- 230 g cukru
V prípade, že sa rozhodnete túto nátierku vyskúšať, voľte bio citróny, nakoľko sa do nej pridáva aj samotná kôra z citrónov. Dozaista nechcete konzumovať niečo, čo bolo chemicky ošetrené. Alebo vyskúšajte roztok na umývanie ovocia a zeleniny, ktorým z nej odstránite pesticídy.
Poďme však k príprave samotnej nátierky. Ako prvé si vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo. Dávajte si však pozor, aby vám voda nevrela úplne – skôr ju len mierne zahrievajte. Do roztopeného masla pridajte šťavu z citrónov, rovnako primiešajte aj najemno nastrúhanú citrónovú kôru a cukor. Za stáleho miešania necháme cukor úplne rozpustiť.
Misku dáme dole z vodného kúpeľa a do zmesi pridáme rozmiešané vajíčka. Následne vrátime nad vodnú paru a varíme približne 15 minút – dávajte si však pozor, aby vám z toho nevznikla praženica (miešané vajíčka). Voda by nemala silno vrieť! Hotovú nátierku necháme vychladnúť a následne si ju môžeme natrieť na palacinky, toastový chlieb, vafle, lievance alebo použiť pri príprave lahodného koláčika.