Chuť figového džemu zvýrazňuje sladkosť a vláčnosť fíg. Má sladkú a niekedy trpkú chuť podobnú bobuľovitému ovociu, ktorú možno prirovnať k sušeným jahodám alebo brusniciam. V závislosti od odrody fíg môže mať figový džem chuť a konzistenciu jantárového medu.
Tento ovocný džem sa hodí do dezertov, ale aj na čerstvom chlebíku je neodolateľný! Figový džem je vynikajúci spôsob, ako vylepšiť akýkoľvek šalát, predjedlo, hlavné jedlo. Výborne sa kombinuje aj s rôznymi syrmi a vínami.
Čo figy obsahujú a prečo ich konzumovať?
Figy sú veľmi obľúbené pre svoju zaujímavú exotickú chuť. Aj keď u nás nie sú až také populárne, dovolenku v Chorvátsku alebo v iných krajinách si bez nich nevieme predstaviť - rastú tam na každom kroku. Jednou z ich výhod je, že majú malo kalórií a takmer neobsahujú žiadne tuky. No na druhej strane sú bohaté na vitamíny a minerály.
Vitamíny a minerály
-
Vitamín C
-
Horčík
-
Mangán
-
Železo
-
Meď
Odporúčame: Fantastická letná pochúťka – černicový koláč s mascarpone
Figy sa oplatí konzumovať čerstvé, ale aj tepelne spracované. Môžete si ich pridať do šalátu, rôznych omáčok, dezertov alebo sa rovno vrhnúť na prípravu ovocného džemu. Či už čerstvé figy alebo sušené figy, majú pozitívny vplyv na náš organizmus. Medzi ich účinky patrí:
-
podpora trávenia,
-
posilnenie kostí,
-
redukcia cholesterolu v organizme,
-
zlepšujú zdravie srdca,
-
sú vhodné pri málokrvnosti (anémii),
-
podporujú imunitný systém.
Vyskúšaj aj: Recepty na zdravé domáce detské výživy – tieto si vaše ratolesti zamilujú
Zdroj: Depositphotos
Domáci figový džem / domáci figový lekvár
Ingrediencie na figový džem (lekvár)
-
1 kg čerstvých fíg
-
1,4 kg kryštálového cukru
-
kôra a šťava z citróna
Ako na prípravu džemu?
-
Figy umyjeme a necháme odkvapkať. Odrežeme stonky a figy nakrájame na menšie kúsky.
-
Preložíme do hrnca, „zacukríme figy" (pridáme cukor) a rovnako pridáme aj šťavu z citróna a citrónovú kôru.
-
Všetko premiešame a necháme odstáť, aby figy pustili šťavu.
-
Keď figy pustia šťavu, vezmeme ponorný mixér a rozmixujeme ich. Hrniec preložíme na sporák a džem začneme variť. Varíme za stáleho miešania. Keď džem začne vrieť, znížime teplotu a varíme ďalej, kým nezačne hustnúť.
-
Či je džem hotový vám napovie kontrola konzistencie - trošku džemu nalejte na tanierik a počkajte kým zhustne. Ak je príliš riedky, varíme džem ďalej.
-
Ešte horúci figový džem plníme do fliaš. Naplnené fľaše otočíme hore dnom a necháme odstáť 10 minút. Potom otočíme späť a necháme vychladnúť pod dekou do nasledujúceho dňa.
Exotický figový džem s pomarančom
Ingrediencie na figový džem
-
1 kg čerstvých fíg
-
1 väčší pomaranč
-
šťava z citróna
-
kôra z pomaranča
Postup prípravy džemu:
-
Čerstvé figy umyjeme a nakrájame na štvrtinky. Tie vložíme do hrnca spolu s ošúpaným pomarančom nadeleným na mesiačiky. K figám pridáme aj citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru z pomaranča.
-
Privedieme k varu a na miernom ohni varíme dovtedy, kým sa figy nerozvaria a džem nezíska tú správnu konzistenciu. Tu spoznáte tak, že ak prejdete varechou po dne hrnca, zmes by mala zostať oddelená. Ak je tak, tento extra figový džem je hotový.
-
Naplníme poháre, zavrieme ich a zavárame 10 minút pri teplote 90 °C.
Figová marmeláda
Ingrediencie na marmeládu:
-
1 kg čerstvých fíg
-
500 g cukru
-
citrónová kôra
-
3 lyžice brandy
Postup prípravy figovej marmelády:
-
Figy umyjeme, rozpolíme a zmiešame s cukrom. Prikryjeme ich a necháme cez noc odstáť, aby pustili šťavu.
-
Nasledujúci deň figy preložíme do hrnca a privedieme k varu. Pozor, aby sa vám marmeláda nepripálila!
-
Pridáme citrónovú kôru, brandy a varíme do zhustnutia. Ak sa vám na vrchu vytvorí pena, tú odoberte.
-
Po dovarení marmeládou naplňte pripravené fľaše, uzavrite a sterilizujte.
Neprehliadni: Slaný cuketový koláč so slaninkou a jarnou cibuľkou
Zdroj: Depositphotos
Klasický figový džem bez konzervantov
Ingrediencie na klasický figový džem:
-
2 kg čerstvých fíg
-
1 kg trstinového cukru
-
50 ml kvalitného alkoholu
Postup prípravy džemu:
-
Čerstvé figy umyjeme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré vložíme do misky. Zasypeme cukrom, premiešame a necháme odstáť do nasledujúceho dňa v chladničke.
-
Po 24 hodinách figy premiešame a presypeme do väčšej panvice. Dáme na sporák a za stáleho miešania varíme džem do zhustnutia.
-
Hotový domáci figový džem nalejeme do pripravených pohárov.
-
Na vrch každého pohára nalejeme lyžičku kvalitného alkoholu a fľaše uzavrieme.
-
Poháre otočíme hore dnom, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
Figový džem s medom a orechami
Ingrediencie na figový džem s medom a orechmi:
-
1200 g fíg
-
800 g medu
-
400 g vlašských orechov
Postup prípravy džemu:
-
Ako prvé namočte vlašské orechy do vody - ideálne 2 dní pred prípravou tohto džemu. Nezabudnite ich pravidelne preplachovať, aby stratili svoju typickú trpkú chuť.
-
V druhom kroku nakrájame figy. Následne figy zmiešame s medom a necháme cez noc odstáť. Nasledujúci deň džem povaríme.
-
Ak má tento figový lekvár správnu konzistenciu, pridáme nasekané vlašské orechy. Povaríme a ešte horúcim džemom naplníme poháre.
-
Necháme vychladnúť a už len maškrtíme.
Robievate si aj vy domáci figový lekvár? Svoj domáci bio figový lekvár môžete obohatiť aj o vanilinový cukor, pomarančový likér alebo aj o iné ovocie, vďaka čomu získate nezameniteľnú chuť a lahodnejší ovocný džem!