Letné dni sú definitívne za nami, čo nám potvrdzuje aj prichádzajúce chladnejšie sychravé počasie. Jeseň však nie je len o daždi a kabátoch. Je to krásne obdobie plné farieb, ktoré má svoje špecifiká a tradície.
Dozrievajúci vinič značí blížiace sa vinobrania, ktoré patria medzi obľúbené podujatia jesene. Okrem burčiaku alebo nového vínka sa vždy tešíme aj na kačacie a husacie hody, ktorým tiež patria jesenné dni. Lahodná kačka, zemiakové lokše či jemná pečienka, to všetko môžete počas najbližších dní ochutnať v rôznych reštauráciách.
Takéto menu však býva celkom drahé. Prečo si teda kačacie hody neurobiť aj doma? Ako predjedlo alebo na raňajky skvelo padne nátierka z kačacej pečienky. Je to naozaj jednoduchý recept, tak si ho poďte s nami vyskúšať.
Odporúčame: Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu
Kačacia paštéta – suroviny:
- 40 g kačacej masti
- 1 väčšiu cibuľu
- 1 malý strúčik cesnaku
- 200 g kačacej pečene
- 1 vajíčko
- 1 PL horčice
- soľ, korenie
Pochúťka z kačacej pečene – postup prípravy:
1. V hlbšej panvici rozohrejeme masť. Cibuľu pokrájame na malé kúsky, pridáme do horúcej masti a opražíme ju. Cesnak tiež posekáme na kúsky a pridáme k cibuľke. Kačaciu pečeň umyjeme, odstránime žilky a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme ju do panvice a rýchlo opečieme.
Odporúčame: Recepty na sladké nátierky na chlieb aj do dezertov
Shutterstock®2. Pečeň podlejeme troškou vody a pod pokrievkou udusíme domäkka. Potom ju necháme vychladnúť. Medzitým uvaríme vajíčko, ktoré potom ošúpeme a posekáme. Vychladnutú pečeň dáme aj so šťavou do mixéra, pridáme vajíčko, horčicu, soľ a korenie. Všetko dobre rozmixujeme.
3. Hotovú nátierku servírujeme na opečených bagetkách, rožkoch alebo na chlebíku. Podávame so zeleninou ako raňajky alebo ako predjedlo k ďalšiemu kačaciemu chodu. Prajeme vám dobrú chuť!
Odporúčame: Recept: Domáce zemiakové lupienky
Shutterstock®Ako podávať nátierku z kačacej pečienky?
1. S brusnicovou marmeládou a opečenou bagetkou
Klasická kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Opečte tenké plátky bagetky, natrite nátierku a pridajte lyžičku brusnicovej marmelády. Chuť doplňte jemnou čerstvou tymianovou vetvičkou.
2. Na krekroch s figovým džemom a vlašskými orechmi
Natrite nátierku na krekry, pridajte malý kúsok figového džemu a ozdobte polovicou vlašského orecha. Táto kombinácia je ideálna na slávnostné príležitosti, pretože ponúka kontrast sladkej a slanej chuti.
3. S karamelizovanou cibuľkou a čerstvým chlebom
Karamelizovaná cibuľa je perfektným partnerom pre nátierku z kačacej pečienky. Pripravte si jemne sladkú cibuľovú marmeládu (z červenej cibule, cukru a balzamikového octu), natrite ju na čerstvý alebo mierne opečený chlieb spolu s nátierkou.
4. So šalátom a ovocím na toastoch
Podávajte nátierku na opečených toastoch s lístkami rukoly alebo poľného šalátu. Doplníte ju kúskami čerstvého hrozna, plátkami jabĺk alebo granátového jablka. Táto kombinácia je svieža a vhodná na ľahký obed či občerstvenie.
5. S kyslými uhorkami a ciabattou
Nátierka podávaná na nakrájanej ciabatte s jemne nakrájanými kyslými uhorkami ponúka príjemnú kombináciu bohatej chuti pečienky a kyslej chrumkavosti. Výborné na neformálne občerstvenie.
6. Na mini tartaletkách s červeným ríbezľovým džemom
Malé slané tartaletky naplnené nátierkou ozdobte lyžičkou červeného ríbezľového džemu a lístkom mäty. Ideálne ako elegantné jednohubky na oslavy.
7. S chilli papričkou a čerstvým chlebom
Pre milovníkov pikantných chutí natrite nátierku na čerstvý chlieb, pridajte jemné plátky čerstvej chilli papričky a ozdobte petržlenovou vňaťou.
Odporúčame: Najväčšie chyby pri varení domáceho vývaru, kvôli ktorým nie je dokonalý!
Shutterstock®Extra tip: Paštéta z kuracej pečene
- 400 g čerstvej kuracej pečene
- 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná na jemno)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 100 g masla (plus extra na zalievanie)
- 50 ml smotany na šľahanie
- 50 ml brandy alebo portského vína
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- štipka muškátového orieška (voliteľné)
Postup: Na panvici rozohrejte polovicu masla, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita, potom pridajte nasekaný cesnak a očistenú kuraciu pečeň. Pečeň restujte 5–7 minút, kým je mäkká, ale vo vnútri jemná. Zalejte ju brandy alebo portským vínom, nechajte odpariť alkohol a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Zmes preložte do mixéra, pridajte zvyšné maslo, smotanu a mixujte, kým nezískate hladkú konzistenciu. Paštétu vložte do misiek, zalejte rozpusteným maslom a nechajte stuhnúť v chladničke.
Aktualizovaný článok: 23.11.2024