Lahodná nátierka z kačacej pečienky – túto paštétu budete zbožňovať!

nátierka z kačacej pečienky

Letné dni sú definitívne za nami, čo nám potvrdzuje aj prichádzajúce chladnejšie sychravé počasie. Jeseň však nie je len o daždi a kabátoch. Je to krásne obdobie plné farieb, ktoré má svoje špecifiká a tradície. 

Dozrievajúci vinič značí blížiace sa vinobrania, ktoré patria medzi obľúbené podujatia jesene. Okrem burčiaku alebo nového vínka sa vždy tešíme aj na kačacie a husacie hody, ktorým tiež patria jesenné dni. Lahodná kačka, zemiakové lokše či jemná pečienka, to všetko môžete počas najbližších dní ochutnať v rôznych reštauráciách.

Takéto menu však býva celkom drahé. Prečo si teda kačacie hody neurobiť aj doma? Ako predjedlo alebo na raňajky skvelo padne nátierka z kačacej pečienky. Je to naozaj jednoduchý recept, tak si ho poďte s nami vyskúšať.

Odporúčame: Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu

Kačacia paštéta – suroviny:

  • 40 g kačacej masti
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 200 g kačacej pečene
  • 1 vajíčko
  • 1 PL horčice
  • soľ, korenie

Pochúťka z kačacej pečene – postup prípravy:

1. V hlbšej panvici rozohrejeme masť. Cibuľu pokrájame na malé kúsky, pridáme do horúcej masti a opražíme ju. Cesnak tiež posekáme na kúsky a pridáme k cibuľke. Kačaciu pečeň umyjeme, odstránime žilky a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme ju do panvice a rýchlo opečieme.

Odporúčame: Recepty na sladké nátierky na chlieb aj do dezertov

kačacia pečienka
Shutterstock®

2. Pečeň podlejeme troškou vody a pod pokrievkou udusíme domäkka. Potom ju necháme vychladnúť. Medzitým uvaríme vajíčko, ktoré potom ošúpeme a posekáme. Vychladnutú pečeň dáme aj so šťavou do mixéra, pridáme vajíčko, horčicu, soľ a korenie. Všetko dobre rozmixujeme.

3. Hotovú nátierku servírujeme na opečených bagetkách, rožkoch alebo na chlebíku. Podávame so zeleninou ako raňajky alebo ako predjedlo k ďalšiemu kačaciemu chodu. Prajeme vám dobrú chuť!

Odporúčame: Recept: Domáce zemiakové lupienky

kačacie hody
Shutterstock®

Ako podávať nátierku z kačacej pečienky?

1. S brusnicovou marmeládou a opečenou bagetkou

Klasická kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Opečte tenké plátky bagetky, natrite nátierku a pridajte lyžičku brusnicovej marmelády. Chuť doplňte jemnou čerstvou tymianovou vetvičkou.

2. Na krekroch s figovým džemom a vlašskými orechmi

Natrite nátierku na krekry, pridajte malý kúsok figového džemu a ozdobte polovicou vlašského orecha. Táto kombinácia je ideálna na slávnostné príležitosti, pretože ponúka kontrast sladkej a slanej chuti.

3. S karamelizovanou cibuľkou a čerstvým chlebom

Karamelizovaná cibuľa je perfektným partnerom pre nátierku z kačacej pečienky. Pripravte si jemne sladkú cibuľovú marmeládu (z červenej cibule, cukru a balzamikového octu), natrite ju na čerstvý alebo mierne opečený chlieb spolu s nátierkou.

4. So šalátom a ovocím na toastoch

Podávajte nátierku na opečených toastoch s lístkami rukoly alebo poľného šalátu. Doplníte ju kúskami čerstvého hrozna, plátkami jabĺk alebo granátového jablka. Táto kombinácia je svieža a vhodná na ľahký obed či občerstvenie.

5. S kyslými uhorkami a ciabattou

Nátierka podávaná na nakrájanej ciabatte s jemne nakrájanými kyslými uhorkami ponúka príjemnú kombináciu bohatej chuti pečienky a kyslej chrumkavosti. Výborné na neformálne občerstvenie.

6. Na mini tartaletkách s červeným ríbezľovým džemom

Malé slané tartaletky naplnené nátierkou ozdobte lyžičkou červeného ríbezľového džemu a lístkom mäty. Ideálne ako elegantné jednohubky na oslavy.

7. S chilli papričkou a čerstvým chlebom

Pre milovníkov pikantných chutí natrite nátierku na čerstvý chlieb, pridajte jemné plátky čerstvej chilli papričky a ozdobte petržlenovou vňaťou.

Odporúčame: Najväčšie chyby pri varení domáceho vývaru, kvôli ktorým nie je dokonalý!

nátierka z kačacej pečienky
Shutterstock®

Extra tip: Paštéta z kuracej pečene

  • 400 g čerstvej kuracej pečene
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná na jemno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 100 g masla (plus extra na zalievanie)
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml brandy alebo portského vína
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • štipka muškátového orieška (voliteľné)

Postup: Na panvici rozohrejte polovicu masla, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita, potom pridajte nasekaný cesnak a očistenú kuraciu pečeň. Pečeň restujte 5–7 minút, kým je mäkká, ale vo vnútri jemná. Zalejte ju brandy alebo portským vínom, nechajte odpariť alkohol a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. 

Zmes preložte do mixéra, pridajte zvyšné maslo, smotanu a mixujte, kým nezískate hladkú konzistenciu. Paštétu vložte do misiek, zalejte rozpusteným maslom a nechajte stuhnúť v chladničke.

Aktualizovaný článok: 23.11.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

18 komentárov

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

23.09.2017 13:08

Podla tohto receptu som si dnes pastetu pripravila. Je ti jednoduchi "mnam".

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.09.2017 14:39

tieto mňamky sú typicky jesenné dobroty

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

28.09.2017 11:24

Toto je niečo pre mňa, slinky sa už zbiehajú :)

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

30.09.2017 07:37

mňam, toto je lahôdka

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

30.09.2017 08:44

Vyzerá to skvele a aj chutí.

Vaše meno:

Majka Frnová

Majka Frnová

03.10.2017 08:04

kačacia a husacia pečeň je delikateska

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

05.10.2017 14:34

vyzerá skvele, mňam, už mám na ňu chuť :)

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

20.10.2017 09:58

určite je to dobré, ale najradšej mám kačaciu pečienku, len tak s masťou, soľou, poprípade kolieskami fialovej cibuľky.

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

18.11.2017 13:13

Robime a vyborna....odporucam

Vaše meno:

janko komada

janko komada

21.11.2017 13:05

doma som ju ešte nerobil určite vyskäšam

Vaše meno:

rudolf pothe

rudolf pothe

27.11.2017 14:45

super recept

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.12.2017 10:37

dala by som si

Vaše meno:

Marta Mihoková

Marta Mihoková

22.06.2018 15:26

tá pašteka vypada dobre,len ju vyskušať

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

18.08.2018 23:10

Tak toto áno, ráno, naobed aj večer :)

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

03.10.2018 15:12

Vyzerá to byť zaujímavý recept, určite omnoho zdravší ako paštéta z obchodu.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

04.10.2018 13:56

robíme pečeňovú paštétu,ale vyskúšam aj tento variant.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.05.2019 21:18

Ako predjedlo skvelé mňam

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

07.10.2021 15:14

Rád varím a tento recept poznám robievam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.