Nátierka z kuracieho mäsa – 5 skvelých receptov na kuracie nátierky aj zo zvyškového mäsa

Používate v kuchyni často kuracie mäso? Kuracina je menej kalorická, menej mastná aj menej ťažká pre tráviaci trakt v porovnaní s inými druhmi mäsa suchozemských živočíchov. Aj preto jej dávajú mnohí prednosť, hodí sa totiž aj do diétnejšieho jedálnička, prípadne sa ju odporúča uprednostňovať aj v rámci rôznych stravovacích režimových opatrení. A niekomu skrátka najviac chutí, preto jej dáva v jedálničku prednosť.

Nech je to už akokoľvek, môžeme povedať, že z kuracieho mäsa sa varí takmer v každej domácnosti. Toto mäso je vhodné do polievok, na dusenie, pečenie aj grilovanie. Ale čo tak z neho pripraviť napríklad nátierku? Kuracia nátierka je sýta a výživná a je dobrou voľbou hoc aj na ľahšiu večeru alebo ako pohostenie pre návštevu a na oslavu. 

A je najmä skvelou voľbou, ak vám zostanú nejaké tepelne spracované zvyšky kuracieho mäsa, napríklad varené kuracie mäso z polievky, alebo máte v chladničke zvyšky grilovaného kurčaťa. Prinášame recepty na veľmi chutné kuracie nátierky, ktoré sa rozhodne oplatí ochutnať. 

Kuracia nátierka z polievkového mäsa a vajíčok

Ingrediencie na kuraciu pomazánku:

  • 250 g zvyškov kuracieho mäsa

  • 2 uvarené vajíčka

  • 2 kyslé uhorky
  • 100 g masla
  • 1 červená cibuľa
  • 1 ČL soli
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • čerstvé pečivo na podávanie

Postup: Pripravíme si mäso – použiť možno uvarené kuracie mäso z polievky, prípadne sa dá nátierka urobiť aj zo zvyškov grilovanej kuraciny. Mäso nahladko rozmixujeme a pridáme k nemu najemno nastrúhané uvarené vajíčka a tiež nadrobno nakrájané kyslé uhorky.

Premiešame a pridáme aj jednu menšiu červenú cibuľku, ktorú sme si rovnako nakrájali najemno. Primiešame zmäknuté maslo a dochutíme soľou a čiernym korením. Nakoniec podľa chuti pridáme trochu nasekanej petržlenovej vňate.

Nátierku prikryjeme a necháme odpočinúť v chlade. Táto jednoduchá kuracia pomazánka je skvelá na raňajky, ľahšiu večeru aj ako pohostenie pre návštevu. 

Odporúčame: ​Nakladané huby v sladkokyslom náleve, so zeleninou i bez nálevu: Vyskúšaj všetky!

Krémová kuracia nátierka so slaninkou a sušenými hrozienkami

Suroviny:

  • 1 šálka slaniny nakrájanej na kocky

  • 2 kuracie prsia
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 jablko
  • hrsť sušených hrozienok
  • soľ a korenie
  • majorán, oregano, sušený cesnak
  • 2 dl bieleho vína (môže byť voda)
  • 100 g kvalitného masla

Postup: Rozohrejeme si panvicu a opražíme na nej malé kocky slaniny. Potom pridáme aj nadrobno nasekanú cibuľu a opražíme do zlatista. Následne pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky. Keď sa mäso zatiahne, pridáme malé kocky ošúpaného jabĺčka, hrozienka a koreniny. Opekáme asi 8 minút, kým jablká nezmäknú.

Potom zmes podlejeme vínom a miešame. Po vyparení vínka pridáme polovicu masla a necháme roztopiť. Celú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom. Do zmesi postupne pridáme zvyšok masla a mixujeme, až kým nevznikne jemná pasta. Podľa potreby nátierku dochutíme soľou a necháme vychladnúť. Táto paštéta sa hodí na čerstvé pečivo aj hrianky.

TIP: Skúste podávať s brusnicovou omáčkou na jednohubkách a vytvorte tak výnimočné pohostenie pre návštevu.

Toastová nátierka z pečeného kurčaťa

Ingrediencie:

  • 2 varené kuracie prsia

  • 75 g majonézy
  • soľ a čierne korenie
  • 1 ČL cesnakového prášku
  • 1 ČL cibuľového prášku
  • štipka kajenského korenia
  • podľa bylinky (napr. provensálska zmes)

Postup: Uvarené kuracie prsia si nakrájame na veľmi malé kocky. V miske k mäsu pridáme majonézu, soľ a korenie. Dochutíme aj sušeným cesnakom a cibuľovým práškom, ako aj bylinkami. Podľa chuti pridáme aj kajenské korenie. Hotovú nátierku podávame na opečených toastoch, pred podávaním môžeme posypať napríklad pažítkou. 

Odporúčame: ​TOP recept z väčších nakladačiek – skús zavárané rusle z uhoriek

Kuracia nátierka s jablkom

Ingrediencie:

  •  2 ks kuracích pŕs

  • 4 PL rastlinného masla
  • 1 malá cibuľa
  • 1 PL horčice
  • 1 PL oleja
  • 3 PL kyslej smotany
  • 2 PL nastrúhaného syra
  • 1 jablko
  •  soľ
  • petržlenová vňať

Postup: Kuracie prsia si nakrájame na tenké rezance a opražíme na panvici s trochou oleja. Mäso necháme vychladnúť. Medzitým si očistíme jablko a najemno ho nastrúhame. Vychladnuté mäso pomelieme alebo rozmixujeme a pridáme k nemu maslo, smotanu, syr a horčicu.

Taktiež primiešame nastrúhané jablko a dochutíme soľou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Táto kuracia nátierka sa skvelo hodí ku chrumkavým bagetkám alebo čerstvému chlebu.

Rýchla nátierka z kuracieho mäsa a majonézy

Ingrediencie:

  • kuracie mäso z polievky (250 g)

  • 2 PL masla izbovej teploty
  • majonéza (asi 2 PL)
  • 1 PL horčice
  • 1 cibuľa alebo jarná cibuľka
  • soľ a mleté korenie

Postup: Kuracie mäso z polievky necháme vychladnúť a podľa potreby oberieme, zbavíme kože a kostí. V miske k mäsu pridáme maslo, majonézu, horčicu a taktiež pokrájanú cibuľu. Následne všetko rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú konzistenciu. Podľa osolíme a okoreníme. Môžeme podávať s čerstvým pečivom. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.