Používate v kuchyni často kuracie mäso? Kuracina je menej kalorická, menej mastná aj menej ťažká pre tráviaci trakt v porovnaní s inými druhmi mäsa suchozemských živočíchov. Aj preto jej dávajú mnohí prednosť, hodí sa totiž aj do diétnejšieho jedálnička, prípadne sa ju odporúča uprednostňovať aj v rámci rôznych stravovacích režimových opatrení. A niekomu skrátka najviac chutí, preto jej dáva v jedálničku prednosť.
Nech je to už akokoľvek, môžeme povedať, že z kuracieho mäsa sa varí takmer v každej domácnosti. Toto mäso je vhodné do polievok, na dusenie, pečenie aj grilovanie. Ale čo tak z neho pripraviť napríklad nátierku? Kuracia nátierka je sýta a výživná a je dobrou voľbou hoc aj na ľahšiu večeru alebo ako pohostenie pre návštevu a na oslavu.
A je najmä skvelou voľbou, ak vám zostanú nejaké tepelne spracované zvyšky kuracieho mäsa, napríklad varené kuracie mäso z polievky, alebo máte v chladničke zvyšky grilovaného kurčaťa. Prinášame recepty na veľmi chutné kuracie nátierky, ktoré sa rozhodne oplatí ochutnať.
Kuracia nátierka z polievkového mäsa a vajíčok
Ingrediencie na kuraciu pomazánku:
-
250 g zvyškov kuracieho mäsa
-
2 uvarené vajíčka
- 2 kyslé uhorky
- 100 g masla
- 1 červená cibuľa
- 1 ČL soli
- čierne korenie
- petržlenová vňať
- čerstvé pečivo na podávanie
Postup: Pripravíme si mäso – použiť možno uvarené kuracie mäso z polievky, prípadne sa dá nátierka urobiť aj zo zvyškov grilovanej kuraciny. Mäso nahladko rozmixujeme a pridáme k nemu najemno nastrúhané uvarené vajíčka a tiež nadrobno nakrájané kyslé uhorky.
Premiešame a pridáme aj jednu menšiu červenú cibuľku, ktorú sme si rovnako nakrájali najemno. Primiešame zmäknuté maslo a dochutíme soľou a čiernym korením. Nakoniec podľa chuti pridáme trochu nasekanej petržlenovej vňate.
Nátierku prikryjeme a necháme odpočinúť v chlade. Táto jednoduchá kuracia pomazánka je skvelá na raňajky, ľahšiu večeru aj ako pohostenie pre návštevu.
Odporúčame: Nakladané huby v sladkokyslom náleve, so zeleninou i bez nálevu: Vyskúšaj všetky!
Zdroj: Depositphotos
Krémová kuracia nátierka so slaninkou a sušenými hrozienkami
Suroviny:
-
1 šálka slaniny nakrájanej na kocky
- 2 kuracie prsia
- 1 väčšia cibuľa
- 1 jablko
- hrsť sušených hrozienok
- soľ a korenie
- majorán, oregano, sušený cesnak
- 2 dl bieleho vína (môže byť voda)
- 100 g kvalitného masla
Postup: Rozohrejeme si panvicu a opražíme na nej malé kocky slaniny. Potom pridáme aj nadrobno nasekanú cibuľu a opražíme do zlatista. Následne pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky. Keď sa mäso zatiahne, pridáme malé kocky ošúpaného jabĺčka, hrozienka a koreniny. Opekáme asi 8 minút, kým jablká nezmäknú.
Potom zmes podlejeme vínom a miešame. Po vyparení vínka pridáme polovicu masla a necháme roztopiť. Celú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom. Do zmesi postupne pridáme zvyšok masla a mixujeme, až kým nevznikne jemná pasta. Podľa potreby nátierku dochutíme soľou a necháme vychladnúť. Táto paštéta sa hodí na čerstvé pečivo aj hrianky.
TIP: Skúste podávať s brusnicovou omáčkou na jednohubkách a vytvorte tak výnimočné pohostenie pre návštevu.
Toastová nátierka z pečeného kurčaťa
Ingrediencie:
-
2 varené kuracie prsia
- 75 g majonézy
- soľ a čierne korenie
- 1 ČL cesnakového prášku
- 1 ČL cibuľového prášku
- štipka kajenského korenia
- podľa bylinky (napr. provensálska zmes)
Postup: Uvarené kuracie prsia si nakrájame na veľmi malé kocky. V miske k mäsu pridáme majonézu, soľ a korenie. Dochutíme aj sušeným cesnakom a cibuľovým práškom, ako aj bylinkami. Podľa chuti pridáme aj kajenské korenie. Hotovú nátierku podávame na opečených toastoch, pred podávaním môžeme posypať napríklad pažítkou.
Odporúčame: TOP recept z väčších nakladačiek – skús zavárané rusle z uhoriek
Zdroj: Depositphotos
Kuracia nátierka s jablkom
Ingrediencie:
-
2 ks kuracích pŕs
- 4 PL rastlinného masla
- 1 malá cibuľa
- 1 PL horčice
- 1 PL oleja
- 3 PL kyslej smotany
- 2 PL nastrúhaného syra
- 1 jablko
- soľ
- petržlenová vňať
Postup: Kuracie prsia si nakrájame na tenké rezance a opražíme na panvici s trochou oleja. Mäso necháme vychladnúť. Medzitým si očistíme jablko a najemno ho nastrúhame. Vychladnuté mäso pomelieme alebo rozmixujeme a pridáme k nemu maslo, smotanu, syr a horčicu.
Taktiež primiešame nastrúhané jablko a dochutíme soľou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Táto kuracia nátierka sa skvelo hodí ku chrumkavým bagetkám alebo čerstvému chlebu.
Rýchla nátierka z kuracieho mäsa a majonézy
Ingrediencie:
-
kuracie mäso z polievky (250 g)
- 2 PL masla izbovej teploty
- majonéza (asi 2 PL)
- 1 PL horčice
- 1 cibuľa alebo jarná cibuľka
- soľ a mleté korenie
Postup: Kuracie mäso z polievky necháme vychladnúť a podľa potreby oberieme, zbavíme kože a kostí. V miske k mäsu pridáme maslo, majonézu, horčicu a taktiež pokrájanú cibuľu. Následne všetko rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú konzistenciu. Podľa osolíme a okoreníme. Môžeme podávať s čerstvým pečivom.