Polenta je doslova zázračné jedlo. Môže byť ľahká a krémová, hustá a syrová, ale aj pevná a vhodná na vyprážanie alebo grilovanie. Ide o pochúťku pochádzajúcu so severného Talianska, ktorá sa vyrába z nahrubo mletej kukurice. Je univerzálna a dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov.
Keďže ide o akúsi univerzálnu potravinu, v obchodoch môžeme nájsť jej viacero verzií. Bežná polenta určená na varenie sa pripravuje pomerne dlho. Niekedy to môže byť aj 40 minút. Avšak instantná alebo „rýchlovarná“ polenta je hotová do niekoľkých minút. Tá sa však najčastejšie používa na prípravu polentovej kaše alebo pudingu. Ktorú verziu teda vyskúšate – na sladko alebo na slano?
Polenta na slano (ako príloha):
- 1 šálka kukuričnej polenty
- 4 hrnčeky vody (alebo vývaru)
- 1 lyžička soli
- maslo a parmezán na dochutenie
Do hrnca dáme variť vodu so soľou. Keď začne vrieť, za stáleho miešania začneme postupne prisypávať kukuričnú polentu. Teplotu na sporáku znížime, polentu premiešame a necháme pod pokrievkou variť približne 30 minút. Nezabúdame občasne polentu premiešať. Po odparení vody polentu odstavíme, vmiešame do nej kúsok masla a podávame. Neváhajte do nej primiešať aj parmezán alebo ju ním pred podávaním posypte. Takto pripravená polenta sa skvelo hodí ako príloha k mäsu.
Polenta pripravená na slano sa po vychladnutí môže nakrájať alebo z nej môžete vyrezávať rôzne tvary. Pokojne ju môžete aj zapiecť, vyprážať alebo grilovať. Ak sa rozhodnete nakrájať ju na plátky, tak ju navrstvíte do pekáča spolu s paradajkovou omáčkou, syrom a zeleninou. Skvelá variácia „lazaní," ktoré sú veľmi obľúbené.
Vyskúšaj aj: Škoricové osie hniezda (cinnamon rolls) s polevou: Kysnutá domáca pochúťka
Polenta na sladko (raňajková kaša):
- 300 ml mlieka
- 30 g instantnej polenty
- 1 lyžička cukru
Polenta na sladko sa pripravuje ako krupičná kaša alebo puding. Mlieko nalejte do hrnca, prisypte cukor a počkajte, kým začne vrieť. Následne začnite prisypávať polentu a miešajte do zhustnutia, teda kým vám nevznikne kaša. Hotovú polentovú kašu dochutíme a dozdobíme podľa svojich predstáv a podávame.
Pri čokoládovej verzii je vhodné do teplej kaše zamiešať čokoládu, ktorá sa rozpustí a kašu zafarbí i ochutí. Kaša rovnako skvelo chutí aj so škoricou alebo perníkovým korením. Ak máte po ruke mrazené ovocie, tak pri varení kaše ho do nej vmiešajte. Ak máte čerstvé ovocie, tak kašu ním ozdobte. Nezabudnite ju poliať javorovým sirupom, agáve sirupom, medom alebo iným sladidlom. Keďže možností je veľa, tak si pochutnajte na polente napríklad aj so strúhaným kokosom, orieškami, arašidovým maslom a čímkoľvek, čo vám príde v danej chvíli na chuť.
Skús tiež: Jablkový závin z lístkového cesta: Prídu si z neho pýtať aj susedia