Lievance sú obľúbenou raňajkovou špecialitou, ktorú si pripravujeme obzvlášť cez víkend, keď sme všetci doma a stretávame sa pri stole. Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov, na zdravší i ten menej zdravší – no občasné zhrešenie je dovolené. No nie? Skúste si však pripraviť banánové lievance podľa receptu od cvicte.sk, ktorý je plný zdravých surovín.
Odporúčame: RECEPT: Svieže citrónové cupcakes – oblížeš si po nich všetky prsty!
Na banánové lievance budete potrebovať (2 porcie):
- 2 vajcia
- 100 g mandľovej múky
- 1 lyžicu kokosovej múky
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 100 ml kokosového mlieka
- 1 menší banán
- štipku vanilky
- kokosový olej na pečenie
Na ovocnú zmes si pripravte:
- 2 lyžičky masla ghee
- 2 lyžice ovocného džemu
- štipku vanilky
- 1 až 2 lyžičky kokosového cukru
- citrónovú šťavu
Banán si rozpučíme vidličkou a zmiešame s vajíčkami a kokosovým mliekom. Následne pridáme ostatné uvedené suroviny a všetko poriadne premiešame. Ak sa vám zdá cesto príliš husté, tak môžete pridať ešte trochu kokosového mlieka na zriedenie. A naopak, ak sa vám zdá príliš riedke, tak pridajte trošku múky. Z vytvoreného cesta si postupne začneme pripravovať lievance. Dáme si rozpáliť panvicu, ktorú potrieme kokosovým olejom a na miernom ohni pečieme lievance z oboch strán.
Počas toho, ako sa nám lievance pečú, si pripravíme ovocnú polevu. Do hrnca si dáme maslo ghee a necháme ho roztopiť. Potom pridáme ovocný džem (alebo mrzené ovocie), vanilku a kokosový cukor. Varíme dovtedy, kým omáčka trochu nezhustne. Potom už len dochutíme citrónovou šťavou a zmesou prelejeme lievance. Tie môžete navyše poliať aj arašidovým maslom, javorovým sirupom alebo inou nátierkou.
Výživového hodnoty (1 porcia): 689 kcal, 51 g tukov, 21 g bielkovín, 36 g sacharidov, GL priemer 8
Viac chutných a hlavne zdravých receptov nájdete v kuchárke – NABITÁ KUCHÁRKA. Teraz navyše s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!