Obchody sú dlho pred sviatkom zaľúbených plné rôznych valentínskych výrobkov, vyrábajú sa špeciálne edície sladkostí, cestovné kancelárie ponúkajú valentínske pobyty a mnohí tiež lákajú na valentínske zľavy.
Tento sviatok je naozaj komerčným, preto sa nemožno čudovať, ak ho niekto nemá rád. Svoju milovanú osobu môžeme potešiť kedykoľvek a stačia na to naozaj aj maličkosti. Komukoľvek, na kom vám záleží, môžete pripraviť aj sladký čokoládový chlebík, ktorý si môžete spolu vychutnať napríklad po dobrom obede ku kávičke.
Oveľa viac ako kúpenou čokoládou potešíte niečím, čo ste vyrobili vy. Ak to aj bude úplne jednoduchý nepečený dezert, je od vás z lásky, a to sa cení najviac.
Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta
Budeme potrebovať:
- 80 g masla
- 100 g horkej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g kyslej smotany
- 2 vajíčka
- 140 g cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 200 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
Postup:
1. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a dáme spolu so smotanou na šľahanie roztápať do vodného kúpeľa. Potom do zmesi pridáme aj maslo a cukor. Počkáme, kým sa všetko dobre rozpustí, odstavíme z vodného kúpeľa a necháme trochu vychladnúť.
2. Zatiaľ zmiešame všetky sypké suroviny – múku, prášok do pečiva, soľ a kakao. Rúru si vyhrejeme na 170°C. Formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou.
Odporúčame prečítať: Vyrobte si skvelý írsky likér BAILEYS
3. Do čokoládovej zmesi primiešame vajíčka, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Nakoniec postupne prisypeme aj sypké ingrediencie. Cesto vylejeme do pripravenej nádoby a pečieme asi 30 minút.
4. Po upečení necháme chlebík asi 5 minút vo forme, potom nožíkom oddelíme od okrajov a vyklopíme na dosku. Necháme úplne vychladnúť a potom si už len pochutnávame na sladkom čokochlebíku.
Odporúčame prečítať: Domáci recept na Valentínske čokoládové srdiečka
Ideálny je ku kávičke, ale môžete si ho natrieť napríklad arašidovým maslom. Kombinácia sladkej čokolády a slaného arašidového masla je veľmi zaujímavá a najmä chutná. Sladký chlebík môžete skombinovať aj s kyslým džemom alebo ovocím.
Dobrú chuť!
Barbora Vizváryová