Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Sme takpovediac národ „chlebový“ a tento silný návyk na chlieb a pečivo je veľmi ťažké zmeniť.

 

Chuť čerstvého chleba a pečiva máme silno zakódovanú a len málokto si vie predstaviť deň, bez tohto pôžitku. V súčasnosti mnoho z nás dáva prednosť domácemu pečivu pred tým kupovaným.

 

 

Receptov na prípravu domáceho chleba je nespočetné množstvo, no pri výbere toho správneho sa riaďte svojimi kritériami a určite nájdete pre seba ten najvhodnejší. Inšpiráciou vám môže byť tento ražno – pohánkový kváskový chlieb, na ktorý sme si pre vás pripravili recept.

 

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

 

Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať:

  • 500 g aktívneho ražného kvásku – popis prípravy je nižšie
  • 400 ml vlažného piva (na značke nezáleží)
  • 1 lyžicu medu
  • 250 g preosiatej ražnej celozrnnej múky
  • 110 g pohánkovej múky
  • 140 g rôznych semienok (ľanové, tekvicové, slnečnicové,..)
  • 4 lyžičky soli

 

 Príprava aktívneho kvásku:


Do misy odoberte lyžicu kvásku a pridajte 260 ml vlažnej vody a 260 g ražnej múky, dobre premiešajte, aby ste rozmiešali dôkladne múku. Nádobu zakryte fóliou (igelitom) a nechajte kysnúť. Vhodná je priehľadná nádoba, aby ste videli  či sa kvások zdvojnásobil. Ja som nechala večer kvások na kuchynskej linke a ráno so pokračovala s pečením.

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

 

Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Zdroj: Shutterstock®

 Príprava:


Obe múky preosejte do väčšej misy, pridajte soľ a semienka. Z pripraveného kvásku si odložte jednu lyžicu do čistej nádoby na ďalšie pečenie. Do zbytku pridajte vlažné pivo a med a dôkladne premiešajte. Tekutú zmes nalejte k múke a premiešajte , aby ste vytvorili  kompaktnú hmotu, ale cesto nepotrebujete hniesť,tak ako pri príprave kysnutého cesta. Formu na pečenie môžete natrieť tukom (maslo, masť..olej), ja som ju vyložila papierom na pečenie. Preložte cesto do formy a zarovnajte povrch. Celú formu prekryte igelitom (potrite si ho olejom, aby sa vám pri vykysnutí neprilepilo naň cesto) a nechajte pri izbovej teplote kysnúť. Kysnutie trvá  3 -4 hodiny – podľa teploty v miestnosti. Ak chcete nechať kysnúť chlieb cez noc v chladničke vložte ho tam večer a ráno ho pred pečením aspoň jednu hodinu vyberte, aby sa rozkyslo.

 

Cesto nakysne kúsok nad formu, po vykysnutí ho postriekajte vodou a posypte semienkami podľa chuti. Semienka jemne rukou pritlačte. minút pri tejto teplote, potom znížte teplotu na 200 C a pečte 50 minút. 10 minút pred dopečením vyberte chlebík z formy a nechajte ho dopiecť. Chlebík vyložte na mriežku prikryte ho utierkou a nechajte dobre vychladnúť. Ražný chlieb chutí lepšie na druhý deň. Upečený chlieb skladujem v ľanovej utierke, ktorú vymieňam po dvoch dňoch, aby nebola vlhká.

 

Odporúčame prečítať: Sladké brownies s pistáciami

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
6 komentárov
Lucia Valková

Lucia Valková

09.02.2017 14:42

Tak chlebik vyzera fantasticky,vela som pocula o kvaskovych variantach peciva a chlebika.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

09.02.2017 16:01

Domáce chlebíky sú najlepšie. Tento vyzerá ozaj chutne.

Vaše meno:

simona v.

simona v.

09.02.2017 21:01

presne ako pisete - psenicny mozog... je to droga - to teple chrumkave pecivko - velmi tazko je zmenit navyk na tento pozitok,lebo nam v mozgu vytvara prijemne pocity.. chleba a pecivo nejem uz dlho.. zaciatky vyzerali cudne. vsetko je vsak len o zvyku. no aj ked taketo nejem, tento recept chvalim, je pekne sa inspirovat, je predsa len lepsie ako kupovane v obchodoch,kde je to pecivo aj tak najprv rozmrazene a potom upecene...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

09.02.2017 21:03

vyzerá naozaj veľmi chutno

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

10.02.2017 20:15

Najlepší chlebík je domáci, keď ho upečiem, o chvíľu je po ňom. Tento recept vyskúšam.

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

13.02.2017 18:11

Určite si ho upečiem, vyzerá veľmi chutne, len sa doňho zahryznúť.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE