Najznámejšie fašiangové pečivo u nás sú vyprážané šišky so slivkovým lekvárom a po nich nasledujú fánky (božie milosti). Mnoho z nás pozná tieto fánky v tvare guličiek, vyprážané v oleji a posypané práškovým cukrom. Sladká mlsnotka, ktorá je však vďaka vyprážaniu viac – menej nezdravá.
Avšak my sme si pre vás pripravili zdravšiu a „ľahšiu“ formu tejto pochúťky, ktorá sa pečie v rúre. Ja som ich tentokrát piekla z hladkej špaldovej múky, ktorú som skombinovala v pomere 1:1 s celozrnnou špaldovou múkou. Sladké pečivo nesmie chýbať ani u vás na stole počas tohto fašiangového obdobia.
Tradičné fašiangové fánky
Fašiangové fánky sú tradičné jedlo, ktoré sa konzumuje počas obdobia fašiangových osláv, teda pred začiatkom pôstu a patria medzi tradičné fašiangové dezerty. Je to sladké, nadýchané jedlo podobné dezertom, ktoré sa často zdobí cukrom alebo polevou. Keďže fánky patria medzi obľúbené fašiangové recepty, dnes vám prinášame tento tradičný recept na fánky!
- Klasické fašiangové fánky sú tradičné najmä v stredoeurópskych krajinách, ako sú Slovensko, Česko, Rakúsko, Maďarsko a Poľsko.
- Ich pôvod siaha až do antického Ríma.
- V minulosti sa fánky piekli ako spôsob využitia zbytkov masti a mlieka pred obdobím pôstu.
Recept na fašiangové fánky
- Fašiangové fánky sú pripravované z kysnutého cesta.
- Cesto sa nechá vykysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Po vykysnutí sa cesto formuje do okrúhleho tvaru a opäť nechá odpočívať, aby sa opäť zdvojnásobilo svoje objem.
- Vypracujeme hladké cesto a potom vyprážame fánky vo vriacom oleji alebo tuku, až kým nezískajú zlatohnedú farbu a nebudú nadýchané - takto pripravené pečené fánky sú jednoducho bezkonkurenčné!
Po upečení sa tieto výborné fánky môžu ozdobiť cukrovou polevou alebo posypať práškovým cukrom. V niektorých regiónoch sú fánky plnené džemom, šľahačkou alebo mascarpone syrom. Tradične sa konzumujú počas fašiangových slávností a prichádzajú rôzne tvary a veľkosti.
Fašiangové fánky majú symbolický význam, pretože ich konzumácia sa spája s ukončením veselých osláv a začiatkom pôstneho obdobia. Preto sa traduje, že by sa mali piecť a konzumovať pred Veľkou nocou, ktorá je tradične obdobím pôstu.
- Fašiangové fánky patria medzi tradičné sladké fašiangové jedlá, ktoré sú veľmi obľúbené medzi ľuďmi počas fašiangového obdobia.
- Ich chuť a krehkosť ich robia veľmi populárnymi a vítanými dezertmi na rôznych fašiangových oslavách.
Neprehliadnite: Aké farby sa hodia k džínsom? Vyskúšaj tieto TOP kombinácie
Ingrediencie na prípravu fašiangových fánok
- 100 g hladkej múky (špaldová múka)
- 100 g celozrnnej múky (špaldová múka)
- 1 žĺtok
- 130 g pochúťkovej kyslej smotany 10%
- 120 g masla
- štipku soli
- práškový cukor a trochu vanilkového cukru na posypanie
Tradičné fánky - postup receptu
Všetky suroviny okrem cukru zmiešajte a vypracujte cesto. Bude sa trochu lepiť, dôležité je aby ste zapracovali smotanu a maslo do múky. Cesto zabaľte do fólie a v chlade nechajte minimálne 3 hodiny. Ja som ho pripravovala deň vopred. Pred rozvaľkaním si cesto dajte do kuchyne, aby nebolo príliš tuhé. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenko 2-3 mm a radielkom si nakrájajte obdĺžničky, alebo kosoštvorce. V jednotlivých kúskoch v strede radielkom urobte pár zárezov.
Na plech si položte papier na pečenie, pocukrujte ho mletým cukrom a poukladajte jednotlivé kúsky. Urobte asi 1 cm veľko odstupy. Povrch tiež pocukrujte a pečte pri teplote 180°C kým nie sú ružové (ja som piekla necelých 20 minút). Upečené fánky môžete ešte pocukrovať, aby z nich boli ešte lepšie fánky. A fašiangové hody sa môžu začať!
Zdroj úvodnej foto - jarkapecie.sk
Aktualizované na 07.02.2024