Fašiangy nás spájajú s predkami. Ktoré zvyky dodržiavame dodnes?

fašiangy tradície

Fašiangy sú veselým obdobím, ktoré sa viaže s viacerými tradíciami. Začínajú sa po sviatku Troch kráľov 6. januára a trvajú až do Popolcovej stredy, ktorá otvára obdobie pôstu pred Veľkou nocou. Kým nadíde obdobie striedmosti, ľudia si dosýta užívajú nielen dobré jedlo, ale aj zábavu. Jedinečné fašiangové zvyky majú v našej kultúre hlboké korene. Poznáte ich?

Tradície a zvyky spojené s fašiangami

Fašiangy boli odjakživa obdobím hojnosti, radosti a bujarých osláv. Na dedinách i v mestách sa počas týchto dní organizovali veselice, svadby, zabíjačky, sprievody a maškarné bály. Na fašiangových plesoch sa mladé dievčatá a chlapci symbolicky uvádzali do spoločnosti a zoznamovali sa.

V minulosti bolo bežné, že na fašiangy chodili z domu do domu veselí mládenci (tzv. fašiangovníci), aby mohli v tanci vykrútiť gazdiné. To malo zabezpečiť bohatú úrodu po celý rok. Obzvlášť dôležitými prvkami fašiangových sprievodov boli masky, ktoré mali symbolický význam. 

Maskované postavy, či už masky zvierat, alebo postavy zosmiešňujúce spoločenské pomery, mali zabezpečiť plodnosť, ochranu pred zlými silami a blahobyt. Masky sa šili ručne a znázorňovali rôzne archetypy či spoločenské roly. 

Fašiangy oslobodzovali ľudí od starostí a spájali sa rituálmi vyháňania smrti, zimy a vítaním jari. Dôležitou súčasťou fašiangových osláv bol aj symbolický pohreb basy. Tento zvyk, často sprevádzaný humorom a paródiami, naznačoval koniec veselia (a teda veselej hudby a tanca) a začiatok obdobia pôstu. Počas poslednej fašiangovej noci sa organizovali najväčšie hostiny a zábavy, pretože nasledovalo obdobie duchovnej a fyzickej striedmosti.

Fašiangové jedlá a hostiny

Na fašiangy sa stoly prehýbali pod ťarchou jedla. Tradične sa konali zabíjačky, na ktorých vznikali tie najlepšie mäsové pochúťky. Na stoloch nechýbalo kalorické jedlo, mastné bravčové mäso, klobásy, slanina, jaternice, krvavničky alebo huspenina. Súčasťou jedálnička boli aj mliečne produkty a jedlá z vajec, ktoré symbolizovali hojnosť a úrodu.

Neodmysliteľnou súčasťou fašiangových osláv boli sladké pochúťky, medzi ktoré patrili najmä šišky, fánky, pampúchy a iné vyprážané dobroty. Ich okrúhly tvar symbolizoval slnko a príchod jari. Tieto pokrmy sa často pripravovali vo veľkom množstve, aby sa ušlo každému.

Pranostiky a symbolika fašiangov

Fašiangy boli spojené aj s rôznymi pranostikami a vešteniami, ktoré mali predpovedať počasie, úrodu a blaho na nadchádzajúce obdobie. Hovorilo sa napríklad:

  • Keď sa mačka cez fašiangy na slnci opeká, potom v pôste za kachle uteká.
  • Aké fašiangy, taká Veľká noc.
  • Aké je počasie na Popolcovú stredu, také je po celý rok.
  • Ak je prvý fašiangový deň pekný, budú pekné aj prvé jariny.
  • Suché fašiangy, dobrý rok.
  • V noci fašiangovej, keď vidno hviezd mnoho, ponesú sliepky moc vajec roku toho.

Tieto pranostiky boli založené na dlhodobých pozorovaniach prírody a mali výrazný vplyv na život roľníkov.

Fašiangy dnes

Hoci sa podoba fašiangov postupom času menila, viaceré zvyky a tradície pretrvávajú dodnes. V mnohých slovenských obciach sa stále organizujú fašiangové sprievody, ktoré zachovávajú ducha starodávnych osláv. Fašiangy zostávajú symbolom radosti, spoločenstva a oslavy života. Pripomínajú nám význam tradícií a pomáhajú nám udržiavať spojenie s našimi koreňmi a kultúrnou identitou. 

Fašiangy nie sú len o jedle, hudbe a tanci, ale aj o príprave na nové obdobie. V ich farebnosti a bohatej symbolike nachádzame odraz života – radosti, cyklickosti a obnovy. Keď budete najbližšie sedieť nad táckou fánok, spomeňte si na to.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.