Fantastické tvarohové fánky bez droždia – hotové za pár minút

Medzi tradičné fašiangové recepty patria šišky a fánky. A kým pravý recept na tradičné smažené božie milosti, ako sa fánkam hovorí, je na prípravu zdĺhavejší, tento je oveľa jednoduchší a fánky sú na stole v priebehu niekoľkých minút. Samozrejme, tieto sa líšia aj v tom, že sú pripravené z tvarohového cesta, vďaka čomu majú zaujímavejšiu a pre niekoho aj lahodnejšiu chuť.

A keďže fašiangy sú po Vianociach ďalším obdobím hodovania, prečo si nedopriať aj toto tradičné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov? Síce ide o nezdravšiu pochutinu, nakoľko sa fánky, podobne ako domáce šišky, vyprážajú na oleji, no raz do roka si ich dopriať môžeme. No nie? Ak ste za, tak sa poďte spolu s nami pustiť do ich prípravy a vychutnajte si tieto menej tradičné fánky s tvarohom.

Pripravte si na fašiangy chutné dobroty!

Fašiangy sa v našich zemepisných končinách nepochybne spájajú nielen s ľudovými tradíciami, ale aj s fantastickým jedlom! Pripravte si napríklad obľúbené plnené šišky, fánky, tvarohové šišky či šišky plnené lekvárom. Dnes sme si pre vás pripravili TOP recept na tvarohové fánky, ktorým zaručene nikto neodolá.

Na výborné tvarohové fánky potrebujeme:

  • 250 g jemný tvaroh
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 100 ml mlieka
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny (alebo prášok do pečiva)
  • štipku soli
  • cukor na posypanie (vanilkový cukor, vanilínový cukor, práškový cukor - podľa chuti)
  • olej na vyprážanie

Neprehliadnite: Tvarohové šišky podľa Katky Jakeš: Zaručene im neodoláš!

fánky

Zdroj: Shutterstock®

Smažené fánky s tvarohom - postup prípravy

Do misky si nasypeme múku, pridáme celé vajíčko, mlieko a tvaroh, štipku soli a sódu bikarbónu. Tvarohové cesto vypracujeme zo všetkých ingrediencií, ktoré necháme pár minút odležať. Cesto si následne preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, prehnetieme a vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm.

Pomocou radielka alebo noža si nakrájame kosoštvorce, do stredu ktorých spravíme jeden alebo dva zárezy. Pripravené fánky vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Po vypražení ich necháme chvíľu na papierovej vreckovke, aby sme sa zbavili prebytočného oleja. Ešte horúce ich obalíme v práškovom cukre a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť!

Aktualizované na 12.02.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Mária Slováková

Mária Slováková

14.02.2022 15:11

No mňam. Tieto budú iste výborné. Vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.02.2022 17:56

ja pečiem fánky už v trúbe, sú trochu iné, ale chutia nám a je s nimi menej práce

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

15.02.2022 11:47

S tvarohom sú vynikajúce

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

16.02.2022 01:28

Receptík zapísaný :-) Pri najbližšej príležitosti vyskúšam.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.02.2022 11:36

Hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

22.03.2024 19:25

Tak s týmto receptom ste ma fakt "dostali":), určite vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.