Medzi tradičné fašiangové recepty patria šišky a fánky. A kým pravý recept na tradičné smažené božie milosti, ako sa fánkam hovorí, je na prípravu zdĺhavejší, tento je oveľa jednoduchší a fánky sú na stole v priebehu niekoľkých minút. Samozrejme, tieto sa líšia aj v tom, že sú pripravené z tvarohového cesta, vďaka čomu majú zaujímavejšiu a pre niekoho aj lahodnejšiu chuť.
A keďže fašiangy sú po Vianociach ďalším obdobím hodovania, prečo si nedopriať aj toto tradičné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov? Síce ide o nezdravšiu pochutinu, nakoľko sa fánky, podobne ako domáce šišky, vyprážajú na oleji, no raz do roka si ich dopriať môžeme. No nie? Ak ste za, tak sa poďte spolu s nami pustiť do ich prípravy a vychutnajte si tieto menej tradičné fánky s tvarohom.
Pripravte si na fašiangy chutné dobroty!
Fašiangy sa v našich zemepisných končinách nepochybne spájajú nielen s ľudovými tradíciami, ale aj s fantastickým jedlom! Pripravte si napríklad obľúbené plnené šišky, fánky, tvarohové šišky či šišky plnené lekvárom. Dnes sme si pre vás pripravili TOP recept na tvarohové fánky, ktorým zaručene nikto neodolá.
Na výborné tvarohové fánky potrebujeme:
- 250 g jemný tvaroh
- 250 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- 100 ml mlieka
- ½ lyžičky sódy bikarbóny (alebo prášok do pečiva)
- štipku soli
- cukor na posypanie (vanilkový cukor, vanilínový cukor, práškový cukor - podľa chuti)
- olej na vyprážanie
Neprehliadnite: Tvarohové šišky podľa Katky Jakeš: Zaručene im neodoláš!
Smažené fánky s tvarohom - postup prípravy
Do misky si nasypeme múku, pridáme celé vajíčko, mlieko a tvaroh, štipku soli a sódu bikarbónu. Tvarohové cesto vypracujeme zo všetkých ingrediencií, ktoré necháme pár minút odležať. Cesto si následne preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, prehnetieme a vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm.
Pomocou radielka alebo noža si nakrájame kosoštvorce, do stredu ktorých spravíme jeden alebo dva zárezy. Pripravené fánky vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Po vypražení ich necháme chvíľu na papierovej vreckovke, aby sme sa zbavili prebytočného oleja. Ešte horúce ich obalíme v práškovom cukre a podávame.
Prajeme vám dobrú chuť!
Aktualizované na 12.02.2024