Fantastické tvarohové fánky bez droždia – hotové za pár minút

tvarohové fánky bez droždia

Medzi tradičné fašiangové recepty patria šišky a fánky. A kým pravý recept na tradičné smažené božie milosti, ako sa fánkam hovorí, je na prípravu zdĺhavejší, tento je oveľa jednoduchší a fánky sú na stole v priebehu niekoľkých minút. Samozrejme, tieto sa líšia aj v tom, že sú pripravené z tvarohového cesta, vďaka čomu majú zaujímavejšiu a pre niekoho aj lahodnejšiu chuť.

A keďže fašiangy sú po Vianociach ďalším obdobím hodovania, prečo si nedopriať aj toto tradičné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov? Síce ide o nezdravšiu pochutinu, nakoľko sa fánky, podobne ako domáce šišky, vyprážajú na oleji, no raz do roka si ich dopriať môžeme. No nie? Ak ste za, tak sa poďte spolu s nami pustiť do ich prípravy a vychutnajte si tieto menej tradičné fánky s tvarohom.

Pripravte si na fašiangy chutné dobroty!

Fašiangy sa v našich zemepisných končinách nepochybne spájajú nielen s ľudovými tradíciami, ale aj s fantastickým jedlom! Pripravte si napríklad obľúbené plnené šišky, fánky, tvarohové šišky či šišky plnené lekvárom. Dnes sme si pre vás pripravili TOP recept na tvarohové fánky, ktorým zaručene nikto neodolá.

Poznáte fánky?

Fánky, známe aj ako božie milosti, sú tradičné fašiangové pečivo, ktoré sa u nás pripravuje už po stáročia. Ich pôvod siaha až do stredoveku, keď sa tieto sladké pochúťky pripravovali ako súčasť hodovania pred začiatkom pôstu. 

Klasické fánky sa vyrábajú z jednoduchého cesta, ktoré sa vypráža v horúcom oleji a následne obaľuje v práškovom cukre. Sú obľúbené nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku či Rakúsku, kde majú rôzne regionálne varianty.

Aj keď sa tradičné fánky pripravujú z múky, vajec, masla a smotany, dnes existujú aj moderné verzie, ktoré dodávajú pečivu nový rozmer. Jednou z nich sú tvarohové fánky, ktoré majú jemnejšiu štruktúru a lahodnejšiu chuť. Vďaka tvarohu sú vláčnejšie, menej mastné a príjemne nadýchané. Navyše, ich príprava je rýchla a jednoduchá, takže si ich môžete vychutnať bez zbytočného čakania. Ak ste ich ešte neskúsili, fašiangy sú ideálnou príležitosťou na ich vyskúšanie!

Suroviny na výborné tvarohové fánky:

  • 250 g jemný tvaroh
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 100 ml mlieka
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny (alebo prášok do pečiva)
  • štipku soli
  • cukor na posypanie (vanilkový cukor, vanilínový cukor, práškový cukor - podľa chuti)
  • olej na vyprážanie

fánky
Shutterstock®

Smažené fánky s tvarohom - postup prípravy

Do misky si nasypeme múku, pridáme celé vajíčko, mlieko a tvaroh, štipku soli a sódu bikarbónu. Tvarohové cesto vypracujeme zo všetkých ingrediencií, ktoré necháme pár minút odležať. Cesto si následne preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, prehnetieme a vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm.

Pomocou radielka alebo noža si nakrájame kosoštvorce, do stredu ktorých spravíme jeden alebo dva zárezy. Pripravené fánky vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Po vypražení ich necháme chvíľu na papierovej vreckovke, aby sme sa zbavili prebytočného oleja. Ešte horúce ich obalíme v práškovom cukre a podávame. Prajeme vám dobrú chuť!

Tipy na vylepšenie receptu na fánky:

1. Aromatické prísady pre bohatšiu chuť

Ak chcete fánkam dodať intenzívnejšiu vôňu a chuť, skúste do cesta pridať trochu rumu, vanilkového extraktu alebo nastrúhanú citrónovú či pomarančovú kôru. Výborným doplnkom sú aj štipka škorice, kardamómu alebo muškátového orieška, ktoré dodajú cestu jemnú korenistú arómu. Takéto dochutenie urobí z tradičných fánok ešte lákavejšiu pochúťku.

2. Zdravšia verzia fánok

Pre menej mastnú alternatívu môžete fánky namiesto vyprážania upiecť v rúre pri teplote 180 °C približne 10 – 12 minút, kým nebudú zlatisté. Namiesto klasického oleja na vyprážanie môžete použiť kokosový olej, ktorý dodá jemnú exotickú chuť. Ak chcete zvýšiť výživovú hodnotu, skúste časť bielej múky nahradiť špaldovou alebo celozrnnou múkou.

3. Vylepšené servírovanie

Fánky môžete servírovať nielen s práškovým cukrom, ale aj s domácim lekvárom, kyslou smotanou alebo rozpustenou čokoládou. Ak chcete dodať jedlu elegantný vzhľad, môžete ich jemne poprášiť kakaom alebo ozdobiť sekanými orechmi. Ak preferujete menej sladkú verziu, skúste ich podávať s medom alebo gréckym jogurtom.

4. Plnené fánky pre gurmánsky zážitok

Ak chcete fánky posunúť na vyššiu úroveň, skúste ich naplniť ešte pred vyprážaním trochou džemu, čokolády alebo tvarohovej plnky. Po vypražení ich môžete pomocou cukrárskeho vrecka naplniť jemným vanilkovým krémom alebo karamelovou polevou. Takto pripravené fánky budú pôsobiť ako luxusný dezert vhodný na každú príležitosť.

Aktualizovaný článok: 03.02.2025

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

22.03.2024 19:25

Tak s týmto receptom ste ma fakt "dostali":), určite vyskúšam

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.02.2022 11:36

Hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

16.02.2022 01:28

Receptík zapísaný :-) Pri najbližšej príležitosti vyskúšam.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

15.02.2022 11:47

S tvarohom sú vynikajúce

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.02.2022 17:56

ja pečiem fánky už v trúbe, sú trochu iné, ale chutia nám a je s nimi menej práce

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

14.02.2022 15:11

No mňam. Tieto budú iste výborné. Vyskúšam.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.