Existuje obrovské množstvo rôznorodých druhov, odrôd či kultivarov viniča, ktoré sa líšia vzhľadom i chuťou svojich bobuľových plodov. Tie sú zoskupené v strapcoch, ktoré bežne nazývame hrozno. No ak nie sme odborníci a v hrozne sa veľmi nevyznáme, delíme ho hlavne do dvoch skupín, a to na biele hrozno, teda to so svetlými bobuľami a červené hrozno, čiže tmavo sfarbené. Uvažovali ste niekedy nad tým, ktoré z nich je zdravšie?
Svetlé a tmavé bobule sa môžu v určitých smeroch odlišovať nielen farbou. Červené hrozno, ako aj víno z neho vyrobené, je napríklad považované za bohatší zdroj cenných flavonoidov s antioxidačným pôsobením, akým je aj takzvaný resveratrol. Dôležitejšie však je, že jedno aj druhé hrozno je zdraviu prospešné a plné živín, preto by malo byť súčasťou našich jedálničkov.
Okrem otázky, či je lepšie svetlé alebo tmavé hrozno, ste sa však možno niekedy zamýšľali aj nad tým, či je v poriadku jesť hroznové bobule aj s ich drobnými jadierkami, alebo je ich lepšie vypľúvať či vyberať. Predsa len, mnohé ovocné jadierka a semienka bežne nekonzumujeme, niektoré dokonca môžu byť vo väčšom množstve nebezpečné. Ako je to teda s hroznovými jadierkami?
Odporúčame: Poznáš goji bobule? Zisti, prečo ich pripísať na nákupný zoznam!
Čo obsahujú hroznové jadierka?
Pre niektorých sú drobné jadierka v hroznových bobuliach viac než otravné, a preto ich neváhajú vypľuť alebo vopred z bobúľ vybrať, prípadne sa hroznu radšej vyhýbajú, alebo v obchode vyberajú vždy len bezkôstkové hrozno. To je však veľká škoda. Pravdou totiž je, že konzumácia hrozna aj s jeho jadierkami je zdraviu prospešná. Hroznové jadierka sú totižto v prvom rade zdrojom mnohých cenných látok, a to napríklad aj látok s antioxidačným pôsobením.
Jadierka z hrozna obsahujú:
-
polyfenoly, flavonoidy, proantokyanidíny,
- vitamíny E a C,
- niektoré vitamíny skupiny B,
- kyselinu linolovú (omega-6),
- draslík, horčík a ďalšie minerály a stopové prvky.
Prekvapivé účinky hroznových jadierok
I vďaka svojmu zloženiu sú hroznovým jadierkam pripisované viaceré účinky. Napríklad vďaka tomu, že sú zdrojom vysoko účinných antioxidantov, prispievajú k prevencii viacerých ochorení. Antioxidanty v tele eliminujú škodlivé vplyvy voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky tela i DNA a prispievajú k zvýšeniu rizika srdcovo-cievnych, nádorových aj mnohých iných ochorení. Účinkom hroznových jadierok sa venovalo už množstvo výskumov, ktoré poukázali aj na ich protirakovinový účinok.
Hroznovým jadierkam sú pripisované i tieto účinky:
-
bojujú proti depresii (zvyšujú hladinu serotonínu a dopamínu v mozgu),
- majú priaznivý vplyv na trávenie a metabolizmus,
- podporujú zdravie srdca a ciev,
- zlepšujú stav pri kŕčových žilách a prispievajú k ich prevencii,
- prispievajú k normalizovaniu hladiny cholesterolu,
- prispievajú k normalizovaniu hladiny krvného tlaku,
- pôsobia protizápalovo,
- tlmia vyplavovanie histamínu, čím zmierňujú priebeh alergických reakcií,
- pomáhajú udržiavať mladistvý vzhľad kože,
- podporujú funkciu mozgu.
Odporúčame: Ako skladovať ovocie a zeleninu? Pozor, do blízkosti jabĺk nič nedávaj!
Olej z hroznových jadierok
Ak ste si mysleli, že konzumácia celých bobúľ hrozna aj s jadierkami je jediný spôsob, ako využiť ich liečivú silu a spraviť tak niečo pre svoje zdravie, tak ste na veľkom omyle. Hroznové jadierka sa totižto spracovávajú mnohými rôznorodými spôsobmi. Známy je napríklad olej z hroznových jadierok. Ten sa spravidla lisuje z jadier plodov za studena, čím si uchováva vysoký podiel účinných látok. Tento rastlinný olej je určený na vonkajšie i vnútorné použitie.
Vnútorne však možno užívať len oleje, ktoré sú určené aj na konzumáciu. Niektorí predajcovia totiž ponúkajú oleje výhradne určené na kozmetické použitie. Konzumácia oleja z hroznových jadier má priaznivý vplyv na srdce a cievy, podporuje napríklad správne hladiny cholesterolu. Olej z hroznových jadier sa odporúča používať najmä v studenej kuchyni. Pridávať ho možno do cestovín, omáčok, jogurtov, raňajkových kaší, smoothie nápojov, šalátov a podobne.
Čo sa týka vonkajšieho použitia, olej z hroznových jadier je vhodný na ošetrenie pokožky aj vlasov. Jeho účinky pri vonkajšom použití sú nasledovné:
-
hydratuje pokožku tela u pleť,
- ľahko sa vstrebáva a nezanecháva pokožku mastnú,
- ošetruje i citlivú pleť,
- je vhodný aj pre pokožku postihnutú ekzémom či psoriázou,
- pleť vyhladzuje, bojuje s vráskami a spomaľuje starnutie pleti,
- napomáha regulovať tvorbu mazu,
- bojuje proti vypadávaniu vlasov,
- podporuje zdravý lesk, pevnosť a pružnosť vlasov,
- eliminuje štiepenie končekov vlasov.
Extrakt z hroznových jadier
Olej z hroznových jadierok však nie je jediný, ktorý sa z jadier hrozna vyrába. Získava sa z nich totižto aj extrakt, ktorý je hlavne vo forme kapsúl a tabliet bežne dostupný v lekárňach. Tieto kapsule možno užívať podobne ako iné výživové doplnky, a to najmä v rámci prevencie a podpory liečby zdravotných problémov. Doplnok stravy s extraktom z hroznových jadier sa uplatňuje pri podpore zdravia cievneho systému, ale napríklad aj pri chudnutí či na spomalenie procesu starnutia. Výživovými doplnkami však nikdy nenahrádzajte pestrú stravu a ich užívanie konzultujte s odborníkom.
Múka z hroznových jadierok
Spomenúť ešte môžeme, že existuje dokonca aj múka z hroznových jadier. Tá sa spravidla vyrába zo zvyškov, ktoré zostanú po výrobe spomínaného oleja. Hroznové jadierka sú najskôr lisovaním zbavené oleja a následne sú tieto výlisky zomleté. Múka z hroznových jadier je stále dobrým zdrojom antioxidantov, ale aj vlákniny, vďaka ktorej má priaznivý vplyv na činnosť čriev. Múku možno bežne pridávať do jogurtov či nápojov, taktiež v menšom množstve primiešať do cesta pri príprave múčnikov alebo pečiva.
Odporúčame: TOP dôvody, prečo jesť citrusové plody: Sú citrusy také prospešné?