Antioxidanty sú látky, ktoré v ľudskom tele chránia bunky pred oxidačným stresom a škodlivým vplyvom voľných radikálov. Tým prispievajú i k prevencii predčasného starnutia či rozvoja mnohých vážnych ochorení. Úlohu antioxidantu pritom napĺňajú rôznorodé látky. Snáď najznámejším antioxidantom je pre človeka vitamín C, no antioxidačné pôsobenie má napríklad aj selén, vitamín E či látky zo skupiny karotenoidov. K veľmi silným antioxidantom však patrí i takzvaná kyselina alfa-lipoová. Čo by sme o tejto látke mali vedieť?
Čo je kyselina alfa-lipoová?
Kyselina alfa-lipoová, označovaná tiež lipoová, tioktová či ALA kyselina (z anglického alpha-lipoic acid), je vo vode a v tukoch rozpustná heterocyklická organická zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v živých organizmoch. Ide o nasýtenú mastnú kyselinu, ktorá má v ľudskom tele vplyv na takmer každú bunku. Keďže sa rozpúšťa aj vo vode, aj v tuku, umožňuje jej to ľahko prenikať do rôznych buniek a tkanív v tele, napríklad aj do mozgu.
Podieľa sa na mnohých fyziologických funkciách, produkcii energie v tele i metabolizme. Kyselina alfa-lipoová je pre človeka neesenciálnou látkou, čo znamená, že naše telo nie je odkázané len na jej príjem v strave. Ľudské telo totižto v určitom množstve, ktoré je nevyhnutné pre metabolizmus, túto kyselinu produkuje, a to konkrétne v mitochondriách buniek, ktorých primárnou funkciou je okrem iného tvorba energie.
Pozri aj: Konopná múka ponúka unikátnu chuť. Je vhodnou súčasťou jedálnička?
Kyselina alfa-lipoová a jej účinky
Ako sme spomenuli vyššie, kyselina alfa-lipoová sa v tele človeka podieľa na viacerých procesoch, pričom významnú úlohu hrá pri metabolizme. Za jeden z jej hlavných benefitov však mnohí odborníci považujú najmä jej silný antioxidačný účinok. V tele napomáha neutralizovať prirodzene sa vyskytujúce vysoko reaktívne molekuly, a to takzvané voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať bunky tkanív.
Voľné radikály podporujú rýchlejšie starnutie tela i rozvoj viacerých chorôb, ako sú ochorenia kardiovaskulárneho systému aj rakovina. Kyselina alfa-lipoová dokáže mnohonásobne prevýšiť antioxidačnú silu vitamínu C aj vitamínu E.
Ďalšie funkcie a účinky kyseliny lipoovej:
-
chráni mitochondrie a zvyšuje schopnosť vytvárať energiu,
- podporuje látkovú premenu,
- podporuje zdravý metabolizmus glukózy v krvi,
- znižuje a pomáha udržiavať stálu hladinu cukru v krvi,
- pomáha zlepšovať citlivosť na inzulín (znižuje inzulínovú rezistenciu),
- prispieva k prevencii vzniku cukrovky,
- podporuje vstrebávanie koenzýmu Q10,
- recykluje antioxidačnú kapacitu vitamínov C a E,
- podporuje detoxikačné procesy v pečeni,
- zmierňuje prejavy nervových porúch spôsobených diabetom,
- znižuje riziko diabetickej neuropatie,
- pomáha regenerovať nervové vlákna,
- spomaľuje starnutie kože (využíva sa aj v kozmetike).
Kyselina alfa-lipoová v potravinách
Ako sme spomenuli vyššie, kyselinu alfa-lipoovú si naše telo dokáže produkovať samo. Obvykle je to však v menšom množstve, ktoré je nevyhnutné pre správnu funkciu metabolizmu. Pre jej terapeutické využitie, napríklad v rámci prevencie a podpory liečby zdravotných problémov, sa spravidla odporúča jej prijímanie aj z iných zdrojov. Kyselinu alfa-lipoovú nájdeme v menších množstvách v rôznorodých potravinách, v ktorých je obvykle viazaná na molekuly bielkovín. Jej dostupnosť z potravín pre telo je však obmedzená.
Potravinové zdroje kyseliny alfa-lipoovej:
-
červené mäso,
- vnútornosti (pečeň, srdcia),
- brokolica,
- špenát,
- kvasnice,
- hrach,
- sladké zemiaky,
- ružičkový kel,
- paradajky,
- cvikla.
Pozri aj: Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny? Toto ťa presvedčí!
Kyselina alfa-lipoová v doplnkoch stravy
Druhou možnosťou, ako svojmu telu dodať väčšie množstvo kyseliny alfa-lipoovej, je prostredníctvom doplnkov stravy. Táto látka je v lekárňach bežne dostupná vo forme tabliet. Doplnky stravy spravidla zabezpečujú dobrú dostupnosť látky pre telo a jej ľahšie vstrebávanie ako z potravinových zdrojov. Kyselina alfa-lipoová v tabletách sa využíva obvykle na prevenciu a podporu liečby rôznych zdravotných stavov.
Ukazuje sa byť prínosná napríklad pri diabete 2. typu, nervových poruchách spôsobených diabetom, neurodegeneratívnych stavoch i kardiovaskulárnych ochoreniach či katarakte. Užívanie doplnkov stravy s ALA kyselinou pri akýchkoľvek zdravotných problémoch však vždy konzultujte s lekárom a dodržujte stanovené dávkovanie!
Má kyselina alfa-lipoová nežiaduce účinky?
Pri bežnom užívaní kyseliny alfa-lipoovej v stanovených množstvách neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky. Extrémne vysoké dávky tejto látky, dodané telu formou doplnkov stravy, môžu zriedkavo vyvolať nevoľnosť či kožnú reakciu. Hoci je kyselina alfa-lipoová považovaná za úplne bezpečnú, pri jej dopĺňaní spomínanými výživovými doplnkami sa treba mať na pozore, a to v prípade, ak dlhodobo užívate nejaké lieky. Táto látka totiž môže vplývať na ich účinok.
Ovplyvňovať môže účinok niektorých antibiotík, chemoterapeutík i protizápalových liekov. Ak teda užívate lieky predpísane lekárom, konzultujte dopĺňanie ALA kyseliny tabletami s odborníkom. Kyselina alfa-lipoová sa obvykle neodporúča napríklad onkologickým pacientom a kvôli nedostatku výskumov ani deťom a tehotným či dojčiacim ženám. Ak užívate lieky vplývajúce na hladinu cukru v krvi, rovnako konzultujte užívanie výživového doplnku s lekárom.
Pozri aj: Zlé stravovacie návyky: Akých chýb sa pri stravovaní často dopúšťame?