Bravčové stehno v hlavnej role – 5 skvelých receptov do vašej kuchárky

bravčové stehno recepty

Bravčové stehno patrí medzi najuniverzálnejšie druhy mäsa, ktoré slovenská kuchyňa ponúka. Je plné chuti, dostupné a zároveň dostatočne variabilné, aby ste z neho mohli vytvoriť nespočetné množstvo jedál. Ak máte chuť na klasiku alebo hľadáte inšpiráciu na niečo nové, tieto recepty sú presne pre vás. Čítajte ďalej a objavte, ako môže bravčové stehno zažiariť v hlavnej úlohe vo vašej kuchyni.

1. Pečené bravčové stehno s cesnakom a bylinkami

Pečené bravčové stehno je výborné s opekanými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom. Na osvieženie môžete pridať jednoduchý šalát z rukoly a cherry paradajok.

Ingrediencie:

  • 1,5 – 2 kg bravčového stehna (ideálne vykostené)
  • 6–8 strúčikov cesnaku
  • 3–4 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 2–3 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky soli (alebo podľa chuti)
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 150 ml bieleho vína (voliteľné, na podliatie)
  • 300 ml vývaru (kurací alebo zeleninový)
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kolieska
  • 2 mrkvy nakrájané na hrubšie kúsky

Postup prípravy: Nožom jemne narežte tuk do mriežky, aby sa bylinky a cesnak lepšie vstrebal do mäsa. V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie a mletú papriku. Cesnak nakrájajte na tenké plátky alebo ho roztlačte cez lis a pridajte do marinády. Lístočky tymianu a rozmarínu natrhajte na menšie kúsky a tiež ich vmiešajte do zmesi. Marinádu dôkladne votrite do mäsa zo všetkých strán, pričom sa zamerajte na zárezy. Ak máte čas, nechajte mäso marinovať aspoň 2–3 hodiny, ideálne však cez noc v chladničke.

Pred pečením vyberte mäso z chladničky a nechajte ho zohriať na izbovú teplotu (asi 30 minút). Medzitým si predhrejte rúru na 200 °C. Do pekáča rozložte kolieska cibule a kúsky mrkvy – budú slúžiť ako "lôžko" pre mäso, aby sa neprichytilo a zároveň získalo lepšiu chuť.

Položte bravčové stehno na zeleninové lôžko. Ak chcete, môžete ho podliať vínom a vývarom, aby sa počas pečenia nevysušilo. Pekáč zakryte alobalom alebo vrchnákom a vložte do rúry. Pečte zakryté 1,5 hodiny.

Po 1,5 hodine odstráňte alobal a znížte teplotu na 180 °C. Mäso pravidelne podlievajte šťavou z pekáča, aby zostalo šťavnaté a získalo chrumkavú kôrku. Pečte ďalších 30–40 minút, kým mäso nebude krásne zlatisté.

Po vytiahnutí z rúry nechajte mäso odpočívať aspoň 10–15 minút, aby sa šťavy rovnomerne rozložili. Potom ho nakrájajte na tenké plátky a podávajte spolu s pečenou zeleninou a šťavou z pekáča.

bravčové stehno so zemiakovou kašou
Freepik.com

2. Bravčové stehno na šťave s cibuľou a vínom

Bravčové stehno na šťave chutí výborne so zemiakovou kašou, dusenou ryžou alebo čerstvými domácimi haluškami. Ako príloha sa hodí aj kyslá uhorka alebo ľahký zeleninový šalát.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna (vykosteného, nakrájaného na plátky)
  • 3 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 300 ml vývaru (kurací alebo hovädzí)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička sušeného tymianu

Postup prípravy: Bravčové stehno nakrájajte na plátky s hrúbkou približne 1 cm. Jemne ich naklepte a z oboch strán osoľte a okoreňte. Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a pridajte plátky mäsa. Opekajte ich z oboch strán, kým nezískajú zlatistú kôrku (približne 3–4 minúty na každej strane). Opečené mäso odložte na tanier. 

Do tej istej panvice pridajte maslo. Keď sa maslo rozpustí, vložte na jemno nakrájanú cibuľu a restujte na strednom ohni, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu (asi 10 minút). Pridajte pretlačený cesnak a mletú papriku, krátko premiešajte, aby sa paprika nerozhorčila. K cibuli pridajte múku a miešajte, aby sa spojila s tukom a vytvorila základ šťavy. Pomaly prilievajte víno, pričom neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Víno nechajte zredukovať na polovicu (asi 5 minút), potom pridajte vývar, bobkové listy a tymian. 

Vráťte opečené plátky mäsa do panvice so šťavou. Mäso by malo byť čiastočne ponorené v omáčke. Znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť 45–60 minút, kým mäso nebude úplne mäkké. Počas dusenia mäso občas premiešajte a podľa potreby pridajte trochu vývaru, ak by šťava bola príliš hustá. Pred podávaním odstráňte bobkové listy a ochutnajte omáčku. Ak je potrebné, dochuťte ju soľou, korením alebo štipkou cukru, ak by bola omáčka príliš kyslá kvôli vínu.

3. Bravčové stehno na horčici s medom

Bravčové stehno na horčici s medom skvele chutí s pečenými zemiakmi, ryžou alebo jemnou zemiakovou kašou. Na ozdobu môžete pridať nasekanú petržlenovú vňať alebo jarnú cibuľku. Ako príloha sa hodí aj čerstvý šalát z listovej zeleniny.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna (vykosteného, nakrájaného na plátky)
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 3 strúčiky cesnaku (pretlačené alebo najemno nasekané)
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 300 ml vývaru (kurací alebo zeleninový)
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica masla
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička čerstvého citrónového džúsu (voliteľné, pre sviežu chuť)
  • Nasekaná petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

Postup prípravy: Bravčové stehno nakrájajte na plátky s hrúbkou približne 1 cm. Jemne ich naklepte, z oboch strán osoľte a okoreňte. Na veľkej panvici rozohrejte olej a postupne opečte plátky mäsa z oboch strán do zlatista. Opečené mäso odložte na tanier a zakryte, aby nevychladlo.

Do tej istej panvice, kde sa mäso opekalo, pridajte maslo a nechajte ho roztopiť. Pridajte pretlačený cesnak a krátko ho restujte, kým nezačne voňať (asi 30 sekúnd). Následne pridajte plnotučnú a dijonskú horčicu, med a mletú sladkú papriku. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Prilejte vývar a dobre premiešajte, aby sa vytvorila jemná omáčka. Ak chcete, pridajte lyžičku citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti. Omáčku priveďte k varu a nechajte ju na miernom ohni mierne zhustnúť (asi 5 minút).

Opečené plátky mäsa vložte späť do panvice s omáčkou. Znížte teplotu, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť približne 20–25 minút, aby sa chute prepojili a mäso sa stalo mäkkým. Počas dusenia môžete mäso občas poliať omáčkou. Ochutnajte omáčku a podľa potreby pridajte soľ, korenie alebo trochu medu, ak chcete sladšiu chuť.

4. Bravčové stehno na smotane s kôprom

Bravčové stehno na smotane s kôprom najlepšie chutí s domácimi knedľami, varenými zemiakmi alebo cestovinami. Ak chcete pokrm ozvláštniť, môžete ho doplniť čerstvým šalátom z uhorky a kyslej smotany.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna (nakrájaného na plátky alebo kocky)
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice masla
  • 2 veľké cibule (nakrájané nadrobno)
  • 3 strúčiky cesnaku (pretlačené alebo nasekané)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 300 ml vývaru (kurací alebo zeleninový)
  • 200 ml smotany na varenie (12 % alebo 33 % podľa preferencie)
  • 1 lyžica kyslej smotany (voliteľné, pre intenzívnejšiu chuť)
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru (prípadne 1 lyžica sušeného kôpru)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Štipka citrónovej šťavy (voliteľné, na osvieženie omáčky)

Postup prípravy: Bravčové stehno nakrájajte na plátky alebo kocky. Jemne osoľte a okoreňte z oboch strán. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a maslo. Pridajte kúsky mäsa a opečte ich z oboch strán do zlatista. Opečené mäso vyberte na tanier a odložte bokom.

Do tej istej panvice pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju na strednom ohni, kým nezmäkne a nezíska jemne zlatistý odtieň. Pridajte cesnak a krátko ho osmažte, aby uvoľnil svoju arómu (asi 30 sekúnd).

K cibuli pridajte hladkú múku a premiešajte, aby sa spojila s tukom. Pomaly prilievajte vývar, pričom neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Nechajte zmes prejsť varom a mierne zhustnúť. Do základu pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte. Následne vráťte opečené mäso do panvice a pridajte nasekaný čerstvý kôpor. Ak chcete omáčke dodať jemnú kyslosť, pridajte lyžicu kyslej smotany a pár kvapiek citrónovej šťavy. Dochucujte soľou a korením podľa chuti.

Panvicu prikryte pokrievkou a mäso so smotanovou omáčkou na miernom ohni duste približne 20–30 minút, kým sa mäso nestane mäkkým a všetky chute sa neprepoja. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vývaru alebo vody.

variácie bravčového stehna
Freepik.com

Bravčové stehno na pive so zeleninou

Bravčové stehno na pive sa perfektne hodí k zemiakovým knedliam, šťuchaným zemiakom alebo k čerstvému chrumkavému chlebu. Ako príloha môže byť kyslá kapusta alebo dusená zelenina.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg bravčového stehna (vykosteného, vcelku alebo nakrájaného na väčšie kúsky)
  • 2 veľké cibule (nakrájané na polmesiačiky)
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané alebo roztlačené)
  • 2 mrkvy (nakrájané na hrubšie kolieska)
  • 2 zelerové stonky (nakrájané na kúsky)
  • 500 ml tmavého piva (napríklad ležiak)
  • 300 ml vývaru (kurací alebo hovädzí)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica masla
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica trstinového cukru (voliteľné, na zjemnenie chuti)

Postup prípravy: Bravčové stehno očistite a nakrájajte na väčšie kúsky (ak ho nepečiete vcelku). Osoľte a okoreňte z každej strany. Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a maslo. Opečte kúsky mäsa z oboch strán do zlatista. Opečené mäso odložte bokom.

Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Restujte ich na strednom ohni, kým nezačnú mäknúť a získajú jemne zlatistý nádych. Pridajte cesnak a krátko ho osmažte. Zeleninu posypte hladkou múkou a premiešajte, aby sa rovnomerne obalila. Pomaly prilievajte pivo, pričom neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte vývar, bobkové listy a tymian. Na miernom ohni nechajte omáčku chvíľu prebublávať.

Vložte opečené mäso späť do panvice alebo hrnca s omáčkou. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste približne 1,5–2 hodiny, kým mäso nebude mäkké a šťavnaté. Počas dusenia občas premiešajte a podľa potreby pridajte trochu vývaru, ak by sa omáčka príliš zredukovala. Keď je mäso hotové, ochutnajte omáčku a podľa potreby pridajte soľ, korenie alebo lyžicu cukru, ak chcete zjemniť horkosť piva. 

Kulinárska hviezda na vašom stole

Bravčové stehno si právom zaslúži byť hviezdou slovenskej kuchyne. Jeho univerzálnosť, chuť a možnosť kombinácie s množstvom rôznych ingrediencií z neho robia ideálneho spoločníka pre každú príležitosť. Či už sa rozhodnete pre tradičné pečené bravčové stehno, voňavé mäso na šťave, sladkasto-pikantnú kombináciu s horčicou alebo jemnú smotanovú omáčku, každý z týchto receptov vás presvedčí, že s bravčovým stehnom sa oplatí pracovať. 

Nezabudnite, že tajomstvo dobrého jedla je nielen v kvalitných surovinách, ale aj v láske, ktorú do varenia vložíte. Pustite sa do prípravy jedného z týchto receptov a nechajte bravčové stehno zažiariť v hlavnej úlohe vo vašej kuchyni.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.