Pôstne obdobie sa tento rok už začalo, a to Popolcovou stredou a končiť sa bude až Veľkým piatkom. Práve dva spomínané dni sú dňami prísneho pôstu, kedy sa veriaci zdržiavajú konzumácie mäsitých pokrmov. Niektorí držia pôst aj počas celého obdobia. Dnes však už ľudia vyraďujú mäso z jedálničkov z mnohých dôvodov, alebo ho aspoň v strave výrazne eliminujú. Niektorí sa držia zásad vegetariánstva, vegánstva či iných spôsobov stravovania, iní sa zase snažia mať svoju stravu čo najviac rastlinnú a len niekedy si dopriať nejaký druh mäsa. Tu nám však do popredia vystupuje jedna zásadná otázka, a to, ako nahradiť v jedálničku mäso, aby nám nechýbali dôležité bielkoviny? Áno, dobrým zdrojom sú napríklad i vajíčka či mliečne výrobky, no aké sú čisto rastlinné zdroje bielkovín?
Pozor na nedostatok bielkovín!
Bielkoviny sú pre nás jednou zo základných zložiek potravy. V našom tele majú nezastupiteľné funkcie. Podieľajú sa na tvorbe buniek a tkanív živých organizmov. V našom tele ich nájdeme vo vlasoch, nechtoch, koži či chrupavkách. Sú dôležité pre biochemické či obranné reakcie organizmu a napĺňajú ešte množstvo ďalších úloh. Nedostatok bielkovín sa pritom môže prejaviť zhoršením zdravia človeka. Môže to mať za následok nadmernú únavu, problémy s vlasmi či kožou, zhoršenie imunity aj ochabnutie svalstva. Pravdepodobne najznámejších zdrojom bielkovín je hlavne mäso. No i mnohé potraviny rastlinného pôvodu ich majú dostatok. Poďme sa spolu pozrieť na to, ktoré to sú!
1. Quinoa
Quinoa, odborne mrlík čílsky, patrí dozaista medzi najzdravšie potraviny vôbec. Vyniká hlavne obsahom bielkovín. Tie môžu tvoriť až 15 percent objemu jej hmotnosti. Čo je však dôležitejšie, quinoa je jedným z mála rastlinných zdrojov bielkovín, ktorý ponúka všetky esenciálne aminokyseliny. Práve aminokyseliny sú stavebnými jednotkami bielkovín, no a tie esenciálne si naše telo nevie vyrobiť a musí ich prijímať v strave. Touto potravinou navyše telu doplníte aj množstvo vitamínov a minerálnych látok či antioxidantov. Okrem toho pomáha i normalizovať krvný tlak a zlepšuje trávenie. Quinoa je veľmi všestranná, dopriať si ju môžete na sladko i slano. Ľahko z nej pripravíte raňajkovú kašu so sušeným ovocím. Taktiež je vhodnou ingredienciou do zeleninových šalátov. Pokrmom tak zvýši výživovú hodnotu. Naplniť ňou tiež môžete tekvice, baklažány či inú zeleninu.