Máme tu nejakých fanúšikov nátierok? Nátierky sa dajú pripraviť prakticky z hocičoho, často si vystačíme aj s ingredienciami, ktoré doma nájdeme. No nie je vďaka raz-dva hotovým nátierkam príprava raňajok o niečo jednoduchšia? A keď nátierky vymiešame deň vopred, tak raňajky sú hotové okamžite. Avšak, pečivo s nátierkou je aj dobrá desiata, olovrant a pokojne aj ľahšia večera.
Chcete pripraviť nejakú výživnú nátierku, ktorá dobre zasýti? Dobrou voľbou sú napríklad strukovinové nátierky, alebo vyskúšajte vajíčkovú nátierku. Vajíčka máme bežne doma a na rozdiel od strukovín sú uvarené za pár minút. Majú v sebe veľa bielkovín, zdravých tukov, vitamín D, viaceré B vitamíny aj mnohé minerály.
Ako pripraviť vajíčkovú nátierku? Receptov na jej prípravu je naozaj neúrekom. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi a vždy s použitím iných surovín. Máme pre vás hneď 7 tipov na fantastické vajíčkové nátierky. Zaujme vás rýchla vajíčková nátierka s plesňovým syrom, majonézová nátierka z vajec alebo nejaké odľahčenejšie verzie, napríklad zdravá vajíčková nátierka z cottage cheese?
Najjednoduchšia vajíčková nátierka – tradičná verzia
Suroviny:
-
4 vajcia
-
100 g masla
- 1 až 2 ČL plnotučnej horčice
- soľ a korenie
Postup: Príprava vajíčkovej nátierky nie je náročná. Ak si chceme pripraviť jednoduchú vajíčkovú nátierku bez rôznorodých prídavných ingrediencií, tak stačí, ak si vajcia uvaríme natvrdo, necháme ich ochladnúť a buď ich nakrájame nadrobno, alebo nahrubo nastrúhame.
Pridáme lyžicu horčice a zmäknuté maslo. Dobre premiešame a na dochutenie použijeme ešte soľ a mleté čierne korenie. Vajíčkovú nátierku natierame najlepšie na čerstvé pečivo, napríklad ražný chlebík alebo celozrnné žemličky.
TIP: Podľa chuti môžeme pridať nadrobno nasekanú cibuľu. Postačí aj jedna malá cibuľa.
Odporúčame: Vynikajúce jablkové koláče – TOP 7 receptov na sladké dobroty z jabĺčok
Zdroj: Depositphotos
Fit vajíčková nátierka z cottage cheese
Suroviny:
-
4 vajíčka
- 200 g cottage cheese
- 1 PL plnotučnej horčice
- soľ a korenie
- 1,5 ČL sušeného cesnaku
- 1,5 ČL sušenej cibule
Postup: Pripravíme si vajcia natvrdo, ktoré po ochladnutí rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky roztlačíme a dôkladne premiešame s horčicou a syrom cottage. Tiež pridáme soľ, korenie a sušenú cibuľu s cesnakom.
Bielky nakrájame na malé kocky a pridáme do nátierky. Táto vajíčková nátierka z cottage cheese skvelo chutí s reďkovkou a nakrájanou čerstvou pažítkou a je skvelou voľbou hoc aj na ľahšiu večeru.
Výborná vajíčková nátierka so sardinkami
Suroviny:
-
2x sardinky v oleji (cca 250 g)
- 3 vajcia natvrdo
- 100 g taveného syra
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malá cibuľa (alebo lahôdková cibuľka)
- 1 KL horčice
- 30 g tvrdého strúhaného syru
- 40 g masla
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 PL petržlenovej vňate
Postup: Sardinky aj s olejom rozpučíme v miske vidličkou. Následne pridáme pretlačený strúčik cesnaku, zmäknuté maslo, horčicu a tavený syr. Dôkladne premiešame. Pridáme aj nastrúhaný tvrdý syr. Cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme do nátierky.
Podobne nakrájame aj natvrdo uvarené vajcia, tiež ich môžeme nastrúhať. Na dochutenie pridáme do nátierky ešte soľ a mleté čierne korenie. Podľa chuti pridáme aj petržlenovú vňať, ale napríklad aj pažítka v nátierke je skvelou voľbou. Hotovú nátierku môžeme podávať napríklad na bagetkách.
Vajíčková nátierka s kôprom a domácou majonézou
Suroviny:
-
5 natvrdo uvarených vajec
- čerstvý syr (napr. typu lučina)
- 1 PL horčice
- sušený kôpor (alebo čerstvý)
Domáca majonéza – čo potrebujeme:
-
1 veľký žĺtok
- 75 ml slnečnicového oleja
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL jablčného octu
- soľ a čierne korenie
Postup: V pohári zmiešame slnečnicový olej s olivovým olejom. Do úzkej vyššej nádoby si dáme žĺtok a začneme šľahať tyčovým mixérom. Tenkým pramienkom počas šľahania pridávame k žĺtku zmes olejov. Šľaháme, kým nám vznikne hustá zmes. Potom pridáme lyžicu jablčného octu, soľ, korenie a ešte zašľaháme.
Vajíčka uvaríme natvrdo a následne nakrájame na malé kocky, no môžeme aj nahrubo postrúhať. V miske k vajciam pridáme domácu majonézu a horčicu, tiež pridáme čerstvý syr (stačí aj malé balenie). Dôkladne premiešame a ochutíme kôprom, soľou a korením.
Odporúčame: TOP recepty s kyslou kapustou – 7 pochúťok, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať
Zdroj: Depositphotos
Vajíčková nátierka so sušenými paradajkami
Ingrediencie:
-
4 uvarené vajcia
- 2 PL smotanového syra (alebo nátierkové maslo)
- 1 PL francúzskej horčice
- 1 PL sardelovej pasty
- 6 až 7 sušených paradajok v oleji
- 1 menšia biela cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvá bazalka
Postup: Natvrdo uvarené vajcia si nakrájame na kolieska a zmiešame so smotanovým syrom, horčicou a sardelovou pastou. Pridáme sušené paradajky v oleji pokrájané na menšie kúsky a taktiež nadrobno nasekanú cibuľu.
Podľa potreby osolíme a okoreníme. Následne zmes dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom na jemnú pastu. Táto jednoduchá nátierka skvelo chutí s čerstvou bazalkou. Môžete ju do nej v menšom množstve pridať pred podávaním. Nátierku natrite na celozrnné toasty a podľa chuti napríklad posypte aj šošovicovými klíčkami.
Rýchla vajíčková nátierka s plesňovým syrom
Ingrediencie:
-
100 g plesňového syru
- 80 g masla
- 1 PL kyslej smotany
- 1/2 cibule
- 2x uvarené vajce natvrdo
- 1 PL horčice
- trochu šťavy z citróna
- soľ
Postup: Plesňový syr nadrobno nakrájame alebo postrúhame. Pridáme k nemu zmäknuté maslo a kyslú smotanu. Cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme k syrovej zmesi. Tiež pridáme nakrájané vajíčka a horčicu.
Pokvapkáme citrónovou šťavou a podľa chuti ešte osolíme. Stačí len trošku soli alebo vôbec, plesňové syry totiž obvykle bývajú slanšie. Vymiešanú nátierku môžeme podávať s čerstvým pečivom.
Nátierka z vajíčok, mrkvy a kyslej smotany
Ingrediencie:
-
6 vajíčok
- 1 stredne veľká mrkva
- 200 g smotanovej nátierky
- 3 PL kyslej smotany
- soľ a mleté čierne korenie
- citrónová šťava
Postup: Najskôr si vajcia uvaríme natvrdo a po ochladnutí ich najemno nastrúhame. Pridáme smotanovú nátierku s kyslou smotanou. Mrkvu podľa potreby očistíme a tiež najemno nastrúhame.
Pridáme do nátierky a ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Dobre premiešame a môžeme podávať s pečivom. Táto rýchla nátierka skvelo chutí aj s čerstvým medvedím cesnakom. Dobrú chuť!