TOP recepty na vajíčkovú nátierku – 7 rôznych verzií, ktoré si zamiluješ

Máme tu nejakých fanúšikov nátierok? Nátierky sa dajú pripraviť prakticky z hocičoho, často si vystačíme aj s ingredienciami, ktoré doma nájdeme. No nie je vďaka raz-dva hotovým nátierkam príprava raňajok o niečo jednoduchšia? A keď nátierky vymiešame deň vopred, tak raňajky sú hotové okamžite. Avšak, pečivo s nátierkou je aj dobrá desiata, olovrant a pokojne aj ľahšia večera. 

Chcete pripraviť nejakú výživnú nátierku, ktorá dobre zasýti? Dobrou voľbou sú napríklad strukovinové nátierky, alebo vyskúšajte vajíčkovú nátierku. Vajíčka máme bežne doma a na rozdiel od strukovín sú uvarené za pár minút. Majú v sebe veľa bielkovín, zdravých tukov, vitamín D, viaceré B vitamíny aj mnohé minerály. 

Ako pripraviť vajíčkovú nátierku? Receptov na jej prípravu je naozaj neúrekom. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi a vždy s použitím iných surovín. Máme pre vás hneď 7 tipov na fantastické vajíčkové nátierky. Zaujme vás rýchla vajíčková nátierka s plesňovým syrom, majonézová nátierka z vajec alebo nejaké odľahčenejšie verzie, napríklad zdravá vajíčková nátierka z cottage cheese?

Najjednoduchšia vajíčková nátierka – tradičná verzia

Suroviny:

  • 4 vajcia

  • 100 g masla

  • 1 až 2 ČL plnotučnej horčice
  • soľ a korenie

Postup: Príprava vajíčkovej nátierky nie je náročná. Ak si chceme pripraviť jednoduchú vajíčkovú nátierku bez rôznorodých prídavných ingrediencií, tak stačí, ak si vajcia uvaríme natvrdo, necháme ich ochladnúť a buď ich nakrájame nadrobno, alebo nahrubo nastrúhame.

Pridáme lyžicu horčice a zmäknuté maslo. Dobre premiešame a na dochutenie použijeme ešte soľ a mleté čierne korenie. Vajíčkovú nátierku natierame najlepšie na čerstvé pečivo, napríklad ražný chlebík alebo celozrnné žemličky.

TIP: Podľa chuti môžeme pridať nadrobno nasekanú cibuľu. Postačí aj jedna malá cibuľa. 

Odporúčame: ​Vynikajúce jablkové koláče – TOP 7 receptov na sladké dobroty z jabĺčok

Fit vajíčková nátierka z cottage cheese

Suroviny:

  • 4 vajíčka

  • 200 g cottage cheese
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • soľ a korenie
  • 1,5 ČL sušeného cesnaku
  • 1,5 ČL sušenej cibule

Postup: Pripravíme si vajcia natvrdo, ktoré po ochladnutí rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky roztlačíme a dôkladne premiešame s horčicou a syrom cottage. Tiež pridáme soľ, korenie a sušenú cibuľu s cesnakom.

Bielky nakrájame na malé kocky a pridáme do nátierky. Táto vajíčková nátierka z cottage cheese skvelo chutí s reďkovkou a nakrájanou čerstvou pažítkou a je skvelou voľbou hoc aj na ľahšiu večeru.

Výborná vajíčková nátierka so sardinkami

Suroviny:

  • 2x sardinky v oleji (cca 250 g)

  • 3 vajcia natvrdo
  • 100 g taveného syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malá cibuľa (alebo lahôdková cibuľka)
  • 1 KL horčice
  • 30 g tvrdého strúhaného syru
  • 40 g masla
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 PL petržlenovej vňate

Postup: Sardinky aj s olejom rozpučíme v miske vidličkou. Následne pridáme pretlačený strúčik cesnaku, zmäknuté maslo, horčicu a tavený syr. Dôkladne premiešame. Pridáme aj nastrúhaný tvrdý syr. Cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme do nátierky.

Podobne nakrájame aj natvrdo uvarené vajcia, tiež ich môžeme nastrúhať. Na dochutenie pridáme do nátierky ešte soľ a mleté čierne korenie. Podľa chuti pridáme aj petržlenovú vňať, ale napríklad aj pažítka v nátierke je skvelou voľbou. Hotovú nátierku môžeme podávať napríklad na bagetkách.

Vajíčková nátierka s kôprom a domácou majonézou

Suroviny:

  • 5 natvrdo uvarených vajec

  • čerstvý syr (napr. typu lučina)
  • 1 PL horčice
  • sušený kôpor (alebo čerstvý)

Domáca majonéza – čo potrebujeme:

  • 1 veľký žĺtok

  • 75 ml slnečnicového oleja
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL jablčného octu 
  • soľ a čierne korenie

Postup: V pohári zmiešame slnečnicový olej s olivovým olejom. Do úzkej vyššej nádoby si dáme žĺtok a začneme šľahať tyčovým mixérom. Tenkým pramienkom počas šľahania pridávame k žĺtku zmes olejov. Šľaháme, kým nám vznikne hustá zmes. Potom pridáme lyžicu jablčného octu, soľ, korenie a ešte zašľaháme.

Vajíčka uvaríme natvrdo a následne nakrájame na malé kocky, no môžeme aj nahrubo postrúhať. V miske k vajciam pridáme domácu majonézu a horčicu, tiež pridáme čerstvý syr (stačí aj malé balenie). Dôkladne premiešame a ochutíme kôprom, soľou a korením. 

Odporúčame: TOP recepty s kyslou kapustou – 7 pochúťok, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať

Vajíčková nátierka so sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 4  uvarené vajcia

  • 2 PL smotanového syra (alebo nátierkové maslo)
  • 1 PL francúzskej horčice
  • 1 PL sardelovej pasty
  • 6 až 7 sušených paradajok v oleji
  • 1 menšia biela cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka

Postup: Natvrdo uvarené vajcia si nakrájame na kolieska a zmiešame so smotanovým syrom, horčicou a sardelovou pastou. Pridáme sušené paradajky v oleji pokrájané na menšie kúsky a taktiež nadrobno nasekanú cibuľu.

Podľa potreby osolíme a okoreníme. Následne zmes dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom na jemnú pastu. Táto jednoduchá nátierka skvelo chutí s čerstvou bazalkou. Môžete ju do nej v menšom množstve pridať pred podávaním. Nátierku natrite na celozrnné toasty a podľa chuti napríklad posypte aj šošovicovými klíčkami.

Rýchla vajíčková nátierka s plesňovým syrom

Ingrediencie:

  • 100 g plesňového syru

  • 80 g masla
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1/2 cibule
  • 2x uvarené vajce natvrdo
  • 1 PL horčice
  • trochu šťavy z citróna
  • soľ

Postup: Plesňový syr nadrobno nakrájame alebo postrúhame. Pridáme k nemu zmäknuté maslo a kyslú smotanu. Cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme k syrovej zmesi. Tiež pridáme nakrájané vajíčka a horčicu.

Pokvapkáme citrónovou šťavou a podľa chuti ešte osolíme. Stačí len trošku soli alebo vôbec, plesňové syry totiž obvykle bývajú slanšie. Vymiešanú nátierku môžeme podávať s čerstvým pečivom.

Nátierka z vajíčok, mrkvy a kyslej smotany

Ingrediencie:

  • 6 vajíčok

  • 1 stredne veľká mrkva
  • 200 g smotanovej nátierky
  • 3 PL kyslej smotany
  • soľ a mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

Postup: Najskôr si vajcia uvaríme natvrdo a po ochladnutí ich najemno nastrúhame. Pridáme smotanovú nátierku s kyslou smotanou. Mrkvu podľa potreby očistíme a tiež najemno nastrúhame.

Pridáme do nátierky a ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Dobre premiešame a môžeme podávať s pečivom. Táto rýchla nátierka skvelo chutí aj s čerstvým medvedím cesnakom. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.