Medvedí cesnak rastie azda všade. Predovšetkým však v lese, preto ak sa rozhodnete a vyberiete sa na jeho zber, tak to pokojne spojte s príjemnou zdravotnou prechádzkou, ktorá v tomto čase padne vhod každému. Medvedí cesnak je skvelou bylinkou, ktorá rázom ochutí každý jeden pokrm. Vyskúšať môžete aj polievku z medvedieho cesnaku, no pokojne aj sterilizovaný medvedí cesnak, vďaka čomu si túto bylinku uchováte aj na obdobie, kedy už nebude sezóna tejto zázračnej rastliny s výraznú vôňou.
Ak hľadáte nejaké ďalšie recepty s medvedím cesnakom, tak vyskúšajte aj rýchlu nátierku, na ktorej si pochutná určite každý. Nátierka je vďačnou pochúťkou, pretože ju máte hotovú raz-dva a neodolajú jej členovia vašej domácnosti a ani žiadna návšteva. Zároveň sa nátierky hodia aj na oslavy alebo rodinné posedenia.
Na nátierku potrebujeme:
- hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
- 100 g taveného syra
- 100 g masla
- 2 PL jogurtu
- 1 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a korenie na dochutenie
Zmiešajte zmäknuté maslo (pred prípravou nátierky ho vyberte z chladničky, aby zmäklo) s taveným syrom a jogurtom (voľte biely jogurt). Lístky čerstvého medvedieho cesnaku umyte, poriadne osušte a nasekajte na menšie kúsky. Medvedí cesnak pridajte k vymiešanej zmesi a opäť premiešajte.
Na záver pridajte olivový olej (ten však môžete pokojne ja vynechať), pretlačený cesnak a podľa chuti osoľte a okoreňte. Nátierka je, samozrejme, najlepšia na čerstvej hrianke alebo na úplne čerstvom chrumkavom pečive.
Nátierku si tiež môžete trošku vylepšiť a upraviť podľa svojich chuti. Neváhajte do nej pridať vajíčka uvarené na tvrdo, parmezán alebo tvaroh. Tvarohom môžete nahradiť napríklad tavený syr. Poprípade môžete siahnuť aj po bryndzi – teda, ak ste milovníkmi jej chuti.