Odborníci odporúčajú konzumovať ryby aspoň 3-krát týždenne, pretože sú zdrojom cenných bielkovín, no rovnako aj nenasýtených mastných kyselín, selénu i vitamínu D. Samotné esenciálne kyseliny pozitívne vplývajú na zdravie kardiovaskulárneho systému, nakoľko pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Ryby údajne tiež pozitívne vplývajú na našu náladu, vďaka čomu sú považované za účinné potraviny proti depresii. A to je len zlomok toho, prečo si ryby dopriať. Koniec koncov majú zaujímavú chuť, dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby v priebehu niekoľkých minút a sú príjemným spestrením našich jedálničkov.
Ak nedáte dopustiť ani na ryby z konzervy, tak si doprajte aj takého tuniaka. Skvelá je napríklad tuniakova nátierka, ktorú stačí natrieť na čerstvý chrumkavý chlebík a vychutnať si každý jeden hryz do sýtosti. Jej výhodou je, že ju máte hotovú raz-dva a pokojne si ju môžete vychutnávať aj niekoľko dní. Pamätajte, že čím dlhšie postojí v chladničke (samozrejme, nie týždeň), tým bude lepšia, pretože všetky ingrediencie sa lepšie spoja.
Vyskúšaj aj: Videorecept: Mrkvová nátierka s údeným syrom
Na tuniakovu nátierku potrebujeme:
- 70 g masla (môžete použiť aj tavený syr)
- 1 konzervu tuniaka (cca 120 g)
- 4 vajíčka
- 1 lyžičku horčice
- 2 lyžice majonézy
- 3 lyžice kečupu
- 1 cibuľu
- soľ a čierne korenie
- petržlenovú vňať
Ako prvé si dáme uvariť vajíčka natvrdo. Po uvarení ich necháme vychladnúť a zbavíme škrupinky. Do misky si dáme maslo (najlepšie izbovej teploty), ktoré rozšľaháme pomocou vidličky. Pridáme tuniaka z konzervy a opäť premiešame (môžete pridať aj olej z tuniaka, avšak pozor, ak je ho príliš veľa, tak nie všetok).
Do vymiešanej hmoty pridáme horčicu, kečup a majonézu. Medzitým si nadrobno nakrájame cibuľu a nasekáme petržlenovú vňať. Cibuľu a rovnako aj petržlenovú vňať pridáme do misky s pripravenou nátierkou a všetko spolu zľahka premiešame. Nakoniec pridáme aj nadrobno nakrájané vajíčka, poprípade ich môžete nastrúhať na jemnom strúhadle. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a podávame. Prajeme vám dobrú chuť!
11 komentárov
Janka Komadova
17.03.2024 16:41Mame ju radi robievamnju často
Ivana Šurániová
30.10.2021 18:00vyskúšam
Maria Pomšahárová
19.10.2021 17:16mnam , tuto vyskušam
Peter Maňák
11.10.2021 23:57Mňam
Marta Kendrová
20.09.2021 18:58Zaujímavé, robievam bez kečupu á majonézy
Katarína Kačuriková
21.09.2021 07:55Áno, aj bez kečupu a majonézy je skvelá. Nám tiež taká chutí najviac :)
Lenka Křižáková
20.09.2021 15:23Táto nátierka je výborná
Katarína Kačuriková
21.09.2021 07:56Veru je :) U nás ani nestihne odstáť - vždy sa hneď celá spapá :)
Elena Švachová
19.09.2021 23:56Robievam nátierky zo sardiniek,ale aj z tuniaka,ale bez vajíčok.Nabudúce skúsim dať aj vajíčka,aspoň bude zmena.
Mária Maxianová
19.09.2021 16:27nátierky milujem, zvlášť rybacie
Mária Chromíková
19.09.2021 12:56POdobnú natierku robievam.
Ľubica Šťastná
19.09.2021 05:24Výborná; pripravujem podobným spôsobom.
Katarína Konečná
18.09.2021 12:24milujem takéto nátierky a robievam ich často