Slivky patria medzi posledné druhy ovocia, ktoré v záhrade tento rok nájdeme. Okrem tradičných sušených sliviek do vianočnej kapustnice z nich mnohé gazdinky pripravujú domáci slivkový džem alebo chutné koláče.
Ako pri každom sezónnom ovocí netreba dlho váhať, pretože prezreté ovocie už nikomu nechutí. My vám preto teraz prinášame niekoľko chutných receptov zo sliviek, ktoré by ste mali vyskúšať.
Slivkový koláč s posýpkou
Recept:
- 250 g polohrubej múky
- 130 g masla
- 50 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 500 g vykôstkovaných sliviek
- 50 g kryštálového cukru
Posýpka:
- 50 g masla
- 4 polievkové lyžice polohrubej múky
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
Príprava:
Najskôr zmiešame polohrubú múku s kryštálovým, vanilkovým cukrom a kypriacim práškom. Potom pridáme maslo izbovej teploty, dve žĺtka a vymiesime. Nakoniec dme cesto na 30 minút do chladničky.
Umyté slivky vykôstkujeme a rozkrájame na polovice. Potom pripravíme posýpku. Z masla, polohrubej múky a kryštálového cukru urobíme hmotu, ktorá sa drobí.
Vychladené cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a vložíme ho doň. Potom na neho poukladáme slivky, posypeme kryštálovým cukrom a posýpkou. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na približne 30 až 35 minúť. Po vybratí z rúry necháme ochladiť a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: Penne v rajčiakovej omáčke
Makovo-slivkový koláč
Recept:
- 250 g polohrubej múky
- 1 kocka droždia
- 125 ml mlieka
- 40 g masla
- 30 g kryštálového cukru
- 1 vajce
Náplň:
- 250 ml mlieka
- 250 ml sladkej smotany
- 300 g mletého maku
- 1 žĺtok
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g masla
- 1 kg vykôstkovaných sliviek
Príprava:
Z mlieka a droždia si pripravíme kvások. Ten potom vlejeme do misy s polohrubou múkou. Potom pridáme maslo izbovej teploty, cukor a vajce. Cesto dobre vymiešame a dáme kysnúť na 30 minút.
Medzitým pripravíme náplň. Mlieko, smotanu a mak varíme v hrnci približne 10 minút. Potom do zmesi pridáme žĺtok, cukor a maslo. Necháme zovrieť a vychladiť.
Cesto rozložíme na plech a potrieme ním makovú zmes. Na to poukladáme rozpolené slivky a dáme piecť pri 170 stupňoch na približne 30 minút.
Odporúčame prečítať: Zelené smoothie
Slivkové smoothie
Recept:
- 2 slivky
- 2 broskyne
- 200 ml bieleho jogurtu
Príprava:
Všetky ingrediencie v mixéri dobre zmixujeme, aby vznikol hustý krém. Potom vložíme na 20 minút do chladničky a podávame v presklených pohároch so slamkou.
Odporúčame prečítať: Najlepšie detoxikačné nápoje
www.pinterest.com
7 komentárov
Juliana Šurkovská
30.12.2015 22:58Slivkový koláč s posýpkou robievam často, ak nie sú čerstvé slivky, tak používam zavárané.
Anna Kristova
11.12.2015 17:31slivkový koláč vyzerá lákavo
Miriama Rusinová
22.09.2015 14:25na tie zákusky sa počas leta vždy teším :)
Iveta Sýkorová
10.09.2015 22:14Je čas sliviek, ktoré mám veľmi rada! Ďakujem za typy na ich úpravu!
Gabriela Diheneščíková
04.09.2015 15:34presne teraz je čas sliviek, pred pár dňami sme dovarili domáci lekvár a ešte pravdepodobne jedna várka nás čaká :)
Dominika
03.09.2015 20:32mňááááááám :D hor sa do toho :D
Martina Zahoranová
02.09.2015 17:10slivkové koláče sú vynikajúce a keďže je práve doba sliviek treba to využiť :-)