Nepovieme nič nové, keď skonštatujeme, že tento rok nám príroda dopriala takú bohatú úrodu v každej oblasti, ako už dávno nie. A neochudobnila nás ani o úrodu hrozna. Ak teda hrozno pestujete aj vy a neviete, ako s toľkými strapcami naložiť, máme pre vás výborný tip. Inšpirujte sa a vyskúšajte tento netradičný recept na hroznovú marmeládu, obohatenú ešte aj o víno! Za trochu snahy vám bude odmenou vynikajúca a nezabudnuteľná chuť, vďaka ktorej zahviezdite (nielen) medzi najbližšími. Poďme teda na to!
Zaujme ťa: Chce to zmenu? Vyskúšaj tento recept na krémovú polievku s pórom!
Hoci akékoľvek zaváranie hrozna u nás nie je dvakrát populárne, nakoľko je pomerne prácne, túto marmeládu budete mať hotovú raz dva. Pridané víno len znásobí chuť hrozna a tak vám marmeláda výborne poslúži na zlepovanie lineckého pečiva, prípravu zákuskov a koláčov či len tak – natretá na čerstvom pečive. Je len na vás, či použijete biele alebo modré hrozno. Mimochodom, vedeli ste, že hrozno je ideálnym ovocím na jesennú detoxikačnú kúru? Ak si trúfate, vyčleňte si jeden deň, kedy budete jesť výlučne hrozno, samozrejme organické a piť hroznovú šťavu.
Poďakuje sa vám za to trávenie, doplníte telu množstvo vitamínov, prečistíte si obličky aj močový mechúr a výrazne si tým podporíte redukciu hmotnosti. Ak si takýto hroznový pôst navyše doprajete v období pred menštruáciou, za iných okolností nepríjemný predmenštruačný syndróm sa vám vyhne obrovským oblúkom. Ale skôr, než sa do toho pustíte, pripravte si s nami sľúbenú hroznovú marmeládu!
Na prípravu marmelády budete potrebovať:
- 800 g hrozna
- 500 g želírovacieho cukru
- 200 ml bieleho vína
Postup prípravy:
Hrozno pooberajte zo strapcov, dôkladne umyte, vyraďte poškodené bobule, snažte sa hrozno zbaviť aj jadierok a zdravé bobule nožom prekrojte napoly (do tejto fázy sa vám oplatí zapojiť aj člena rodiny, nakoľko je mierne zdĺhavá). Vložte hrozno do hrnca, zalejte vínom a priveďte k varu. V bode varu oheň stiahnite na mierny a povarte za stáleho miešania približne desať až pätnásť minút. Pridajte želírovací cukor a poriadne premiešajte. Marmeládu povarte ešte asi päť minút, za stáleho miešania. Ešte horúcu marmeládu prelejte do čistých zaváracích pohárov, poriadne uzavrite a otočte hore dnom. Po zhruba piatich minútach dajte poháre opäť do pôvodnej polohy a nechajte marmeládu vychladnúť. Skladujte ju na chladnom a tmavom mieste.
Bude sa ti páčiť: Recept na hubovú paštétu: Staň sa vďaka nej kráľovnou večierkov!