Mnohí túto pochúťku považujú za víkendovú záležitosť. Počas víkendu totižto mávame viac času na prípravu zdĺhavejších raňajok. Najčastejšie si pochutnávame na rôznych lievancoch, ktoré sú chutné s džemom, ale aj s ovocím a pod. A čo také wafle – skúšali ste ich už robiť?
Wafle, vafle, ale aj vafľa je niečo ako palacinka, avšak je hrubšia a má typické mriežkovanie, ktoré z nej robí netradičnú pochúťku. Pochádza z Francúzska a Belgicka, kde sa robieva pomerne často. Základný rozdiel oproti palacinkám je v tom, že do cesta vaflí sa pridáva maslo, ktoré celé cesto zjemňuje. Dokonca sa wafle robievajú aj z kysnutého cesta. Ak máte na to potrebný nástroj alebo prístroj, tak sa pustite do ich prípravy a vychutnajte si tieto maškrtné raňajky.
Na wafle potrebujeme (cca 5 kúskov):
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 vajíčko
- 185 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 PL vanilkového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
Vajíčko si rozbijeme a oddelíme bielok od žĺtka. Z bielka vyšľaháme sneh. Maslo dáme roztopiť a necháme vychladnúť. V extra miske si zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, žĺtok, soľ a prilejeme roztopené a vychladené maslo. Všetko pomocou mixéra vymiešame.
Do hmoty následne zľahka vmiešame sneh z bielka. Ak sa vám zdá cesto príliš hutné, tak prilejte trochu mlieka. A naopak, ak sa vám zdá príliš riedke, tak pridajte múku.
Wafľovač si dáme nahriať a natrieme ho troškou oleja, aby sa nám cesto nepripálilo a dalo sa ľahko vybrať. Berte do úvahy, že cesto vo wafľovači trochu podrastie, takže nie je potrebné robiť wafle z veľkého množstva cesta. Radšej menej, aby vám cesto z wafľovača nevytieklo a nenarobili ste si zbytočný neporiadok.
Hotové wafle podávame s džemom, čerstvým ovocím, medom, šľahačkou, orieškovou nátierkou – proste s tým, na čo máme v danej chvíli chuť. Prajeme vám príjemné maškrtenie!
Odporúčame: Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert