Ak nemáte ešte napečené, alebo sa vám ani piecť nechce, máme recept na nepečenú verziu lineckých koláčikov. Príprava je jednoduchá a Vianoce zrazu o niečo zdravšie.
Hlavnou zložkou je ako vždy ovocie a jendozrnka, prípadne pohánka. Koláčiky sa skvelo zapadnú na každý vianočný stôl, ale určite najviac potešia vegánov.
Na základ potrebujeme:
- šálku namočených datlí
- šálku namočenej (následnej presušenej/odkvapkanej) jednozrnky alebo pohanky
- pol šálky namočeného a presušeného sézamu (môžete vynechať pre low-fat verziu)
- pol vanilkového lusku
- citronová kôra z polovice bio citrónu
- 1PL kakaa
Všetko spracujeme v kuchynskom robote. Keďže je hmota lepivejšej konzistencie, tak som použila trochu pohánkovej múky, na ktorej som si z cesta pripravila placku.
Potom už len povykrajovať kolieska, ktoré uložíme do sušičky, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie, a dáme ich sušiť. V lete stačí sušenie na slniečku, teraz bude vhodná skôr rúra. Stačia dve hodinky na minimálnej teplote do 45 stupňov.
Na náplň potrebujeme:
- maliny
- 1PL chia semienok
Použiť môžeme ľubovolné ovocie. Použili sme maliny a polovicu zrelého manga. Ovocie si rozmixujeme, pridáme lyžičku chia semienok a necháme odstáť, kým nám chia ovocie nezahustia.
Následne môžeme začať s plnením koliesok a ochutnávaním.