Raw stravovanie je veľkým fenoménom v oblasti zdravej výživy. Konzumácia výlučne surovej stravy má po celom svete milióny svojich priaznivcov, no zároveň aj odporcov. Ukázať pozitíva tohto stravovania a odpovedať na základné otázky sa rozhodla autorka knihy Chantal Sandjon a na knižný trh prišla s kuchárskou knihou Raw pre začiatočníkov.
Chantal Sandjon je odborníčka na zdravú výživu a fanúšička zelenej stravy. Zároveň je aj matkou malej dcéry, ktorá nadovšetko miluje avokádo a zelené smoothie. Zdravý životný štýl a presvedčenie o liečivej sile čerstvých štiav ju viedlo k napísaniu knihy Raw pre začiatočníkov. Odpovedá v nej na základné otázky, ktoré s raw stravovaním súvisia a ponúka aj 60 pestrých raw receptov.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Jednoduchý a zábavný úvod do problematiky raw jedla – trend surovej stravy je v tejto knihe vysvetlený na množstve receptov pre zdravie a pohodu. Raw strava je stará ako ľudstvo samotné. Táto kniha ukazuje, ako prepojiť kulinársku rozmanitosť a modernú tvorivosť s pozitívnym vplyvom so zdravými surovými potravinami.
V raw potravinách sú zachované vitamíny, minerály a enzýmy. Vláknina v nich napomáha črevám a znižuje hladinu cholesterolu. Okrem toho sú prirodzene nízkokalorické, takže sa ich pomocou môžete dopracovať k ideálnej hmotnosti.“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Keďže je kniha venovaná začiatočníkom v raw stravovaní, autorka sa rozhodla rozdeliť ju na dve veľké časti – teóriu a prax. V teórií sa zameriava na to, pre koho je tento druh stravovania najvhodnejší, kde získať dôležité bielkoviny alebo na čo by ste si mali pri raw dávať pozor. Nájdete tu prehľad vitamínov a to, v akom ovocí či zelenine ich môžete nájsť alebo zdravé alternatívy rafinovaného cukru.
Ďalej nasleduje praktická časť, v ktorej sa na úvodných stranách dozviete, ako začať s raw stravovaním. Zmena životného štýlu zo dňa na deň môže byť pre niektorých ľudí zaťažujúca, a preto sa na začiatok odporúča pridať do svojho jedálnička viac ovocia a zeleniny.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Pred tým, než sa pustíte do konzumácie čisto surovej stravy, by ste mali prejsť detoxikačným programom. V knihe nájdete dva druhy – krátky (7-dňový) a dlhý (21-dňový). Presný rozpis jedál od raňajok až po večeru vám pomôže prečistiť svoje telo a pripraviť ho na iný druh stravovania.
Kapitola s receptami je rozdelená na chutné nápoje, energetické raňajky, predjedlá a chuťovky, polievky, šaláty a dresingy, hlavné chody a na záver sladké dezerty. Nájdete tu dokopy 60 raw receptov, ktoré obsahujú veľa rôznych druhov orechov a zeleniny. Za nedostatok by sa dal považovať nižší počet fotografií jedál a ťažko dostupné suroviny (konopný olej, špaldové výhonky, spirulina).
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Kniha Raw pre začiatočníkov obsahuje všetky dôležité informácie, ktoré pri ceste k raw stravovaniu budete potrebovať. Okrem zaujímavého čítania, kniha ponúka aj zaujímavé recepty, ktorými vás navedie na to, ako správne „uvariť“ jedlo zo surovej stravy. Na pečenú kačicu alebo makovú štrúdľu však môžete zabudnúť.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Kuchársku knihu Raw pre začiatočníkov si môžete zakúpiť na BUX.sk - bežná cena 10,90€ - tu v zľave za 8,70€.
Zdroj foto: www.luci.sk