Červenú repu môžete nájsť nielen nakladanú, ale aj ako súčasť rôznych pokrmov. Táto zelenina je veľmi hodnotná a významná súčasť našej výživy.
Využitie tejto domácej zeleniny je veľmi veľké – šalát zo surovej repy, čerstvá šťava, chutné smoothie, hrejivá krémová polievka, chutné krupoto, ruský boršč, nátierka z varenej repy, carpaccio z varenej repy s balsamikovým krémom a parmezánom a mnoho ďalších slaných i sladkých dobrôt.
Dnes som si však pre vás pripravila recept na lahodný cviklový koláč, ktorý je zmesou rôznych receptov a výsledkom mojich experimentov.
Odporúčame tiež: Kuchárska kniha Nepečené dobroty (recenzia)
Na jeden korpus (priemer 26 cm) budete potrebovať:
- 180 g mixovanej varenej červenej repy
- 120 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 180 g ryžovej múky
- 60 g pohánkovej múky
- 80 ml oleja (kokosového tuku)
- 3 PL mletého maku
- 1 PL kypriaceho prášku
- šťava z 1 a 1/2 citrónu
- 1 čl mletej škorice
- štipka soli
Odporúčame tiež: Inšpirujte sa 3 chutnými raňajkami z ovsených vločiek
Postup:
Uvarenú repu rozmixujte na jemnú kašu. Z bielkov vyšľahajte sneh so štipkou soli. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do peny, primiešajte olej a potom rozmixovanú červenú repu a citrónovú šťavu. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, mletým makom a škoricou. Zmes primiešajte k žĺtkovej hmote a na záver vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie, naplňte ju pripraveným cestom a pečte v predhriatej rúre na 170°C približne 30-35 minút.
Vychladnutý korpus natrite s krémom z mascarpone, ktoré ste vyšľahali s vanilkovým cukrom a kyslou smotanou. V prípade laktózovej intolerancie odporúčam natrieť korpus pikantným džemom a poliať horkou kvalitnou čokoládou bez mlieka.
Odporúčame tiež: Recept na škoricové a kakaové slimáky ako od babky