Recepty šéfkuchárov - Jednoduchý luxus

Nechajte sa opäť inšpirovať, aby váš nedeľný obed bol zážitkom. Tentoraz skombinujte obľúbené suroviny našej kuchyne v netradičnej súhre s trochou exotiky.

 

Veľmi jednoduché nedeľné menu zaváňajúce prepychom pre vás pripravil Daniel Hrivňák z Au Café.

 

Máte už nachystané “varešky”? Tak hor sa do práce, dnešné varenie delikátnych chuťoviek!

 

 

1. Ručne krájaný „tatarák“ s hubami shimeji a shiitake

 

SUROVINY:

  • 100g pravej hovädzej sviečkovice
  • 30g červenej cibule
  • 10g kečupu, 10g horčice
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 1 žĺtok
  • soľ
  • čierne korenie
  • huby shiitake
  • huby shimeji
  • maslo

 

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Očistenú sviečkovicu nasekáme ostrým nožom na malé kúsky. Pridáme nakrájanú červenú cibuľu a pomiešame spolu s worcesterskou omáčkou, horčicou, kečupom, soľou a čiernym korením. Nakoniec zmes zjemníme vaječným žĺtkom. Huby shiitake a shimeji restujeme na panvičke na masle. „Tatarák“ podávame spolu s hubami. Ako dekorácia je zvolený tekvicový púder pripravený z pečenej tekvice na bylinkách.

Ručne krájaný „tatarák“ s hubami shimeji a shiitake

Zdroj: Shutterstock®

2. Smrčkové rizoto s restovaným špenátom doplnené o klíčky z červenej repy

 

SUROVINY:

  • 150g ryže arborio alebo carnaroli 
  • 30g zeleru sedano
  • 20g mrkvy
  • 10g cibule
  • 0,5 dcl bieleho vína
  • huby “smrčky”
  • zeleninový vývar na podliatie
  • parmezán
  • maslo
  • listový špenát
  • soľ 
  • čierne korenie

  

POSTUP PRÍPRAVY:

Na olivovom oleji restujeme cibuľu, pridáme zeler sedano a nasekanú mrkvu. Pridáme ryžu, zalejeme bielym vínom a troškou vody a varíme do polomäkka. Na cesnaku a cibuli orestujeme huby – smrčky a následne podlejeme troškou zeleninového vývaru. Spolu s ryžou varíme skoro do mäkka. Zmes zahustíme parmezánom a zjemníme maslom. Zatiaľ na panvičke na olivovom oleji orestujeme listový špenát. Osolíme, okoreníme a podávame k rizotu.

Smrčkové rizoto s restovaným špenátom doplnené o klíčky z červenej repy

Zdroj: Shutterstock®

3. Grilované kačacie prsia na pošírovanej zelenine na masle so šafranovým pyré

 

SUROVINY:

  • 1ks kačacích pŕs 
  • 150g zemiakov
  • šafran
  • maslo
  • mlieko
  • sezónna zelenina

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Prsia osolíme, okoreníme a narežeme kožu. Prudko ich zapečieme na grile kožou smerom dolu. Následne dáme dopekať do rúry na 200°C na 5-7min. Kačacie prsia pečieme tak, aby zostali v strede ružové a šťavnaté. Pyré spravíme z domäkka uvarených zemiakov, pridáme trochu mlieka, masla a šafran a mixujeme. Sezónnu zeleninu blanšírujeme alebo paríme na pare, pridáme trochu masla, dochutíme soľou, korením a podávame s kačacími prsiami.

Grilované kačacie prsia na pošírovanej zelenine na masle so šafranovým pyré

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil:  executive šéf AuCafe, ParCafe, Wine&Tapas Bar, Portofino, Daniel Hrivnák

 

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

 

Zdroj: www.kavickari.sk

recepty šéfkuchárov - jednoduchý lusux

Zdroj: Shutterstock®

3 komentárov
Jana Komadová

Jana Komadová

18.02.2015 12:59

Skvelé a chutné inšpiracie

Vaše meno:

Ľubica Zámečníková

Ľubica Zámečníková

26.02.2015 22:08

hmmm, znie to veľmi chutne :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

11.11.2021 07:54

Rizoto je moje najobľúbenejšie jedlo a mám ho rada na všetky spôsoby, takže to jediné z tohto zoznamu by som si dala. Tatarák v podobe surového mäsa ale určite nie :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE