Nechajte sa opäť inšpirovať, aby váš nedeľný obed bol zážitkom. Tentoraz skombinujte obľúbené suroviny našej kuchyne v netradičnej súhre s trochou exotiky.
Veľmi jednoduché nedeľné menu zaváňajúce prepychom pre vás pripravil Daniel Hrivňák z Au Café.
Máte už nachystané “varešky”? Tak hor sa do práce, dnešné varenie delikátnych chuťoviek!
1. Ručne krájaný „tatarák“ s hubami shimeji a shiitake
SUROVINY:
- 100g pravej hovädzej sviečkovice
- 30g červenej cibule
- 10g kečupu, 10g horčice
- 1 PL worcesterskej omáčky
- 1 žĺtok
- soľ
- čierne korenie
- huby shiitake
- huby shimeji
- maslo
POSTUP PRÍPRAVY:
Očistenú sviečkovicu nasekáme ostrým nožom na malé kúsky. Pridáme nakrájanú červenú cibuľu a pomiešame spolu s worcesterskou omáčkou, horčicou, kečupom, soľou a čiernym korením. Nakoniec zmes zjemníme vaječným žĺtkom. Huby shiitake a shimeji restujeme na panvičke na masle. „Tatarák“ podávame spolu s hubami. Ako dekorácia je zvolený tekvicový púder pripravený z pečenej tekvice na bylinkách.
2. Smrčkové rizoto s restovaným špenátom doplnené o klíčky z červenej repy
SUROVINY:
- 150g ryže arborio alebo carnaroli
- 30g zeleru sedano
- 20g mrkvy
- 10g cibule
- 0,5 dcl bieleho vína
- huby “smrčky”
- zeleninový vývar na podliatie
- parmezán
- maslo
- listový špenát
- soľ
- čierne korenie
POSTUP PRÍPRAVY:
Na olivovom oleji restujeme cibuľu, pridáme zeler sedano a nasekanú mrkvu. Pridáme ryžu, zalejeme bielym vínom a troškou vody a varíme do polomäkka. Na cesnaku a cibuli orestujeme huby – smrčky a následne podlejeme troškou zeleninového vývaru. Spolu s ryžou varíme skoro do mäkka. Zmes zahustíme parmezánom a zjemníme maslom. Zatiaľ na panvičke na olivovom oleji orestujeme listový špenát. Osolíme, okoreníme a podávame k rizotu.
3. Grilované kačacie prsia na pošírovanej zelenine na masle so šafranovým pyré
SUROVINY:
- 1ks kačacích pŕs
- 150g zemiakov
- šafran
- maslo
- mlieko
- sezónna zelenina
POSTUP PRÍPRAVY:
Prsia osolíme, okoreníme a narežeme kožu. Prudko ich zapečieme na grile kožou smerom dolu. Následne dáme dopekať do rúry na 200°C na 5-7min. Kačacie prsia pečieme tak, aby zostali v strede ružové a šťavnaté. Pyré spravíme z domäkka uvarených zemiakov, pridáme trochu mlieka, masla a šafran a mixujeme. Sezónnu zeleninu blanšírujeme alebo paríme na pare, pridáme trochu masla, dochutíme soľou, korením a podávame s kačacími prsiami.
Menu pripravil: executive šéf AuCafe, ParCafe, Wine&Tapas Bar, Portofino, Daniel Hrivnák
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk
Zdroj: www.kavickari.sk