Recepty šéfkuchárov - sviatočný obed

 

 

Recepty si tentokrát pripravil Matej Homola, šéfkuchár príjemného hotela ukrytého v lese, Hotel Termál Vyhne. Sú prekrásne farebné a tematické ako jar. Vychutnajte si ich spolu s nami.

 

 

 

 

 

 

1. Žihľavový krém so strateným vajcom a pažítkovým snehom

 

SUROVINY:

 

50g žihľava, 2 ks vajce, 6 dcl zeleninový vývar, 6 dcl smotana na šľahanie, 150 g maslo, 20 g soľ, 2 g muškátový orech, 20 g pažítka, 5 g solamyl, 50 g šalotka, 2 dcl biele víno, 1 polievková lyžica octu

 

 

POSTUP:

 

Šalotku nakrájame na jemno, speníme, zalejeme vývarom a smotanou. Pridáme 25 g žihľavy, po 5 minútach varenia, rozmixujeme, pridáme solamyl a najemno nasekaný zvyšok žihľavy. Stratené vajce – vajce dáme variť do osolenej octovej vody.  Pažítkový sneh – vyšľaháme 1 bielok, pridáme pažítku, soľ. Uvaríme z toho ňoky a dáme variť do mlieka.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

2. Bonbón z jarného kuriatka plnený králičou pečienkou a slaninkou na špenátovom-reďkovkovom šaláte s penou z kozieho syra (4 porcie)

 

SUROVINY:

 

1 x mini jarné kuriatko (400g), 50 g kuracie prsia, 50 g králičia pečienka, 1 ks vajce, 50 g slanina, 20 g soľ, 50 g špenát, 100 g reďkovka, 2 dcl smotana na šľahanie, 50 g hladká múka, 100 g maslo, 1 g muškátový orech, 2 plátky želatína, 1 dcl demiglas(šťava), 100 g kozí syr, 2 zväzky jarnej cibuľky, 10 g pažítka, 1 ks citrón,  2 cl olivový olej, med podľa potreby

 

 

POSTUP:

 

Jarné kuriatko vykostíme, rozrežeme na 4 rovnaké porcie. Kuracie prsia zomelieme, pridáme vajce, smotanu a rozmixujeme. Pridáme slaninku nakrájanú na kocky a nakrájanú petržlenovú vňať, porcie natreme fášou, do stredu dáme králičiu pečeň a zabalíme do tvaru bonbónu, bonbón zabalíme do fólie a alobalu a varíme 30 minút. Zo smotany, muky a muškátového orechu pripravíme bešamel , pridáme 2 plátky želatíny. Po uvarení bonbónu ho rozbalíme, bonbón polievame 2-3 krát bešamelom. Na ozdobu použijeme demiglas.

Z kozieho syru a smotany vyšľaháme penu, pridáme nasekanú pažítku. Šalát – reďkovku nakrájame na rezance, pridáme citrónovú šťavu, špenát, med, dochutíme soľou a podávame.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

3. Jahňacie kolienko dusené na zelenine, rozmaríne a bielom víne s medovým cesnakom podávané so špargľovým knedlíkom (4 porcie)

 

SUROVINY:

 

4 ks jahňacie kolienka, 200 g koreňovej zeleniny, 15 g rozmarín (čerstvý), 0,5 l biele vino, 2 g čierne korenie, 20 g soľ, 150 g maslo, 3 dcl smotany na šľahanie, 10 g medvedí cesnak, 2 dcl olej olivový, 200 g špargľa, 2 ks rožok, 5 g pažítka, 1 zväzok jarná cibuľka, 100 g hrubá múka, 1 ks kypriaci prášok, 0,5 dcl mlieka, 100 g šalotka

 

 

POSTUP:

 

Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme nakrájanú šalotku, orestujeme do zlata, zalejeme bielim vínom a vývarom. Kolienka nakoreníme, osolíme a dáme variť. Pridáme rozmarín a varíme 2 až 2,5 hodiny. Mäkké kolienka vyberieme. Šťavu necháme vyredukovať, pridáme smotanu a maslo, dochutíme soľou, na záver pridáme najemno nasekaný medvedí cesnak. Špargľový knedlík – rožky nakrájame na malé kocky, vysušíme ich a rúre. Pripravíme si cesto z hrubej múky, vajec, soli. Pridáme nakrájané rožky, špargľu, jarnú cibuľku, pažítku. Vytvarujeme guľky a vložíme do vriacej vody. Varíme 10-15 minút.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil: Matej Homola, šéfkuchár hotela Hotel Termál Vyhne

 

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

 

Zdrojwww.kavickari.sk

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

22.05.2015 07:42

samé delikatesy na takýto obed by som sa dala pozvať :-)

Vaše meno:

Nikola Sisáková

Nikola Sisáková

22.05.2015 12:25

sama by som sa do takého obedu určite nepustila ale ochutnať by som ochutnala :)

Vaše meno:

Mária Michalíková

Mária Michalíková

31.12.2020 17:33

na sviatočný stôl super len tie názvy su dlhé no určite je to delikatesa

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

11.11.2021 20:43

To by bol nie iba sviatočný ale aj luxusný obed :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE