Recepty si tentokrát pripravil Matej Homola, šéfkuchár príjemného hotela ukrytého v lese, Hotel Termál Vyhne. Sú prekrásne farebné a tematické ako jar. Vychutnajte si ich spolu s nami.
1. Žihľavový krém so strateným vajcom a pažítkovým snehom
SUROVINY:
50g žihľava, 2 ks vajce, 6 dcl zeleninový vývar, 6 dcl smotana na šľahanie, 150 g maslo, 20 g soľ, 2 g muškátový orech, 20 g pažítka, 5 g solamyl, 50 g šalotka, 2 dcl biele víno, 1 polievková lyžica octu
POSTUP:
Šalotku nakrájame na jemno, speníme, zalejeme vývarom a smotanou. Pridáme 25 g žihľavy, po 5 minútach varenia, rozmixujeme, pridáme solamyl a najemno nasekaný zvyšok žihľavy. Stratené vajce – vajce dáme variť do osolenej octovej vody. Pažítkový sneh – vyšľaháme 1 bielok, pridáme pažítku, soľ. Uvaríme z toho ňoky a dáme variť do mlieka.
2. Bonbón z jarného kuriatka plnený králičou pečienkou a slaninkou na špenátovom-reďkovkovom šaláte s penou z kozieho syra (4 porcie)
SUROVINY:
1 x mini jarné kuriatko (400g), 50 g kuracie prsia, 50 g králičia pečienka, 1 ks vajce, 50 g slanina, 20 g soľ, 50 g špenát, 100 g reďkovka, 2 dcl smotana na šľahanie, 50 g hladká múka, 100 g maslo, 1 g muškátový orech, 2 plátky želatína, 1 dcl demiglas(šťava), 100 g kozí syr, 2 zväzky jarnej cibuľky, 10 g pažítka, 1 ks citrón, 2 cl olivový olej, med podľa potreby
POSTUP:
Jarné kuriatko vykostíme, rozrežeme na 4 rovnaké porcie. Kuracie prsia zomelieme, pridáme vajce, smotanu a rozmixujeme. Pridáme slaninku nakrájanú na kocky a nakrájanú petržlenovú vňať, porcie natreme fášou, do stredu dáme králičiu pečeň a zabalíme do tvaru bonbónu, bonbón zabalíme do fólie a alobalu a varíme 30 minút. Zo smotany, muky a muškátového orechu pripravíme bešamel , pridáme 2 plátky želatíny. Po uvarení bonbónu ho rozbalíme, bonbón polievame 2-3 krát bešamelom. Na ozdobu použijeme demiglas.
Z kozieho syru a smotany vyšľaháme penu, pridáme nasekanú pažítku. Šalát – reďkovku nakrájame na rezance, pridáme citrónovú šťavu, špenát, med, dochutíme soľou a podávame.
3. Jahňacie kolienko dusené na zelenine, rozmaríne a bielom víne s medovým cesnakom podávané so špargľovým knedlíkom (4 porcie)
SUROVINY:
4 ks jahňacie kolienka, 200 g koreňovej zeleniny, 15 g rozmarín (čerstvý), 0,5 l biele vino, 2 g čierne korenie, 20 g soľ, 150 g maslo, 3 dcl smotany na šľahanie, 10 g medvedí cesnak, 2 dcl olej olivový, 200 g špargľa, 2 ks rožok, 5 g pažítka, 1 zväzok jarná cibuľka, 100 g hrubá múka, 1 ks kypriaci prášok, 0,5 dcl mlieka, 100 g šalotka
POSTUP:
Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme nakrájanú šalotku, orestujeme do zlata, zalejeme bielim vínom a vývarom. Kolienka nakoreníme, osolíme a dáme variť. Pridáme rozmarín a varíme 2 až 2,5 hodiny. Mäkké kolienka vyberieme. Šťavu necháme vyredukovať, pridáme smotanu a maslo, dochutíme soľou, na záver pridáme najemno nasekaný medvedí cesnak. Špargľový knedlík – rožky nakrájame na malé kocky, vysušíme ich a rúre. Pripravíme si cesto z hrubej múky, vajec, soli. Pridáme nakrájané rožky, špargľu, jarnú cibuľku, pažítku. Vytvarujeme guľky a vložíme do vriacej vody. Varíme 10-15 minút.
Menu pripravil: Matej Homola, šéfkuchár hotela Hotel Termál Vyhne
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk
Zdroj: www.kavickari.sk