Recepty šéfkuchárov - tradične po košicky

Oprášte pri nedeľnom obede spomienky, tentokrát s legendárnou reštauráciou Carpano v historickom srdci Košíc.

 

 

Tradičný trhanec vás vráti do čias detstva a babičkinej kuchyne, pestrofarebné rizoto pripomenie, že nadišla voňavá jar a rybacími bagetkami sa zavďačíte každému hosťovi.

 

 

1. Zeleninové rizoto s vôňou diaľok

 

SUROVINY (1 porcia) :

1 strúčik cesnaku,  3 – 4 ružičky karfiolu, 3 – 4 ružičky brokolice, 1 vajíčko, 150 gramov jazmínovej ryže, ¾ papriky (červená, zelená, žltá), 1 mrkva

 

POSTUP:

Na olivovom oleji speníme cesnak, pridáme brokolicu a karfiol natrhané na ružičky a spolu s cesnakom orestujeme ale aby nestratili farbu. Pridáme rozšľahané vajíčko a vopred uvarenú jazmínovú ryžu. Ryžu prudko orestujeme na panvici, pridáme mrkvu najemno nakrájanú na pásiky, tri druhy papriky kvôli farebnosti. Na prudkom ohni opražíme, zarestujeme do ryže. Nakoniec posypeme čerstvým koriandrom.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

2. Chuťovka pre hostí – rybacie bagetky

 

SUROVINY (4 porcie = 4 bagetky):

350g pstruha (50g pstruha pre 1 porciu), 1 bageta, 1 – 2 kúsky vykosteného kapra (50 g kapra pre 1 porciu), 3-4 kapari, 1 malá cibuľka, 1,0 dcl jogurt, kôpor podľa chuti

 

 

POSTUP:

Pozdĺžne na polovicu rozrežeme bagetu a z každej strany jemne opražíme na oleji. Na pare v rúre pripravíme vykosteného pstruha, polovicu nakrájame nadrobno a zmiešame s kapari a cibuľkou. Druhú polovicu pstruha nasekáme nadrobno a zmiešame s jogurtom a kôprom. Položíme na bagetky.

 

Kapra vykostíme, nakrájame najemno na pásiky, obalíme v kukuričnom šrote a vypražíme na oleji. Položíme na bagetku, pokvapkáme citrónom. K bagetkám servírujeme zeleninovú oblohu.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

3. Rýchla večera – tvarohovo-kôprový trhanec

 

SUROVINY:

200g múky, 1 vajíčko, štipka soli, kôpor podľa chuti, 100g tvaroh

 

POSTUP:

Domáce cestoviny pripravíme ako klasické rezance – cesto rozvaľkáme a narežeme na atypické trojuholníky alebo podobné tvary. Na panvicu vložíme tvaroh, prehrejeme na masti (vhodnejšia než olej) a zmiešame s kôprom. Potom pridávame čerstvo vyvarené cestoviny, ktoré s tvarohom a kôprom poriadne premiešame. Dozdobíme kôprom.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil: Miroslav Hužvár, šéfkuchár reštaurácie Carpano

 

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

 

Zdrojwww.kavickari.sk

5 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

29.05.2015 14:40

ten posledný receptík môže byť - aj by som si dala :-)

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

22.09.2015 15:38

tie rybacie bagetky môžu byť vynikajúce

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

04.01.2018 19:45

najviac ma oslovili rybacie bagetky

Vaše meno:

Mária Michalíková

Mária Michalíková

31.12.2020 17:33

skvelé recepty

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

12.11.2021 11:20

Neviem aké jedlo je typické pre Košice, ale to rizoto by som si hneď dala, nakoľko rizoto je moje naj jedlo :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE