Oprášte pri nedeľnom obede spomienky, tentokrát s legendárnou reštauráciou Carpano v historickom srdci Košíc.
Tradičný trhanec vás vráti do čias detstva a babičkinej kuchyne, pestrofarebné rizoto pripomenie, že nadišla voňavá jar a rybacími bagetkami sa zavďačíte každému hosťovi.
1. Zeleninové rizoto s vôňou diaľok
SUROVINY (1 porcia) :
1 strúčik cesnaku, 3 – 4 ružičky karfiolu, 3 – 4 ružičky brokolice, 1 vajíčko, 150 gramov jazmínovej ryže, ¾ papriky (červená, zelená, žltá), 1 mrkva
POSTUP:
Na olivovom oleji speníme cesnak, pridáme brokolicu a karfiol natrhané na ružičky a spolu s cesnakom orestujeme ale aby nestratili farbu. Pridáme rozšľahané vajíčko a vopred uvarenú jazmínovú ryžu. Ryžu prudko orestujeme na panvici, pridáme mrkvu najemno nakrájanú na pásiky, tri druhy papriky kvôli farebnosti. Na prudkom ohni opražíme, zarestujeme do ryže. Nakoniec posypeme čerstvým koriandrom.
2. Chuťovka pre hostí – rybacie bagetky
SUROVINY (4 porcie = 4 bagetky):
350g pstruha (50g pstruha pre 1 porciu), 1 bageta, 1 – 2 kúsky vykosteného kapra (50 g kapra pre 1 porciu), 3-4 kapari, 1 malá cibuľka, 1,0 dcl jogurt, kôpor podľa chuti
POSTUP:
Pozdĺžne na polovicu rozrežeme bagetu a z každej strany jemne opražíme na oleji. Na pare v rúre pripravíme vykosteného pstruha, polovicu nakrájame nadrobno a zmiešame s kapari a cibuľkou. Druhú polovicu pstruha nasekáme nadrobno a zmiešame s jogurtom a kôprom. Položíme na bagetky.
Kapra vykostíme, nakrájame najemno na pásiky, obalíme v kukuričnom šrote a vypražíme na oleji. Položíme na bagetku, pokvapkáme citrónom. K bagetkám servírujeme zeleninovú oblohu.
3. Rýchla večera – tvarohovo-kôprový trhanec
SUROVINY:
200g múky, 1 vajíčko, štipka soli, kôpor podľa chuti, 100g tvaroh
POSTUP:
Domáce cestoviny pripravíme ako klasické rezance – cesto rozvaľkáme a narežeme na atypické trojuholníky alebo podobné tvary. Na panvicu vložíme tvaroh, prehrejeme na masti (vhodnejšia než olej) a zmiešame s kôprom. Potom pridávame čerstvo vyvarené cestoviny, ktoré s tvarohom a kôprom poriadne premiešame. Dozdobíme kôprom.
Menu pripravil: Miroslav Hužvár, šéfkuchár reštaurácie Carpano
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk
Zdroj: www.kavickari.sk
5 komentárov
Kristína Sekeráková
12.11.2021 11:20Neviem aké jedlo je typické pre Košice, ale to rizoto by som si hneď dala, nakoľko rizoto je moje naj jedlo :-)
Mária Michalíková
31.12.2020 17:33skvelé recepty
Ingrid Štefanová st.
04.01.2018 19:45najviac ma oslovili rybacie bagetky
Miriama Rusinová
22.09.2015 15:38tie rybacie bagetky môžu byť vynikajúce
Martina Zahoranová
29.05.2015 14:40ten posledný receptík môže byť - aj by som si dala :-)