Oprášte pri nedeľnom obede spomienky, tentokrát s legendárnou reštauráciou Carpano v historickom srdci Košíc.
Tradičný trhanec vás vráti do čias detstva a babičkinej kuchyne, pestrofarebné rizoto pripomenie, že nadišla voňavá jar a rybacími bagetkami sa zavďačíte každému hosťovi.
1. Zeleninové rizoto s vôňou diaľok
SUROVINY (1 porcia) :
1 strúčik cesnaku, 3 – 4 ružičky karfiolu, 3 – 4 ružičky brokolice, 1 vajíčko, 150 gramov jazmínovej ryže, ¾ papriky (červená, zelená, žltá), 1 mrkva
POSTUP:
Na olivovom oleji speníme cesnak, pridáme brokolicu a karfiol natrhané na ružičky a spolu s cesnakom orestujeme ale aby nestratili farbu. Pridáme rozšľahané vajíčko a vopred uvarenú jazmínovú ryžu. Ryžu prudko orestujeme na panvici, pridáme mrkvu najemno nakrájanú na pásiky, tri druhy papriky kvôli farebnosti. Na prudkom ohni opražíme, zarestujeme do ryže. Nakoniec posypeme čerstvým koriandrom.
2. Chuťovka pre hostí – rybacie bagetky
SUROVINY (4 porcie = 4 bagetky):
350g pstruha (50g pstruha pre 1 porciu), 1 bageta, 1 – 2 kúsky vykosteného kapra (50 g kapra pre 1 porciu), 3-4 kapari, 1 malá cibuľka, 1,0 dcl jogurt, kôpor podľa chuti
POSTUP:
Pozdĺžne na polovicu rozrežeme bagetu a z každej strany jemne opražíme na oleji. Na pare v rúre pripravíme vykosteného pstruha, polovicu nakrájame nadrobno a zmiešame s kapari a cibuľkou. Druhú polovicu pstruha nasekáme nadrobno a zmiešame s jogurtom a kôprom. Položíme na bagetky.
Kapra vykostíme, nakrájame najemno na pásiky, obalíme v kukuričnom šrote a vypražíme na oleji. Položíme na bagetku, pokvapkáme citrónom. K bagetkám servírujeme zeleninovú oblohu.
3. Rýchla večera – tvarohovo-kôprový trhanec
SUROVINY:
200g múky, 1 vajíčko, štipka soli, kôpor podľa chuti, 100g tvaroh
POSTUP:
Domáce cestoviny pripravíme ako klasické rezance – cesto rozvaľkáme a narežeme na atypické trojuholníky alebo podobné tvary. Na panvicu vložíme tvaroh, prehrejeme na masti (vhodnejšia než olej) a zmiešame s kôprom. Potom pridávame čerstvo vyvarené cestoviny, ktoré s tvarohom a kôprom poriadne premiešame. Dozdobíme kôprom.
Menu pripravil: Miroslav Hužvár, šéfkuchár reštaurácie Carpano
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk
Zdroj: www.kavickari.sk