Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

domáce maslo

Maslo je potravinou, ktorá má široké možnosti využitia. Je skvelý len tak na chlebík so soľou, v mnohých domácnostiach sa stalo súčasťou rôznych nátierok, a v podstate sa používa na prípravu akýchkoľvek jedál. Jednoducho je to potravina, ktorá je naozaj obľúbená. Dokonca, v súčasnosti mnoho výrobcov experimentuje a obohacuje tradičné maslo o rôzne zložky ako je morská soľ, kokosový olej, mandle atď.

Čo keby sme vám povedali, že si maslo môžete vyrobiť aj sami doma? Vyskúšali by ste si ho pripraviť? Ak áno, tak vám prinášame veľmi jednoduchý recept a spôsob jeho prípravy. Tak poďme na to! Čo budeme potrebovať, keď si chceme pripraviť maslo? Čítajte ďalej.

Výroba domáceho masla

Výroba domáceho masla je tradičný proces, ktorý sa praktizuje už stáročia. Tento jednoduchý postup umožňuje získať čerstvé, prírodné maslo s bohatou chuťou, ktorú len ťažko nájdete v komerčných produktoch. Domáce maslo sa vyrába šľahaním smotany, čo spôsobuje oddelenie masla od cmaru. Tento proces je nielen uspokojivý, ale aj výhodný vo viacerých smeroch, keďže môžete presne vedieť, aké suroviny používate, a vyhnúť sa pridaným konzervantom a umelým prísadám.

Výroba masla doma vám tiež poskytuje možnosť experimentovať s rôznymi chuťami a prísadami, aby ste si vytvorili maslo podľa vlastnej chuti. Pridaním byliniek, cesnaku, citrusovej kôry alebo iných príchutí môžete vytvoriť ochutené maslá, ktoré obohatia vaše jedlá. Okrem toho, samotný proces je relatívne jednoduchý a vyžaduje len minimálne vybavenie, čo ho robí prístupným pre každého, kto má záujem o prípravu vlastných domácich potravín.

Odporúčame: Recept na ríbezľový sirup: Vychutnávaj si ríbezle po celý rok!

Smotana na šľahanie
Shutterstock®

Príprava domáceho masla – suroviny:

  • smotana na šľahanie (30 až 33 %) – 0,5 l

  • mixér alebo kuchynský robot

Recept na domáce maslo – ako si vyrobiť maslo zo smotany?

  1. Do mixéra nalejte ½ litra smotany a miešajte cca 10 minút. Nezačnite panikáriť! Smotana najprv zmení svoju konzistenciu a vytvorí sa z nej klasická šľahačka. Neprestaňte mixovať a miešajte dovtedy, kým šľahačka nezmení svoju konzistenciu a nevytvorí sa z nej hrudkovitá hmota. V tejto chvíli sa smotana rozdelí na maslo a cmar.

  2. Tento cmar, ktorý vyzerá ako zakalená tekutina, sceďte. Na stenách mixéra alebo robota vám ostane maslo, ktoré s varechou dajte zo stien dole, a pritom sa snažte z neho vytláčať zvyšok tekutiny.

  3. Tadá, maslo je hotové! Ak chcete, aby vám vydržalo čo najdlhšie, tak ho premyte studenou vodou. A to tak, že do mixéra pridáte ľadovú vodu a maslo necháte mixovať ďalších 30 sekúnd.

  4. Vodu vylejte a teraz vám už naozaj ostane chutné domáce maslo, ktoré môžete podľa svojej chuti okoreniť. Nezabudnite ho skladovať v uzavretej nádobe a najmä v chladničke.

Z ½ litra smotany, ktorú budete takto šľahať a premieňať na maslo, vám vznikne asi 200 gramové maslo, ktoré bude pripravené s láskou a s chuťou skonzumované.

Tipy, ako pripraviť maslo trošku inak

Najskôr si pripravte základné maslo podľa postupu vyššie (prípadne sa dá použiť aj kúpené). Ak už máte hotové domáce maslo, môžete pokračovať v príprave ochuteného masla. Použiť môžete bylinky bylinky, cesnak, citrónovú šťavu a kôru, chilli vločky, sušené paradajky či na sladké maslo med, javorový sirup, kakao, škoricu.

POSTUP: Ak máte maslo v chladničke, nechajte ho zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa s ním dalo ľahko pracovať. Pripravte si dochucovadlá podľa toho, akú chuť chcete vytvoriť. Napríklad bylinky jemne nasekajte, cesnak rozpučte alebo nastrúhajte, citrónovú kôru nastrúhajte, sušené paradajky nakrájajte na drobné kúsky. Zmäknuté maslo dajte do misy a pridajte vybrané dochucovadlá.

Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne rozložili v masle. Môžete použiť lyžicu alebo šľahač. Po premiešaní maslo vytvarujte do kocky, valčeka alebo ho vložte do formy. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte stuhnúť v chladničke minimálne hodinu. Ochutené maslo skladujte v chladničke. Vydrží čerstvé približne týždeň. Ak chcete, môžete ho aj zamraziť, aby vydržalo dlhšie.

Inšpirácie na kombinácie:

  • Bylinkové maslo: Zmiešajte maslo s petržlenovou vňaťou, kôprom a cesnakom.
  • Citrónovo-bylinkové maslo: Pridajte citrónovú kôru, tymián a trochu čerstvej citrónovej šťavy.
  • Chilli a cesnakové maslo: Pre pikantnú chuť pridajte chilli vločky a lisovaný cesnak.
  • Medovo-škoricové maslo: Na sladkú variantu zmiešajte maslo s medom a škoricou.

Článok aktualizovaný 26.8.2024

Aktualizovaný článok: 26.08.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
24 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.10.2017 07:44

bol by to dobrý pokus, možno ho urobím...

Vaše meno:

Majka Frnová

Majka Frnová

03.10.2017 07:47

ja sa snažím používať maslo čo najmenej...

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

03.10.2017 10:03

waw, maslo iba zo šlahačkovej smotany? :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.10.2017 12:07

Vyskúšame, vďaka!

Vaše meno:

Monika Šebestová

Monika Šebestová

03.10.2017 12:14

ano,funguje to,ja som kupila v Lidli 2x smotana na slahanie 30%,musi to byt ta v tegliku a nie v krabicke. Nesmie byt trvanliva,ale cerstva,co vydrzi par dni a aspon 30%. Staci vymixovat a je to :-) To v tej vanicke je podmaslie,dala som si to do kavy :-)

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

03.10.2017 20:14

Vďaka aj za dodatočnú radu, určite skúsim :)

Andrea Kyjanicová

Andrea Kyjanicová

03.10.2017 13:12

urcite vyskusam :)

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

03.10.2017 13:59

dozvedela som sa niečo úplne nové :)

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

03.10.2017 16:03

a možno aj lacnejšie ako maslo v obchode

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

03.10.2017 20:16

Super, teraz keď je maslo drahé, určite sa oplatí skúsiť.. my maslo milujeme a míňa sa u nás rýchlejšie ako keď meníme ponožky :D a to je každý deň ;)

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

03.10.2017 20:21

Tak to iste vyskúšam....a to hneď zajtra. Aspoň budem mať nesolené.

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

05.10.2017 18:41

Dnes som to vyskúšala, s výsledkom som spokojná. Z 800 ml 30% šľahačkovej smotany som vyrobila 288g masla a k tomu viac ako 400 ml v podstate nízkotučného mlieka(aspoň ja nedokážem rozlíšiť medzi týmto "cmarom" a 0,5 % mliekom).

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

03.10.2017 20:41

robím to často z 33 percentnej smotany presne tak ako ste to popísali a chutí nám ;)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

05.10.2017 06:18

Tak toto určite vyskúšam.

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

05.10.2017 07:35

tak toto je pre mna novinka, vyzera to lahke, rychle , vyskusam

Vaše meno:

Simona Bavalová

Simona Bavalová

05.10.2017 23:31

Už som skúšala a je vynikajúce.

Vaše meno:

Marcel Maňák

Marcel Maňák

12.10.2017 08:51

Uvidíme, rád by som to skúsil, lebo maslá z obchodu sa v poslednej dobe veľmi pokazili :(

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

13.10.2017 23:25

Zbožňujem dobré maslo, toto vyzerá na jednotku.

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

13.10.2017 23:55

Už dávnejšie som ho skúšala ale nevydarilo sa, tak uvidím teraz.

Vaše meno:

janko komada

janko komada

19.10.2017 16:12

KUPUJEM Z FARMY domáce maslo je skvelé

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

22.10.2017 21:00

Tak tomuto sa hovori poctive maslo...

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

25.10.2017 11:24

zaujímavý postup...

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

28.10.2017 21:22

Maslo mám rád a takéto bude určite skvelé :)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

30.10.2017 13:48

babky robili maslo v mutovníku,my so šľahačom.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

30.10.2017 13:52

v mixéri sa smotana rozptyľuje,ale nešľahá,alebo áno? kaď sa zrazí -prešľahá šľahačka,stačí ju trocha nahriať,vymiešať v mixéri,dať dobre schladiť a opäť vyšľahať.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

14.11.2017 13:25

naše mami bežne robili maslo v "mutničke",pamätám si na tu chuť dodnes.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE