Ako poskladať napínaciu posteľnú plachtu? Toto by ti nikdy nenapadlo!

ako poskladať napínaciu posteľnú plachtu

Poskladať napínaciu plachtu je niekedy oveľa zložitejšie ako maturita. Jednoducho nájsť ten správny „grif“ a mať usporiadaný šatník, môže byť niekedy dosť frustrujúce. No aj tak sme nepoučiteľné! Aj tak ich stále používame, pretože sú praktickejšie než obyčajné posteľné plachty. Mnohokrát to preto skončí tak, že ich jednoducho pokrčíme a hodíme do skrine v nádeji, že sa na posteli opäť natiahnu a pekne narovnajú.

No odteraz sa rozlúčte s pokrčenou posteľnou bielizňou! Poznáme skvelý spôsob, vďaka ktorému napínaciu plachtu poskladáte rýchlosťou blesku a navyše, nezaberie vám vôbec veľa miesta v skrini. Kiežby sme tento trik poznali oveľa skôr, ušetrili by sme si množstvo nervov. Ako sa dá napínacia plachta poskladať rýchlo a bez nervov?

Napínacia posteľná plachta – skvelý pomocník do spálne

Napínacia posteľná plachta je skvelým pomocníkom do spálne, pretože zabezpečuje, že vaše postele budú vždy vyzerať upratané a elegantné. Vďaka elastickým okrajom pevne drží na matraci, čo zabraňuje posúvaniu a krčeniu plachty počas spánku. To znamená, že každé ráno ušetríte čas pri úprave postele, čo je ideálne pre hektické rána.

Okrem praktických výhod prispieva napínacia plachta aj k zvýšeniu pohodlia počas spánku. Je vyrobená z mäkkých a príjemných materiálov, ktoré sú šetrné k pokožke a poskytujú pohodlný a pokojný spánok. Elastický materiál sa prispôsobí rôznym typom matracov, čo zaručuje, že plachta zostane na svojom mieste aj pri pohybe počas noci.

Napínacia posteľná plachta je tiež výbornou voľbou pre ľudí trpiacich alergiami. Mnohé z týchto plachiet sú vyrobené z hypoalergénnych materiálov, ktoré odolávajú prachu a roztočom. To znamená, že vaša posteľ bude hygienickejšia a zdravšia, čo prispieva k lepšej kvalite spánku a celkovému zdraviu.

Odporúčame: PMS – vyskúšaj potraviny, s ktorými ho dostaneš pod kontrolu!

Ako na skladanie napínacej plachty?

  1. Skladanie posteľnej plachty nie je vôbec náročné. Postavte sa a uchopte posteľnú plachtu. Do jednej ruky uchopte jeden roh plachty a do druhej uchopte protiľahlý roh plachty.

  2. Teraz jednoducho roh, ktorý ste držali v pravej ruke preložte ponad roh, ktorý ste držali v tej ľavej. Rohy vám budú pekne lícovať a do seba zapadať. Teraz držíte dva rohy posteľnej plachty v ľavej ruke.

  3. To isté spravte aj s ostatnými rohmi. Postupne ich všetky prekladajte ponad tie, ktoré držíte v ľavej ruke. Postupne budete držať všetky 4 len v jednej ruke, s tým, že budú do seba krásne zapadať.

  4. Teraz si napínaciu plachtu položte na posteľ, prehnite rohy – vznikne vám kvázi obdĺžnik.

  5. Vzniknutý obdĺžnik už len skladajte dovtedy, kým nezískate požadovaný rozmer, ktorý vám vojde do skrine. 

  6. No a samozrejme v poskladanom tvare ju môžete ešte aj troška viac vyrovnať a to ak použijete klasickú žehličku alebo naparovaciu žehličku. Vysoká teplota naviac plachtu aj čiastočne dezinfikuje.

Pozri aj: Brusnica obyčajná: Ako sa dá využiť táto zdravá bobuľka?

uložená posteľná bielizeň Depositphotos

Ako zostať viac organizovaný?

Aký je váš spôsob ukladania obliečok? Možno patríte k tým, ktorí majú zásadu, že obliečky na perinu patria k obliečkam na perinu a obliečky na vankúše majú vyhradené svoje extra miesto na poličke. No v tomto prípad môže nastať chaos, keď sa rozhodnete prezliekať periny. Takto budete hľadať tie správne obliečky na vankúše a periny. Veď musia byť rovnaké, inak to nejde! No čo keby ste spravili reorganizáciu? 

Nechajte obliečky na perinu a vankúše s rovnakým motívom pohromade. Takto sa vám nestane, že sa budete musieť prehrabávať obliečkami. Poprípade, môžete obliečku na perinu vložiť do obliečky na vankúš a takto umiestniť na poličku. Praktickejšie, že? 

Ako často meniť plachty a posteľnú bielizeň?

Posteľnú bielizeň by ste mali meniť pravidelne, aby ste zabezpečili čisté a hygienické prostredie pre spánok. Odporúčania pre frekvenciu výmeny sa môžu líšiť v závislosti od osobných preferencií a životného štýlu, ale tu sú všeobecné pokyny:

  1. Posteľné plachty: Napínacie posteľné plachty a ďalšie plachty by sa mali meniť približne raz týždenne. Ak spíte v posteli s domácimi zvieratami, trpíte alergiami alebo sa nadmerne potíte, možno budete chcieť meniť plachty častejšie, napríklad každé tri až štyri dni.

  2. Návliečky na vankúše: Návliečky na vankúše by sa mali meniť aspoň raz týždenne, rovnako ako posteľné plachty. Keďže sú v priamom kontakte s tvárou a vlasmi, je dôležité ich často prať, aby sa zabránilo nahromadeniu olejov, baktérií a odumretej kože, čo môže prispieť k kožným problémom.

  3. Návliečky na prikrývky a deky: By sa mali meniť každé dva až štyri týždne. Ak používate prikrývku bez návliečky, mala by sa prať približne raz za mesiac alebo podľa potreby.

 Vyskúšaj: Recept na tradičné domáce šúľance s makom

 Článok aktualizovaný 11.6.2024

18 komentárov
Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

04.10.2017 12:26

konečne super návod, lebo s tými plachtami som vždy súperila

Vaše meno:

benynka

benynka

04.10.2017 13:07

vyzerá to zložito, ale párkrát to vyskúšať a pôjde to raz dva tri...tá pani čo jej to nejako nešlo bola zlatá

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

04.10.2017 16:10

dobrý návod

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

04.10.2017 19:55

Ach jaj .. Trošku treba popremýšľať a pôjde to .. Ja som sa to sama naučila , treba si uľahčiť prácu a stále špekulujem ako .. !! Už skladám plachty takýmto spôsobom asi 10 rokov ..!!!

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

04.10.2017 20:39

kurnik ten návod poznam ale vždy sa stratím :D

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.10.2017 22:09

dobrý návod, ale pre mňa už neskoro, už nepoužívam tento typ plachiet

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.10.2017 22:18

Naozaj super!

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

04.10.2017 22:33

Nabudúce vyskúšam :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

05.10.2017 06:14

Tak toto som potrebovala!

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

05.10.2017 12:52

Už nacvičujem!

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

08.10.2017 17:35

v tom videu sú také motovidlá ako som ja

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

09.10.2017 13:33

Výborný návod, potrebovala som to. Ihneď si zdieľam na nástenku.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.10.2017 22:03

Skvelý návod určené vyskúšam

Vaše meno:

Mariana Kolčáková

Mariana Kolčáková

12.12.2017 21:57

konečne super nápad, vyskúšam...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.12.2017 08:29

paráda

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

20.07.2018 11:26

Super návod, určite ho využijem, iné plachty už ani nemám:))

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

12.05.2019 20:09

Návod na poskladanie musím vyskúšať. Konečne budem mať v skrini poriadok.

Vaše meno:

Jana Brezovská

Jana Brezovská

30.07.2019 09:51

dobrý návod, vyskúšam, skladám ich trošku ináč, ale skúsim takto

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE